Εικόνες καταστροφής μετά τον ανεμοστρόβιλο-Ζημιές σε οικίες, άστεγες οικογένειες

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στην ορεινή Λευκωσίας, που είδαν σε δευτερόλεπτα τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να διαλύονται από τον ανεμοστρόβιλο που κτύπησε στις επτά το πρωί, με επίκεντρο το Νικητάρι. 
 
Σπίτια καταστράφηκαν, οικογένειες έμειναν άστεγες ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν κτηνοτροφικά υποστατικά και οχήματα στον Αστρομερίτη, τον Κουτραφά, το Ποτάμι και τη Βυζακιά. Από τον ανεμοστρόβιλο διαλύθηκαν στέγες σπιτιών, έπεσαν ντεπόζιτα νερού έσπασαν τζαμαρίες, απεκόπησαν δέντρα, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη το δίκτυο της ΑΗΚ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:ΒΙΝΤΕΟ: Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε καταστροφές στην Λευκωσία-Ζημιές σε υποστατικά
 
Ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε ότι βρήκε στο πέρασμά του. Οι κάτοικοι υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, προσπαθούσαν να σώσουν ότι μπορούσαν από τις περιουσίες τους. Κάποιοι εξ αυτών που βρίσκονταν στα σπίτια τους την ώρα του φαινομένου, γλίτωσαν από θαύμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γλύτωσε από θαύμα η κ. Ελένη-«Είδα μία λάμψη να έρχεται και άρχισαν να σπάζουν τα τζάμια»
 
Στο σπίτι της κ. Μαρούλας Νεοφύτου, στον Αστρομερίτη, υποχώρησε η οροφή και τα κεραμίδια κατέληξαν εντός της οικίας. Το σπίτι της υπέστη ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ και δεν μπορεί να κατοικηθεί. 
 
Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι, «ήμουν κάτω στην κουζίνα και ήμουν έτοιμη να πιάσω τη σφουγγαρίστρα. Αν ανέβαινα πάνω, τούτα ούλλα που εππέσαν, θα με έβρισκαν που πάνω. Τηλεφώνησα στον άντρα μου και ήρτε και είδαμε τη ζημιά. Καταστάφηκαν οι τοίχοι, η στέγη θέλει άλλαγμα».
Την ίδια ώρα, δέντρα αποκόπηκαν και κατέληξαν σε αυλές σπιτιών, ενώ όχημα καταπλακώθηκε από τσίγκινα καταλύματα, που έφυγαν από υποστατικά.
Επί τόπου για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, έσπευσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Νουρής ανέφερε πως «μεταφέρουμε δύο οικογένειες που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατοίκητα στο Νικητάρι. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από την ΑΗΚ και μέχρι το βράδυ θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε τη βλάβη. Όσον αφορά ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες, θα ενημερώσουμε το Υπουργικό Συμβούλιο και από τη στιγμή που δεν θρηνήσαμε θύματα, θα στηρίξουμε όλους τους πληγέντες».
 
Παράλληλα, ο κ. Νουρής ανακοίνωσε πως «θα παραχωρηθούν άμεσα δύο χιλιάδες ευρώ στις οικογένειες που πλήγηκαν για να κινηθούν αυτές τις γιορτινές μέρες και θα ακολουθήσει πλήρης καταγραφή των ζημιών».
Εικόνες καταστροφής και στο Νικητάρι, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του ανεμοστρόβιλου. Σπίτια καταστράφηκαν, δέντρα που αποκόπηκαν και απέκλεισαν τους δρόμους, φορτηγό αναποδογυρίστηκε, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και εργοστάσιο της περιοχής. 
Με δάκρυα στα μάτια, η κ. Αλίκη Πιττάκου μίλησε στον REPORTER, για το σπίτι της, που έχει καταστραφεί. 

«Οι ζημιές δεν υπολογίζονται. Πρέπει να έρθουν οι ειδικοί να μας πουν. Ευτυχώς που δεν έπαθαν τίποτε οι συγχωριανοί και όλα θα διορθωθούν σιγά-σιγά. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώτικα. Είμαι 77 ετών και δεν έζησα ξανά έτσι πράμα. Βλέπαμε στην Αμερική και λέγαμε "μα γίνονται έτσι πράματα;"».

 

Μικρές ζημιές από τα έντονα καιρικά και στην Πάφο

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση που εκδηλώθηκε στην Επαρχία Πάφου κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες και που συνεχίζεται . 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή, κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης και των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή της Επαρχίας Πάφου κατέπεσαν τρία δέντρα στις περιοχές Μαντριά, στην Πόλη Χρυσοχούς και στον δρόμο του αεροδρομίου κατά τις πρωινές ώρες.

Μέλη της Πυροσβεστικής αλλά και των Δημοσίων Έργων μετέβησαν στο μέρος και προχώρησαν στον καθαρισμό των οδικών δικτύων.

Σημειώνεται πως έχει αποκατασταθεί και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε οκτώ κοινότητες της Επαρχίας Πάφου.

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου