Κακοποιούσε τις κόρες, έσπασε ο γιος 23 χρόνια μετά για να σώσει το νέο παιδί

Ως έκδηλα υπερβολική χαρακτήρισε την ποινή πενήντα μηνών που του επιβλήθηκε 69χρονος, ο οποίος καταδικάστηκε 32 χρόνια μετά τις αποτρόπαιες πράξεις του σε βάρος των ανήλικων παιδιών του, τα οποία χτυπούσε και κακοποιούσε σεξουαλικά.

Ο 69χρονος, αντιμετώπιζε αρχικά 61 κατηγορίες τις οποίες αρνήθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού, ωστόσο στη συνέχεια, αφού τροποποιήθηκε το κατηγορητήριο,  παραδέχθηκε ενοχή στις 17 κατηγορίες που αντιμετώπιζε και το 2018 καταδικάστηκε σε διαδοχικές ποινές, οι οποίες στο σύνολο τους ανέρχονται σε 50 μήνες.

Μετά την καταδίκη του, ο καταδικασθείς προσέφυγε στο Ανώτατο ασκώντας έφεση, με την οποία η υπεράσπιση του ανέφερε πως λανθασμένα του επιβλήθηκαν διαδοχικές ποινές και πως δεν λήφθηκε υπόψη οι μετριαστικοί παράγοντες, χαρακτηρίζοντας την ποινή του έκδηλα υπερβολική.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τα έτη 1987-1993 στη Λεμεσό, με θύματα τις τρεις ανήλικες κόρες του, εννέα και πέντε ετών κατά τον επίδικο χρόνο, οι οποίες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε συνολικά δώδεκα διαφορετικές περιπτώσεις και σε διαφορετικές ημερομηνίες, ενώ κατά τα ίδια έτη, επιτέθηκε και χτύπησε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις τον ανήλικο γιο του και τη σύζυγο του.

Η καταγγελία ενώπιον της Αστυνομίας, έγινε 23 χρόνια μετά τη διάπραξη του τελευταίου αδικήματος, όταν ο καταδικασθείς απέκτησε θυγατέρα με τη δεύτερη του σύζυγο. Η καταγγελία έγινε για σκοπούς προστασίας της ανήλικης θυγατέρας του, με το Δικαστήριο να τονίζει πως η καθυστέρηση δεν είναι καθοριστικής σημασίας ως προς το είδος της ποινής, σημειώνοντας πως ο 69χρονος «παρενοχλούσε τα ίδια του τα παιδιά, τις θυγατέρες του από πολύ νεαρή ηλικία, τις δύο δε εξ αυτών την Α. και τη Β. τις παρενοχλούσε συστηματικά. Η σεξουαλική παρενόχληση της Α. άρχισε όταν ήταν 9 ετών, της Β. όταν ήταν 5 ετών, ενώ το επεισόδιο με τη Γ. έλαβε χώρα όταν αυτή ήταν 9 ετών».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η κατ΄ εξακολούθηση εγκληματική συμπεριφορά του «πατέρα» εις βάρος των ανήλικων παιδιών του, αποκαλύφθηκε, έστω και καθυστερημένα, από ευτυχείς συγκυρίες, όταν αυτός απέκτησε κοριτσάκι με τη δεύτερη σύζυγο του, και ο γιος του από τον πρώτο του γάμο, απέστειλε ανώνυμη επιστολή στα γραφεία της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, λέγοντας πως το κοριτσάκι που ο πατέρας του απέκτησε από το δεύτερο του γάμο, διέτρεχε και αυτό άμεσο κίνδυνο να κακοποιηθεί σεξουαλικά. Ακολούθησε η διερεύνηση της υπόθεσης και η άμεση καταχώρηση της ενώπιον Δικαστηρίου.

Εξετάζοντας την έφεση του 69χρονου, το Ανώτατο σημείωσε πως κατά το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, η προβλεπόμενη από το Νόμο ανώτατη ποινή ήταν πολύ πιο χαμηλή από αυτή που σήμερα προβλέπεται, τονίζοντας παράλληλα πως «η συνολική εικόνα που εδώ προκύπτει από την εν γένει παράνομη και ειδεχθή κατ΄ εξακολούθηση συμπεριφορά του Εφεσείοντα εις βάρος των τριών ανήλικων τότε θυγατέρων του, είναι για τον ίδιο βαρύτατη. Ο Εφεσείων ευτύχησε να αποκτήσει αρκετά παιδιά από τον  πρώτο του γάμο, τα οποία όμως, δυστυχώς, χρησιμοποίησε (όσον αφορά στις τρεις ανήλικες τότε θυγατέρες του) για να ικανοποιήσει τις ανώμαλες σεξουαλικές του ορέξεις και τα ζωώδη ένστικτα του. Όπως ορθά σημειώνει το Κακουργιοδικείο, ο κατηγορούμενος κακοποιούσε σεξουαλικά τις τρεις θυγατέρες του από πολύ νεαρή ηλικία σε βάθος χρόνου κατ΄ επανάληψη, αμαυρώνοντας και σπιλώνοντας τις παιδικές αθώες ψυχές τους».                                 

Το Ανώτατο έκρινε πως οι επιβληθείσες από το Κακουργιοδικείο ποινές, δεν κρίνονται έκδηλα υπερβολικές, αναφέροντας πως η συνολική ποινή δεν είναι άδικη και δυσανάλογη με την ποινική ευθύνη του 69χρονου.

«Σε αδικήματα στα οποία ο πατέρας αντί να είναι ο φύλακας-άγγελος των ανήλικων τέκνων του, γίνεται ο εφιάλτης τους, οι προσωπικές περιστάσεις και τα άλλα ελαφρυντικά που εδώ λήφθηκαν υπόψη, δεν μπορούν να έχουν καταλυτική επίδραση στην επιβολή της ποινής».

Σημειώνεται πως κατά τον επίδικο χρόνο η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της παράνομης και άσεμνης επίθεσης κατά παράβαση του άρθρου 151 ήταν δύο χρόνια. Το 2009 με τον  τροποποιητικό Νόμο 64(Ι)/2009 το αδίκημα από πλημμέλημα έγινε κακούργημα και η ποινή φυλάκισης καθορίστηκε σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη.  Περαιτέρω το 2014 θεσπίστηκε και ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος, Ν 91(Ι)/2014.  Με τον τελευταίο αυτό Νόμο, για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, η προβλεπόμενη από το Νόμο ανώτατη ποινή σε κάποιες περιπτώσεις είναι φυλάκιση δια βίου.          

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας