Προσφεύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη πρόσφυγες-Στο περίμενε για στήριξη δέκα χρόνια

Στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα δικαιώματα τους, προσφεύγουν πρόσφυγες μετά και την απόφαση της Κυβέρνησης το 2016 να αποκόψει την οικονομική βοήθεια σε δικαιούχους, οι οποίοι έλαβαν οικόπεδο για να κτίσουν το δικό τους σπίτι, κάτι το οποίο κρίθηκε, τόσο από την Επίτροπο Διοικήσεως, όσο και η Νομική Υπηρεσία, παράνομη.

Όπως ανακοινώθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, από τον δικαιούχο Γιάννη Μπέρο, τόσο ο ίδιος, όσο και μια ομάδα 30 άλλων δικαιούχων, αποφάσισαν να κινηθούν νομικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταχωρώντας τον περασμένο μήνα αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. O κ. Μπέρος, ξεκαθάρισε ότι, πρόκειται να σεβαστούν την απόφαση του Δικαστηρίου, όποια και να είναι αυτή, τονίζοντας πως θα αγωνιστούν για να δικαιώσουν τον αγώνα τους.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER o κ. Μπέρος, εξήγησε πως αιτήθηκαν πριν από δέκα χρόνια την σχετική στήριξη, ώστε να μπορέσουν να στεγάσουν τις οικογένειες του. Οι δικαιούχοι που προχωρούν με αγωγή είχαν αιτηθεί το σχέδιο Β του Νόμου, το οποίο προνοεί την παραχώρηση οικοπέδου, όπως και την χρηματική βοήθεια ύψους 20-30 χιλιάδων, ανάλογα με την σύνθεση της οικογένειας και τον αριθμό των υπνοδωματίων της κατοικίας.

Παρόλο που είχαν εγκριθεί για το σχέδιο Β, μετά το κούρεμα του 2013, οι στεγαστικές βοήθειες παγοποιήθηκαν, ενώ τον Οκτώβριο του 2016, το Υπουργικό Συμβουλίου αποφάσισε την κατάργηση της χρηματικής βοήθειας που καταχωρείτο με το οικόπεδο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικαιούχων που ήταν για χρόνια στο περίμενε.

Ο κ. Μπέρος αναφέρει ότι, «ο λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση από το Υπουργικό, ήταν επειδή θεωρούσαν άδικο για τους υπόλοιπους δικαιούχους, κάποιοι να επωφελούνται τόσο χρηματικής βοήθειας όσο και παραχώρησης οικοπέδου, ενώ άλλοι να λαμβάνουν μόνο μια στήριξη. Εμείς εξηγούμε ότι είναι μια βοήθεια το σχέδιο Β. Τόσα χρόνια ήταν μια βοήθεια, τώρα πώς άλλαξε;».  

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δικαιούχοι υπέβαλαν παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως, η οποία μετά από έρευνα, δημοσίευσε την έκθεση της, το 2019, επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Όπως καταγράφεται στην έκθεση, σύμφωνα με τον κ. Μπέρο, «το Υπουργικό θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της χρηματικής βοήθειας, αφού δεν υπάρχει εξουσιοδότηση από τον Νόμο, ώστε να μπορεί το Υπουργικό, να καταργεί μέρος στεγαστικής βοήθειας. Μάλιστα στην έκθεση, υπάρχει και απόσπασμα της γνωμάτευσης του του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κληρίδη το 2015, που ξεκαθαρίζει ότι, για να μπορεί το Υπουργικό να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, πρέπει να γίνει τροποποίηση του άρθρου 8 και 10 του Νόμου».

Διεκδικούν τα ενοίκια οι δικαιούχοι 

Όπως αναφέρει ο κ. Μπέρος, το Υπουργικό, παρόλο που γνώριζε όσα ανέφερε η Επίτροπος, πήραν την απόφαση, αφήνοντάς τους στο έλεος του Θεού, περιμένοντας τόσα χρόνια μετά, την οικονομική στήριξη και ένα οικόπεδο.

«Με βάση αυτά τα γραπτά στοιχεία θα προχωρήσουμε στο Δικαστήριο. Είναι η τέταρτη φορά που πάω στην Βουλή για το ίδιο θέμα από την Λεμεσό. Την τελευταία φορά, είπαμε ξανά τα ίδια. Νιώθω ότι πήραμε την πιο σωστή απόφαση. Είμαστε 30 άτομα και γνωρίζω ότι εντός των ημερών, θα αυξηθούν οι δικαιούχοι που θα προχωρήσουν μαζί μας. Προχωρούμε σαν ομάδα όμως, ο κάθε ένας διεκδικεί τα δικά του δικαιώματα».

Πέραν της οικονομικής βοήθειας που καταργήθηκε με απόφαση Υπουργικού, στο Δικαστήριο οι δικαιούχοι θα διεκδικήσουν και τα ενοίκια που πληρώνουν όλα αυτά τα χρόνια, εν αναμονή της παραχώρηση των οικοπέδων από το κράτος που καθυστέρησε αδικαιολόγητα πολύ.

«Όλοι μας περιμένουμε εδώ και πάνω από 10 χρόνια για ένα οικόπεδο από το κράτος. Υπήρχε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση από μεριάς του κράτους και αυτό είναι παραδεχτό, τόσο από τους κυβερνώντες, όσο και από τον ίδιο τον υπουργό. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς αυτή την καθυστέρηση. Όλα αυτά τα ενοίκια που δώσαμε ήταν πεταμένα χρήματα. Θα διεκδικήσουμε μέσω Δικαστηρίου όλες τις ζημιές που υποστήκαμε και όλα τα λεφτά που μας αποκόπηκαν».  

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένη δικαιούχο, ο κ. Μπέρος όπως είπε, έχει πληρώσει από το 2009 μέχρι σήμερα, πάνω από 65.000 ευρώ σε ενοίκια, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ενός στεγαστικού δανείου. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν έχουν προχωρήσει στην λήψη δανείου, λόγω της καθυστέρησης στην παραχώρηση του οικοπέδου, ενώ την ίδια ώρα, τα χρόνια εργασίας τους μειώνονται, προκαλώντας προβλήματα στην διαδικασία του δανείου.

«Δεν ήταν μια απόφαση της στιγμής. Διεκδικούμε για εμάς και τα παιδιά μας. Εδώ και μια δεκαετία περιμένουμε να προχωρήσουμε στην ζωή μας και καταπατούνται τα δικαιώματά μας. Επομένως, δεν μας μένει άλλη επιλογή προχωρούμε νομικά. Η στέγαση είναι μια βασική ανάγκη του ανθρώπου. Αναγκαζόμαστε να πάμε στο Δικαστήριο για να βρούμε το δίκαιο μας».

Παράλληλα, ο κ. Μπέρος, εξηγεί ότι οι αιτητές του σχεδίου Β, είναι περίπου 350, ενώ πριν το κούρεμα ξεπερνούσαν τους 700. Η μείωση αυτή, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί έδωσαν πίσω το οικόπεδό τους και προχώρησαν με άλλη αίτηση, ζητώντας άλλη οικονομική στήριξη από το κράτος, λόγω των καθυστερήσεων.

Όσον αφορά τον διαχωρισμό των οικοπέδων, ο κ. Μπέρος ελπίζει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ολοκληρωθούν. Ο ίδιος είχε αρχικά λάβει οικόπεδο στην Σωτήρα Λεμεσού, με την Κυβέρνηση να αποφασίζει αργότερα ότι τελικά δεν θα προχωρούσαν στην περιοχή λόγω κάποιου θέματος στο έδαφος που θα στοίχιζε ακριβά. Πλέον, αναμένει τον διαχωρισμό στην Επαρχία Λεμεσού, για να λάβει τουλάχιστον μετά από δέκα χρόνια το οικόπεδό του.

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»