Έντονη η Παπαδοπούλου-«Αβάσιμη δήλωση ότι το 30% των παιδιών που καταγγέλλουν κακοποίηση ψεύδονται»

Απάντηση αναφορικά με τη δήλωση δικηγόρου υπεράσπισης, ότι 30% των παιδιών που καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση ψεύδονται, έδωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δήλωση αβάσιμη και λανθασμένη.

Σε ανάρτηση της στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «καμία διεθνής αξιόπιστη έρευνα δεν τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό. Αντιθέτως πρόσφατη έρευνα (2020) του National Children's Advocacy Centre (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) δηλώνει ότι μόνο ένα ποσοστό 2-10% όλων των καταγγελιών είναι ψευδής.

Το 30% που παραπλανητικά αναφέρθηκε βρίσκεται στη βιβλιογραφία ως ποσοστό καταγγελιών για τις οποίες δεν υπάρχει απόδειξη (κάτι εξαιρετικά συνήθες σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης) και όχι ότι είναι ψευδής. Ακόμα και αυτό το ποσοστό όμως επεξηγείται στα συγγράμματα ως αποτέλεσμα λανθασμένης λήψης κατάθεσης από παιδιά (από μη εξειδικευμένα άτομα) ή λόγω φόβου για τις συνέπειες ή ακόμα και απόσυρσης καταγγελιών ως μια προσπάθεια αυτοπροστασίας από τις επώδυνες σε πολλές περιπτώσεις διαδικασίες».

Την ίδια ώρα, η κ. Παπαδοπούλου, τόνισε ότι «είναι εντελώς αδόκιμο να αναφέρονται αριθμοί που δεν ευσταθούν με παραπλανητικό τρόπο και με μοναδικό αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται άλλα θύματα από το να σπάσουν την σιωπή τους και να λάβουν τη βοήθεια και στήριξη που δικαιούνται. Επιπρόσθετα στην Κύπρο με τη θεσμοθέτηση νέων διαδικασιών όπως στο Σπίτι του Παιδιού όπου στεγάζεται μόνο εξειδικευμένο προσωπικό έχουμε σχεδόν εξαλείψει τις συνθήκες όπου ένα παιδί "ανακρινόταν" με τον λανθασμένο τρόπο ο οποίος το επαναθυματοποιούσε και επίσης μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα ως προς την αλήθεια των ισχυρισμών του.

Όσον αφορά την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου, βάση της οποίας έγιναν οι ισχυρισμοί από τον δικηγόρο υπεράσπισης, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι «ακόμη να τη διαβάσω. Όμως δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες οι λανθασμένες δηλώσεις για το ποσοστό καταγγελιών οι οποίες δεν ευσταθούν. Και το μήνυμα μας παραμένει προς όλα τα θύματα: Σπάστε τη σιωπή σας γιατί υπάρχουν αυτοί που θα σας πιστέψουν, θα βοηθήσουν και θα προσφέρουν τη στήριξη και θεραπεία που δικαιούστε».

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου