Άρχισε η πολυαναμενόμενη κατάθεση «Γλύκα», ήρθε τετ-α-τετ με Αλέξη και Ρούντολφ

Μετά από δέκα μήνες, όπου Αλέξης Μαυρομιχάλης και Ντίντι Ρούντολφ παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και έκτοτε τελούν υπό κράτηση, βρέθηκαν τετ-α- τετ, εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου, με τον Παναγιώτη Παναγιώτου άλλως «Γλύκας», ο οποίος ήταν το θύμα της απόπειρας φόνου, για την οποία κατηγορούνται, που διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017 στο κέντρο της Λευκωσίας.
 
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό την συνοδεία δεκάδων πάνοπλων μελών του αντιτρομοκρατικού ουλαμού, του ΟΠΕ και της ομάδας «Ζ», τόσο οι δύο κατηγορούμενοι όσο και ο «Γλύκας», που είναι και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, άρχισε η κατάθεση της μαρτυρίας του «Γλύκα», ο οποίος υπενθυμίζεται πως τρία χρόνια μετά τη διάπραξη των αδικημάτων και αφού προηγουμένως είχε υποδείξει σε διαφορετικές περιπτώσεις άλλους δράστες, ενέπλεξε τους κατηγορούμενους στην υπόθεση, δείχνοντας τον Ρούντολφ ως το πρόσωπο που πάτησε την σκανδάλη και τους Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως «Σήφη», ο οποίος εκτίει φυλάκισης στα κατεχόμενα, ως ηθικούς αυτουργούς.  
 
Η διαδικασία ξεκίνησε με αίτημα των δικηγόρων των κατηγορουμένων, Αντώνη Δημητρίου και Μαρίνος Καούλλα, όπως η εξέταση και αντεξέταση του μάρτυρα, να γίνει με διαφορετική μάσκα από αυτή της χειρουργικής, ή να τοποθετηθεί το ειδικό γυαλί, υποδεικνύοντας πως είναι σημαντικό να διαφαίνονται οι εκφράσεις ενός μάρτυρας, για σκοπούς αξιοπιστίας, παραπέμποντας μάλιστα σε σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ωστόσο, το Κακουργιοδικείο απέρριψε το αίτημα, καθώς το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως οι προστατικές προσωπίδες δεν είναι ασφαλής.

Με την έναρξη της κατάθεσης, ο «Γλύκας» κλήθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή να αναγνωρίσει εάν το πρόσωπο που τον πυροβόλησε βρίσκεται εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου, με τον μάρτυρα να δείχνει τον Ρούντολφ. Οι δικηγόροι, Δημητρίου και Καούλλας, έθεσαν θέμα δίκαιης δίκης, αναφέροντας πως πρόκειται για μολυσματική μαρτυρία, αφού ο κατηγορούμενος δεν αναγνωρίστηκε κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων από τον παραπονούμενο μέσω αναγνωριστικής παράταξης και πως πλέον ο κατηγορούμενος είναι στιγματισμένος.  

Ακολούθως, ο μάρτυρας υιοθέτησε το περιεχόμενο των καταθέσεων του, με την Κατηγορούσα Αρχή να του υποβάλει ερωτήματα σε σχέση με τα γεγονότα. Η κατάθεση του μάρτυρα θα συνεχιστεί στην επόμενη δικάσιμο. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι Προέδρου Ανωτάτου για υπόθεση Μαυρομιχάλη-«Θα έπρεπε να απελευθερωθούν»

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν μέχρι στιγμής ενώπιον Δικαστηρίου, τον Ιανουαρίου του 2020, τόσο ο Αλέξης Μαυρομιχάλης όσο και ο «Γλύκας», κλήθηκαν στην Αστυνομία, η οποία τους ενημέρωσε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζεται εναντίον τους δολοφονική επίθεση.   

Τότε, ο «Γλύκας» αποφάσισε να μιλήσει στην Αστυνομία και να αλλάξει την κατάθεση του, ισχυριζόμενος πως γνώριζε από τότε ποιος είναι ο δράστης, ωστόσο όπως είπε, δεχόταν πιέσεις για αυτό δεν είχε μιλήσει. 

Σημειώνεται πως ο παραπονούμενος, το 2017, είχε δείξει ως δράστη της υπόθεσης πρόσωπο αλβανικής καταγωγής, η φωτογραφία του οποίου ταυτοποιήθηκε από τον ίδιο και δόθηκε στην δημοσιότητα, αφού εναντίον του εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης, ενώ στη συνέχεια έδειξε άλλο πρόσωπο, αναφέροντας πως είναι φίλος του στο facebook.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, εστιάζουν την υπεράσπιση τους στις πέντε αντιφατικές μαρτυρίες του «Γλύκα», υποδεικνύοντας αλλότρια κίνητρα και εκδικητική ενέργεια από την πλευρά του παραπονούμενου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα περί… φιλίας, η βεντέτα με φόντο τη δολοφονία Άντη και ο πολυπρόσωπος δράστης

Οι καταθέσεις Ζαβράντωνα και Φάνου
Υπενθυμίζεται πως ο «Γλύκας» είχε επικαλεστεί άλλους δύο μάρτυρες, τον Φάνο Χατζηγεωργίου και τον Γιώργο Ζαβράντωνα, οι οποίοι ωστόσο σε καταθέσεις τους, διέψευσαν τους ισχυρισμούς του μάρτυρα.

Ο Φάνος, με ένορκη δήλωση του που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο, αποσύρθηκε από μάρτυρας κατηγορίας, καταθέτοντας πως «όταν η Αστυνομία κάλεσε τον Γλύκα και του είπε ότι απειλείται η ζωή του, ήρθε και με βρήκε και μου είπε ότι πρέπει να τον βοηθήσω και να δώσω κατάθεση εναντίον του Αλέξη Μαυρομιχάλη. Συγκεκριμένα μου είπε να αναφέρω στην Αστυνομία ότι ο Αλέξης Μαυρομιχάλης μου ζήτησε να σκοτώσω τον Γλύκα, όπως επίσης και ότι μου εκμυστηρεύτηκε ότι αυτός κρυβόταν πίσω από την απόπειρα του. Μου είπε ότι αν δεν τον βοηθήσω θα είχα προβλήματα τόσο μαζί του όσο και με την παρέα του. Αυτό το θεώρησα ως απειλή».

Στην κατάθεση του ο «Γλύκας» είχε αναφέρει ότι «ο Ζαβράντωνας του έλεγε να μην μιλήσει για το ποιος τον πυροβόλησε, γιατί όλα θα κανονίζονταν με την αποφυλάκιση του». Για αυτό, όπως κατέθεσε ο παραπονούμενος, είπε ψέματα σε σχέση με τον δράστη που υπέδειξε σε φωτογραφία. 

Ωστόσο, σε κατάθεση του ο Ζαβράντωνας, τον περασμένο Αύγουστο όταν παραδόθηκε από τις κατοχικές αρχές, ανέφερε πως δεν γνώριζε το πρόσωπο που πυροβόλησε τον «Γλύκα», ενώ σε σχέση με τη μαρτυρία ότι πίεζε τον παραπονούμενο να μην μιλήσει, ανέφερε «εγώ δεν πίεσα κανένα. Ποιος ήταν ο λόγος να κάνω αυτό το πράγματα που την στιγμή που ήμουνα παρεξηγημένος με τον Αλέξη Μαυρομιχάλη. Αντιθέτως υποστήριζα και τον βοηθούσαν να πει στην Αστυνομία για εκείνους που υποψιαζόταν. Όταν αντιλήφθηκα ότι ο Γλύκας αναγνώρισε τρία πρόσωπα τον άφησα να μόνο του να ηρεμήσει».

Επίσης ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση εγώ δεν πίεσα τον Γλύκα να αναγνωρίζει οποιαδήποτε φωτογραφία. Να σου πω ότι ο … επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί μου και μου είπε ότι έχει μια φωτογραφία κάποιου Αλβανού του οποίου είχαν πληροφορίες με τον … ότι τούτος ο Αλβανός ήταν εκτελεστής και ήρθε ξανά να κάνει δουλειά στην Κύπρο και να την δώσουμε στον Γλύκα για να την δει. Έτσι και έγινε. Στείλαμε τη φωτογραφία στον Γλύκα και την αναγνώρισε».

Ερωτηθείς από τον ανακριτή γιατί πίεζε τον «Γλύκα» να μην δώσει κατάθεση στην Αστυνομία, ο Ζαβράντωνας απέρριψε κάτι τέτοιο, ενώ στην υπόδειξη πως γνώριζε εξαρχής το πρόσωπο που πυροβόλησε τον παραπονούμενο, ανέφερε «μέχρι σήμερα δεν ξέρω ποιος τον πυροβόλησε».

Επιπρόσθετα, σε σχέση με την μαρτυρία του «Γλύκα» ότι είπε στον Ζαβράντωνας ότι αυτός που τον πυροβόλησε είναι ο Ρούντολφ, ο Ζαβράντωνας ανέφερε «εμένα προσωπικά δεν μου είπε για τον Ρούντολφ, ενώ θέλησε να διευκρινίσει πως «δεν είχα κανένα λόγο να αναμειχθώ στην αναγνώριση του δράστη στην απόπειρα φόνου του Γλύκα. Εάν αναγνώριζε οποιονδήποτε, κανένας δεν μπορούσε να του επιβληθεί για να μην τον αναγνωρίσει».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι σχεδιαζόμενες δολοφονίες, η αλλαγή στάσης και η… κομμώτρια

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι