Έκλεισαν υπόθεση με κύκλωμα εικονικών γάμων-Απαλλάχτηκαν εννέα κατηγορούμενοι

Έκλεισε πριν αρχίσει η υπόθεση με τους εικονικούς γάμους, με θύματα πέντε γυναίκες και ένα άντρα, μεταξύ των οποίων και Κύπριες με νοητικά προβλήματα, για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη εννέα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και ένας δικηγόρος.

Παρά τις σοβαρές καταγγελίες και το ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό, το οποίο πριν από δύο χρόνια κρίθηκε από την Νομική Υπηρεσία πως ήταν ικανοποιητικό ώστε να στοιχειοθετηθούν τα αδικήματα, εξού και η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο στις 22 Ιανουαρίου 2019, εντούτοις η υπόθεση έκλεισε, με την Νομική Υπηρεσία να δίνει οδηγίες για αναστολή της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, η Νομική Υπηρεσία, κατέληξε στην αναστολή διώξεων, βασισμένη στο προβληματικό άρθρο που αφορά τους εικονικούς γάμους, το οποίο τροποποιήθηκε το 2020, παρά το γεγονός ότι από το 2013 είχαν τεθεί τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με υποθέσεις εμπορίας προσώπων. Ωστόσο, μετά την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, αποφασίστηκε όπως δεν έχει αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα να τιναχθούν εκκρεμούσες υποθέσεις στον αέρα και να αποσυρθούν, γεγονός που εγείρει τεράστια ερωτήματα, αφού πρόκειται για υποθέσεις πολύ σοβαρές που χρειάστηκε ενδελεχή έρευνα, ώστε να ξηλωθούν κυκλώματα.

Σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση που αποσύρθηκε, οι εννέα κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν μεταξύ άλλων κατηγορίες που αφορούν συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων, συνομωσία για καταδολίευση, εμπορία ενήλικων προσώπων με σκοπό την εκμετάλλευση, υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, υποκίνηση μαρτύρων σε ψευδή ή σε απόκρυψη αληθινής μαρτυρίας, τέλεση εικονικού γάμου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφία κ.α.

Για την υπόθεση, είχαν ληφθεί περίπου 70 μαρτυρίες, διεξήχθη οικονομική έρευνα, άρθηκαν τηλεφωνικά απόρρητα και εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, εναντίον κατηγορουμένων.  

Το χρονικό της υπόθεσης και οι μαρτυρίες

Σύμφωνα με τα γεγονότα όπως είχαν ακουστεί, όλα ξεκίνησαν όταν στις 23 Φεβρουαρίου 2018, Διοικητικός λειτουργός της Αρχής προσφύγων επικοινώνησε με το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων του Αρχηγείου όπου ενημέρωσε για την επίσκεψη Ελληνοκύπριας η οποία τους ανέφερε ότι έχει τελέσει εικονικό γάμο, έναντι αμοιβής, με πρόσωπο από το Μπαγκλαντές. Όπως ανέφερε, η συμφωνία ήταν να λάβει 3500 ευρώ, ωστόσο της είχε καταβληθεί το ποσό των 2000 ευρώ.

Αμέσως ανακριτές του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων έσπευσαν στα γραφεία της Αρχής για να μιλήσουν με την Ελληνοκύπρια, την οποία ανέμεναν ένας Ελληνοκύπριος και ένας αλλοδαπός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε ήταν ο «σύζυγος» της.

Ερωτηθείς για την παρουσία του, ο Ελληνοκύπριος ανέφερε ότι είναι άνεργος και κατά καιρούς επικοινωνούν μαζί του αλλοδαποί που προτίθενται να τελέσουν γάμο, ζητώντας του βοήθεια με την συμπλήρωση των διαφόρων εντύπων που απαιτούνται.

Σε ολιγόλεπτη συνέντευξη που έδωσε η Ελληνοκύπρια στους ανακριτές του Γ.Κ.Ε.Π ανέφερε ότι ο Ελληνοκύπριος, ο οποίος την μετέφερε από τη Λεμεσό στη Λευκωσία, την είχε πλησιάσει προ καιρού μέσω ενός γνωστού της και της είπε ότι θα μπορούσε να παντρευτεί αλλοδαπό και να λάβει το ποσό των 3500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, στα γραφεία εισήλθε και δεύτερη Ελληνοκύπρια που έψαχνε την πρώτη, και η οποία ανέφερε στους ανακριτές ότι πρότειναν και σε αυτή να παντρευτεί έναντι αμοιβής αλλά αρνήθηκε. Ακολούθως και οι δυο κοπέλες όσο και ο αλλοδαπός «σύζυγος» οδηγήθηκαν στα Γραφεία Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων για ανάκριση.

Κατά τον Νοέμβριο του 2017 η εν λόγω Ελληνοκύπρια ανέφερε ότι μια φίλη της, της είπε ότι σύναψε εικονικό γάμο έναντι αμοιβής, και τόσο αυτή όσο και ο Ελληνοκύπριος φίλος της, της γνώρισαν κάποιο άντρα, ο οποίος την έφερε σε επαφή με ένα εκ των κατηγορουμένων.

Ο ύποπτος ανέφερε στην γυναίκα ότι υπάρχουν αλλοδαποί στην Κύπρο που ενδιαφέρονται να παντρευτούν για να έχουν νόμιμη διαμονή, ώστε να μπορούν να εργάζονται και να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Επίσης φέρονται να την διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αποστελλόταν στο σπίτι της κάποιο έγγραφο και έτσι δεν θα το μάθαιναν οι γονείς της, ενώ της επισήμανε ότι θα λάμβανε 3500 χιλιάδες ευρώ.

Η Ελληνοκύπρια πείστηκε και σε 2-3 μέρες μεταφέρθηκε από τον πρώτο κατηγορούμενο στα γραφεία δικηγόρου στη Λευκωσία. Εκεί συνάντησε τον υποψήφιο «σύζυγο» της καθώς και ακόμη ένα αλλοδαπό. Επίσης ο δικηγόρος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που εξασφάλισε η Αστυνομία, φέρεται να της επανέλαβε ότι της είχε πει ο πρώτος κατηγορούμενος και ακολούθως έκλεισε η συμφωνία.

Λίγες μέρες αργότερα, μεταφέρθηκαν στο Δημαρχείο Γερμασόγειας όπου τελέστηκε ο εικονικός γάμος. Ωστόσο το θύμα έλαβε 2000 ευρώ αντί 3500 ευρώ.

Από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω γυναίκα πάσχει εκ γενετής από σύνδρομο με χαμηλή νοημοσύνη, ενώ παρακολουθείται από ψυχίατρο. Επίσης τελείωσε το σχολείο στην ειδική μονάδα και χαρακτηρίζεται από παρορμητισμό και λαμβάνει βιαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών, όπως είχαν παρουσιαστεί ενώπιον Δικαστηρίου σε προηγούμενες διαδικασίες, σε κατάθεση του ο αλλοδαπός που τέλεσε τον εικονικό γάμο, αναγνωρισμένο ως θύμα, ανέφερε ότι είχε επαφές με τους τον πρώτο κατηγορούμενο και τον δικηγόρο, που φέρονται να είχαν οργανωτικό ρόλο, με σκοπό να παντρευτεί, ενώ ο ένας εκ των δυο του ζήτησε το ποσό των 4000 ευρώ. Ως εκ τούτου, έδωσε τα χρήματα και στη συνέχεια παντρεύτηκε με την ελληνοκύπρια.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν και τα δύο παιδιά ενός από τους εννέα κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, η κόρη του πρώτου κατηγορούμενου τέλεσε εικονικό γάμο με άλλο κατηγορούμενο, ενώ ο γιος του παντρεύτηκε με γυναίκα που αναγνωρίστηκε ως θύμα από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων.

Χρονοβόρες διαδικασίες 

Στο μεταξύ, τέτοιου είδους υποθέσεις, στηρίζονται κατά κύριο λόγο στις μαρτυρίες των θυμάτων, τα οποία ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις φεύγουν από την Κύπρο, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που παρατηρούνται στα Δικαστήρια. Πρόκειται για άτομα που πέφτουν θύματα εμπορίας προσώπων λόγω οικονομικών προβλημάτων και ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να περιμένουν δύο ή τρία ή τέσσερα χρόνια μέχρι να μαρτυρήσουν στην υπόθεση, αφού πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας σκόρπισε τον τρόμο στη Λεμεσό-Έτρεχε στην πλατεία χωριού και προκάλεσε τροχαίο
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες
Νέα άφιξη μεταναστών στον Κάτω Πύργο-Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά