Παρασκευή 12 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Xαιρετίζει ως σημαντική την ψήφιση νομοθεσίας για νεαρούς παραβάτες η Επίτροπος Νομοθεσίας

  09/04/2021 15:45
Xαιρετίζει ως σημαντική την ψήφιση νομοθεσίας για νεαρούς παραβάτες η Επίτροπος Νομοθεσίας

Xαιρετίζει ως σημαντική την ψήφιση νομοθεσίας για νεαρούς παραβάτες η Επίτροπος Νομοθεσίας

  09/04/2021 15:45

Ο «περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμος του 2021» που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή θεσπίζει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των νεαρών παραβατών, αναφέρει σε ανακοίνωση η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, σημειώνοντας πως με την ανάληψη των καθηκόντων της είχε ζητήσει συμμετοχή στις συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών.

Αναφέρει ότι η ίδια είχε μελετήσει το κείμενο και προέβη σε διορθώσεις "από μια ανεξάρτητη σκοπιά, αφού θα έπρεπε να υπάρχει μία αναλογική προσέγγιση του όλου θέματος, για να μην επιφέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα".

Η Επίτροπος σημειώνει ότι με τη συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας διαμορφώθηκαν οι πρόνοιες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανακριτική διαδικασία για τον ειδικό χειρισμό του παιδιού παραβάτη και μειώθηκαν κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούσαν διοικητικές διαδικασίες και συμβούλια παιδιών και γενικά αφαίρεσε πρόνοιες που θα προκαλούσαν ταλαιπωρία στο παιδί και την οικογένειά του.

Η κ. Ζαννέτου αναλύει λεπτομερώς το νομοσχέδιο και τι εισάγεται σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών , την εγκαθίδρυση συστήματος δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά παραβάτες, τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν στην παιδική παραβατικότητα, την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταστολή της, την εγκαθίδρυση των απαραίτητων δομών και μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παραβατικότητας, καθώς και τη ρύθμιση της μεταχείρισης των παιδιών στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης,  σύμφωνα με τις αρχές και διατάξεις της Σύμβασης των  Δικαιωμάτων του Παιδιού και άλλων διεθνών πρότυπων κανόνων αναφορικά με τη μεταχείριση των παιδιών παραβατών στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Ο νόμος περιέχει και εναρμονιστικές διατάξεις  με την Οδηγία 800/2016 ΕΕ, σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι, στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.

Γίνεται επίσης αναφορά στη δυνατότητα για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να εκδίδουν διάταγμα επιτροπείας του παιδιού και  σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, κατά τις οποίες συντρέχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία και ευημερία του παιδιού και οι οποίες κρίνονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, είναι δυνατό να τοποθετηθεί το παιδί σε χώρο όπου διασφαλίζεται η προστασία και η ευημερία του, μέχρι την έκδοση του εν λόγω διατάγματος.

Η Επίτροπος αναλύει επίσης τις περιπτώσεις που αφορούν τα παιδιά άνω των δεκατεσσάρων (14) ετών, τις περιπτώσεις που παιδί αντιμετωπίζει κατηγορίες με ένα άλλο ενήλικα, είναι δηλαδή συγκατηγορούμενοι, θέματα εναλλακτικών ποινών και άλλα.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας