Ζημιές, αποκοπές δέντρων και βλάβες-Όσα άφησε πίσω της η κακοκαιρία

Ζημιές, πτώσεις δέντρων, προβλήματα στο οδικό δίκτυο και αποκοπές ρεύματος άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου ολόκληρη την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Χαλασμός Κυρίου-Αποκόπηκαν καλώδια της ΑΗΚ, στο σκοτάδι πολλές περιοχές

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν, έθεσαν σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έτρεχε όλο το βράδυ, ανταποκρινόμενη στις δεκάδες κλήσεις που έλαβε από πολίτες είτε για άντληση ομβρίων υδάτων, είτε για πτώσης δέντρων, είτε ακόμα και για ζημιές σε περιουσίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν συνολικά σαράντα κλήσεις, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει η Λευκωσία.

Παρόλα αυτά, η εκτίμηση είναι πως οι ζημιές είναι πολύ περισσότερες και η Πυροσβεστική αναμένει ακόμη περισσότερες κλήσεις για βοήθεια, το πρωί της Κυριακής.

 

Η κατάσταση του οδικού δικτύου

Την ίδια ώρα, από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, αφού σύμφωνα με την Αστυνομία, όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος (ΠλατρώνΤροόδους, Καρβουνά-Τροόδους και Προδρόμου-Τροόδους), καθώς και ο δρόμος Πλατρών-Τροοδίτισσας, είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα λόγω κατολισθήσεων πετρών και όγκων χώματος.

Στο δρόμο Λεμεσού-Πλατρών παρά το γεφύρι της Άλασσας, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, η μία λωρίδα είναι κλειστή λόγω κατολισθήσεων όγκων χώματος.

Επίσης, κατολισθήσεις όγκων χώματος και πετρών, έχουν παρατηρηθεί στους πιο κάτω δρόμους:

  • Ορκόντα-Κάτω Πύργου
  • Ορκόντα-Κάμπου
  • Πεδουλά-Κύκκου- Κάμπου 
  • Πεδουλά-PINEWOOD-Κακοπετριάς 
  • Σπηλιών-Κανναβιών 
  • Γουρίου-Μαχαιρά 
  • Λαζανιά-Μαχαιρά

Να σημειωθεί, ότι και σε αρκετούς άλλους δρόμους του ορεινού οδικού δικτύου, υπάρχουν πέτρες και χώματα από κατολισθήσεις.

Η Αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας τους αναμμένα.  

Αποκοπές ρεύματος σε όλο το νησί

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προκάλεσαν καταστροφές και στο δίκτυο της ΑΗΚ, με αρκετές περιοχές, να μένουν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας χωρίς ρεύμα.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία επηρεάζονται οι περιοχές Αγίων Ομολογητών, Ιδαλίου, Γερακιές και ο Κάμπος. Στη Λεμεσό, τα χωριά Αγρίδια, Ασώματος, Καμινάρια, Κορφή, Παλαιόμυλος, καθώς επίσης και το Τραχώνι.

Επίσης, στη Λάρνακα επηρεάστηκε μέρος της περιοχής του Κιτίου, η περιοχή του νέου Γενικού Νοσοκομείου, η Χρυσοπολίτισσα, τα Κάτω Λεύκαρα, το Μενεού και τα Περβόλια.

Λιγότερα ήταν τα προβλήματα σε Πάφο και Αμμόχωστο, αφού στο σκοτάδι έμειναν μόνο η Δρούσεια και  μέρος της περιοχής του Παραλιμνίου.

Σημειώνεται ότι συνεργία της ΑΗΚ, βρίσκονται σε εγρήγορση και προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες, οι οποίες σημειώθηκαν λόγω αποκοπής καλωδίων ή αντικειμένων που παρασύρθηκαν στα καλώδια της ΑΗΚ.

LIVE η μεταβολή του καιρού:

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ασθενής ψηλή πίεση αρχίζει να εγκαθίσταται στην περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και αρχικά αναμένεται να πέσουν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, αρχικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και αργότερα, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά ταραγμένη μέχρι κυματώδης και τοπικά στα προσήνεμα κυματώδης, για να καταστεί σταδιακά λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 9 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, στα βόρεια και τα ανατολικά παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα παράλια και στο μηδέν στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά, στα ορεινά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει τη Δευτέρα, μικρή πτώση και στην συνέχεια μη αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Το ύψος του χιονιού, στην Πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 5 εκατοστά.

*ΒΙΝΤΕΟ και φωτογραφίες από Καιρόφιλοι Κύπρου

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης