Η ώρα της αλήθειας για τα χρυσά διαβατήρια-Στη δημοσιότητα το πόρισμα Καλογήρου

Το πρώτο βήμα, από τα πολλά που αναμένεται να ακολουθήσουν σε ότι αφορά το πολύκροτο θέμα των ερευνών για τις πολιτογραφήσεις, αναμένεται να γίνει σήμερα με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής υπό τη Δήμητρα Καλογήρου, το οποίο αφορά πολιτογραφήσεις που έγιναν την περίοδο 2012 με 2018. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη έκθεση που δημοσιοποιείται από ερευνητική επιτροπή για το θέμα των πολιτογραφήσεων, στον απόηχο των αποκαλύψεων του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και της διαφωνίας Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή για το θέμα της διεξαγωγής παράλληλης έρευνας από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας το πόρισμα αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, με μαυρισμένες σελίδες εκεί και όπου φαίνεται να προκύπτουν ποινικά αδικήματα τα οποία ήδη διερευνά η Αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι η τριμελής επιτροπή υπό την κ. Καλογήρου διορίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο για να εξετάσει πολιτογραφήσεις υψηλού ρίσκου από το 2012 μέχρι το 2018.
 
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 26 περιπτώσεις προσώπων που απασχόλησαν μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και οι οποίες συνοδεύτηκαν με κατηγορίες για την Κύπρο ότι πολιτογράφησε πρόσωπα που εκκρεμούσαν εναντίον τους σοβαρές υποθέσεις στο εξωτερικό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και για άλλα σοβαρά αδικήματα.
 
Από τις έρευνες φαίνεται ότι σε αυτό το στάδιο προκύπτουν τριών διαφορετικών ειδών αδικήματα. Τα ποινικά, τα πειθαρχικά και τα διοικητικά. Σε ότι αφορά τα ποινικά αδικήματα, αυτά ήδη βρίσκονται ενώπιον της Αστυνομίας μετά από την παραπομπή τους από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνες σε λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, ενώ έλαβε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό καταθέσεων.
 
Μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας υπέδειξε πως η διερεύνηση από την Αστυνομία για τον εντοπισμό ποινικών ευθυνών βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Για τα περαιτέρω βήματα στο χειρισμό της υποθέσεις αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Αρχηγού Αστυνομίας με τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να αποφασισθούν οι επόμενες ενέργειες .
 
Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, για τον αριθμό των προσώπων και για ποια αδικήματα αυτά θα διωχθούν, αναμένεται να αποφασισθεί μετά από τις εισηγήσεις του Γιώργου Σαββίδη. Σε ότι αφορά τα πειθαρχικά και τα διοικητικά, αυτά εντοπίζονται επίσης σε ένα αριθμό παρόχων και ενδιάμεσων προσώπων. Πρόκειται δηλαδή για πρόσωπα που πραγματοποιούσαν διοικητικές πράξεις οι οποίες προκύπτει πως δεν έγιναν με τη δέουσα επιμέλεια σύμφωνα με τους νόμους κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
 
Το μεγάλο ενδιαφέρον της σημερινής δημοσιοποίησης του συγκεκριμένου πορίσματος, εστιάζεται στο μέγεθός των μαυρισμένων σελίδων του. Των σημείων δηλαδή, που δεν θα δημοσιοποιηθούν αφού φαίνεται να προκύπτουν ποινικά αδικήματά ή ζητήματα διασφάλισης προσωπικών δεδομένων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα εντοπίζει σειρά λανθασμένων χειρισμών, ψευδών δηλώσεων και απουσία ελέγχου από κυβερνητικά τμήματα, κυρίως των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Σε ότι αφορά την απόφαση για δημοσιοποίηση του πορίσματος, υπενθυμίζεται ότι δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωση τη δημοσιοποίηση του, σημειώνοντας πως η έκθεση της Επιτροπής Καλογήρου, θα δοθεί στη δημοσιότητα, ύστερα από τις παρατηρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, της ΜΟΚΑΣ και της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων.
 
Επίσης εξήγησε πως για όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις δια μαύρου χρώματος, θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρας των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων.
 
Παράλληλα είχε υποδείξει πως με τον ίδιο τρόπο που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση της Δήμητρας Καλογήρου θα δίδονται στη δημοσιότητα οι τυχόν ενδιάμεσες, όπως και η τελική έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Νικολάτο.

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών