Εικόνες ντροπής και αποτροπιασμού-Συλλήψεις και αντιδράσεις για τα επεισόδια

Σε τρεις συλλήψεις προέβη η Αστυνομία χθες βράδυ σε σχέση με τα έκτροπα έξω από το συγκρότημα Δίας, ενώ καταζητούνται άλλα δύο άτομα, εναντίον των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 28, 27 και 20 ετών, θα προσαχθούν ενώπιον Δικαστηρίου αργότερα σήμερα και η Αστυνομία θα ζητήσει να παραμείνουν υπό κράτηση.

Ο κ. Ανδρέου είπε ότι αρχικά αυτοκινητοπομπή 80 οχημάτων μετέβη έξω από το Συνεδριακό Κέντρο όπου συνεδρίαζε η Βουλή.
Με εντολές του Αρχηγού Αστυνομίας εκπονήθηκε πλάνο, έγιναν αποκοπές δρόμων και οι οργανωτές δεν κατέστη δυνατόν να προσεγγίσουν το κτίριο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, 55 οχήματα κινήθηκαν γύρω στις επτά και δέκα προς τον κυκλικό κόμβο κοντά στο συγκρότημα "Δίας". Εμπόδισαν τη διέλευση οχημάτων, φώναζαν συνθήματα και προκαλούσαν ανησυχία και πολλοί από αυτούς δεν έφεραν μάσκες ούτε και κρατούσαν αποστάσεις.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας είπε ότι Μέλη της Δύναμης που μετέβησαν στην περιοχή προέβησαν σε προκήρυξη για διάλυση της συγκέντρωσης, ωστόσο οι παρευρισκόμενοι, συνέχισαν να προκαλούν οχλαγωγία, να πετούν πέτρες και να φωνάζουν συνθήματα. Έγινε χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία.

Σε ερώτηση, εξήγησε ότι συλλήψεις ατόμων εντός οχημάτων δεν μπορούσαν να γίνουν, καθώς δεν παραβιάζεται οποιοδήποτε διάταγμα για διασπορά του ιού.

Ανέφερε ότι 70 άτομα κατέβηκαν στη συνέχεια από τα οχήματα και η Αστυνομία παρενέβη και συνέλαβε τρία άτομα καθώς οι περισσότεροι κατάφεραν, λόγω του σκότους, να απομακρυνθούν.

Ο κ. Ανδρέου είπε ότι εξασφαλίστηκαν τα στοιχεία άλλων 2 ατόμων τα οποία και καταζητούνται και ότι οι έρευνες και εξετάσεις συνεχίζονται για τους υπόλοιπους που ήταν στην περιοχή. Ανέφερε ότι συστάθηκε ανακριτική ομάδα που μελετά δεδομένα και θα προβεί σε ταυτοποίηση.

Ανέφερε πως με παρόμοιο τρόπο έδρασε η Αστυνομία και σε πρόσφατη αγρυπνία σε ναό και κατήγγειλε 12 πρόσωπα.
Για τα πρόσφατα επεισόδια στη Λεμεσό, είπε πως συγκεκριμένα για την περιοχή του Εναερίου καταγγέλθηκαν 17 άτομα και για επεισόδια στο Διοικητήριο, καταγγέλθηκαν 34 άτομα εκ των οποίων τα 9 για οχλαγωγία.

Καταδικάζει και ρίχνει… καρφιά για τον δημόσιο λόγο

Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες βράδυ έξω από το δημοσιογραφικό συγκρότημα ΔΙΑΣ.

Σε γραπτή του δήλωση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, αναφέρει πως «οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους εναντίον Μέσων Ενημέρωσης και δημοσιογράφων είναι επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας και ως εκ τούτου είναι πλήρως κατακριτέες και μη ανεκτές από πλευράς της Κυβέρνησης».


Παράλληλα τονίζει πως «η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε επιβάλλει σε όλους να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή μετριοπάθεια και ωριμότητα. Ειδικότερα όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο έχουν ευθύνη να αποφεύγουν να πυροδοτούν μέσα από τις δηλώσεις ή τις ενέργειες τους, ανάλογες συμπεριφορές».

Καταδικάζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) καταδικάζει έντονα τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα έξω από το οίκημα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Δίας» και παράλληλα καλεί τις αρμόδιες αρχές όπως λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε αυτά να μην επαναληφθούν.
 
Ταυτόχρονα, το ΔΣ της ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του προς όλους τους δημοσιογράφους του συγκροτήματος «Δίας» καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού, προσθέτοντας ότι «η ελευθεροτυπία ούτε εκβιάζεται, ούτε εκφοβίζεται, ούτε και λοιδωρείται».
 
«Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα έξω από το οίκημα του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Δίας» είναι κατάπτυστα και καταδικαστέα. Προσβάλλουν τον πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας και συνιστούν ύβρη για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΕΣΚ.
 
Αναφέρει επίσης ότι «η οχλαγωγία που σημειώθηκε χθες έξω από το συγκρότημα «Δίας» συνιστά εκχυδαϊσμό της όποιας διαμαρτυρίας για οτιδήποτε» και προσθέτει πως «η άλλη άποψη, η όποια άλλη άποψη, δεν υπηρετείται με πέτρες, ύβρεις και γιουχαϊσματα».

Καταδικάζουμε έντονα και το ΔΗΚΟ
Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει πως «η έκρηξη βίας είναι προσβολή για μια δημοκρατική κοινωνία που σέβεται τις αρχές στις οποίες εδραιώνεται.

Παράλληλα σημειώνει ότι ως Δημοκρατικό Κόμμα, «καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τα επεισόδια έξω από το Συγκρότημα Δίας. Ιδιαίτερα η βία, όπως και αν αυτή εκδηλώνεται, εναντίον δημοσιογράφων αποτελεί πλήγμα εις βάρος της ελευθερίας του λόγου και εις βάρος της ελευθεροτυπίας.  

Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας τόσο στον δημοσιογραφικό κόσμο του όσο και σε όλους τους εργαζομένους του Συγκροτήματος Δίας». 

Καταδικάζει τα επεισόδια και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας 
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ) με ανακοίνωση της, καταδικάζει τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το Συγκρότημα Δίας, τονίζοντας ότι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, αποτελούν επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας.
 
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και στους δημοσιογράφους του Συγκροτήματος Δίας, σημειώνοντας ότι οι λειτουργοί του Τύπου δίνουν το δικό τους αγώνα, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, με κίνδυνο της υγείας και της ασφάλειάς τους».
 
Παράλληλα, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας «καλεί τις αρμόδιες Αρχές όπως λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατευτούν οι λειτουργοί του Τύπου ευρύτερα και να τερματιστεί η στοχοποίησή τους».

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο