Επί ποδός πάνω από 2,000 αστυνομικοί-Οι ψηφοφόροι, τα κέντρα και τι απαγορεύεται

Ειδικό σχέδιο δράσης κατάρτισε η Αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Χιλιάδες μέλη της αστυνομικής δύναμης, βρίσκονται επί ποδός, για να στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα αλλά και για να υλοποιήσουν και τη νέα μέθοδο που τίθεται σε εφαρμογή αυτές τις εκλογές, με τις κινητές κάλπες που δημιουργήθηκαν λόγω του κορωνοϊού. Η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, αρχίζει από τις 7:00π.μ. και λήγει κανονικά η ώρα 6:00 μ.μ., με ενδιάμεσο διάλειμμα το μεσημέρι από τις 12:00 μ. μέχρι τις 1:00 μ.μ.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας, όπως ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, αρχίζει από το πρωί της Κυριακής πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα εκλογικά κέντρα θα στελεχώσουν πάνω από 2.000 μέλη της Αστυνομίας και θα κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της αποστολής. Επίσης, πέραν των μελών της Αστυνομίας που θα εργάζονται για τις εκλογές και στα εκλογικά κέντρα συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν κέντρα διαχείρισης κρίσεων, τόσο στο Αρχηγείο Αστυνομίας και συγκεκριμένα στην ΜΜΑΔ, όσο και στις αστυνομικές διευθύνσεις, για σκοπούς συντονισμού.

Αυτές οι εκλογές ωστόσο, είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες, καθώς για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν κινητά εκλογικά κέντρα Παγκύπρια. Όπως είπε ο κ. Ανδρέου, «η Αστυνομία θα συνδράμει με οχήματα δικά της και μαζί με λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψηφοφορία. Βάσει των νέων δεδομένων και των πρωτοκόλλων, όσο αφορά την ψηφοφορία τόσο στις κινητές κάλπες αλλά και στον χώρο που γίνεται η ψηφοφορία, τα καθήκοντα της Αστυνομίας είναι ακόμη πιο αυξημένα, τα οποία θα ακολουθήσουμε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, για να γίνει μια διαδικασία νομότυπα, όπως επιβάλλεται».

Τους χώρους που θα δοθεί περισσότερο βάρος για έλεγχο, έχει καταρτίσει στο ειδικό σχέδιο δράσης της η Αστυνομία για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδρέου, «κάθε χώρος έχει τη δική του ασφάλεια και δεδομένα, όπως για παράδειγμα στα εκλογικά κέντρα, μετά στην καταμέτρηση και στην ανακήρυξη. Εμείς θα λάβουμε τα μέτρα μας, αναλόγως με το τι θα υπάρξει μπροστά μας. Ήδη έγιναν τα επιχειρησιακά σχέδια δράσης της Αστυνομίας, τα οποία ακολουθούνται για να διεξαχθούν ομαλά οι Βουλευτικές Εκλογές». 

Αριθμός εκλογέων και εκλογικών κέντρων

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, κατά εκλογική περιφέρεια, έχει ως ακολούθως:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΕΚΛΟΓΕΙΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΑΦΟΣ

ΚΕΡΥΝΕΙΑ

196.194

115.002

114.194

58.333

45.050

28.816

ΣΥΝΟΛΟ

 

557.589

Διευκρινίζεται επίσης, πως δικαίωμα ψήφου έχουν και 50 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 197 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

Στο πλαίσιο των προσεχών βουλευτικών εκλογών θα λειτουργήσουν συνολικά 1160 εκλογικά κέντρα τα οποία κατανέμονται ως ακολούθως:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΑΡ. ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΑΦΟΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

429

341

54

192

134

10

ΣΥΝΟΛΟ

1160

Πέραν των πιο πάνω εκλογικών κέντρων θα λειτουργήσουν συνολικά άλλα 16 εκλογικά κέντρα για την εκλογή των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών και Λατίνων.

Οι ορθοί τρόποι ψηφοφορίας

Τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «√».

Γι' αυτό, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο μικρό τετραγωνάκι, που βρίσκεται δίπλα από το όνομα του ανεξαρτήτου υποψηφίου της προτίμησής τους.

Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας σταυρούς προτίμησης, μέχρι τον αριθμό που αναφέρεται πιο κάτω, κατά εκλογική περιφέρεια:

Εκλογική Περιφέρεια

Σταυροί Προτίμησης

Λευκωσία

5

Λεμεσός

3

Αμμόχωστος

3

Λάρνακα

2

Πάφος

1

Κερύνεια

1

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα, με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Απαγορεύονται επιτελεία και πινακίδες έξω από εκλογικά κέντρα την ημέρα εκλογών

Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί εκλογικά επιτελεία ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και στις δύο ποινές μαζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...