Τετάρτη 1 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η δολοφονία του Κακουλλή από Τούρκους-Τον εκτέλεσαν και μετά τον κατακρεούργησαν

  13/10/2020 06:46
Η δολοφονία του Κακουλλή από Τούρκους-Τον εκτέλεσαν και μετά τον κατακρεούργησαν

Η δολοφονία του Κακουλλή από Τούρκους-Τον εκτέλεσαν και μετά τον κατακρεούργησαν

  13/10/2020 06:46

Μετά την αγγλοκρατία και τον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ για αποτίναξη των αποικιοκρατών, ο κυπριακός ελληνισμός γύριζε σελίδα και θεωρούσε πως πλέον δημιουργούνταν εκείνες οι συνθήκες, που θα του επέτρεπαν να προοδεύσει και να ακμάσει. Τα δεινά του ωστόσο ξεκίνησαν από πολύ νωρίς. Πρώτα οι ταραχές του 1963-1964, ακολούθως τα γεγονότα της Κοφίνου το 1967 η τουρκική μπότα άρχισε σιγά σιγά να καταπατά τα δικαιώματα του και να διεκδικεί, όλα αυτά που πέτυχε με το αίμα και τις θυσίες των ηρώων του, με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή του 1974 και τα γνωστά συνεπακόλουθα της. 

Σήμερα, 46 χρόνια μετά συνεχίζουμε να ζούμε με τις συνέπειες αυτής της εισβολής και με την μπότα των εισβολέων να είναι βαλτωμένη, και να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά. Την ώρα που οι πρόσφυγες, ακόμα και αυτοί της Αμμοχώστου βλέπουν τις τελευταίες τους ελπίδες να εξανεμίζονται, την ώρα που το Barbaros εισβάλλει όποτε θέλει στις θάλασσές μας, την ώρα που η Άγκυρα ακόμα και στις παράνομες εκλογές του ψευδοκράτους, φωνάζει πως θα κάνει το παν για να εξυπηρετήσει τους άθλιους σκοπούς της, ο κυπριακός ελληνισμός παρακολουθεί αδύναμος να αντιδράσει τα όσα εξελίσσονται στο περιβάλλον του. 

Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή μετά την τουρκική και μέχρι σήμερα η Τουρκία συνέχισε τους άθλιους σχεδιασμούς της δημιουργώντας εντάσεις, δολοφονώντας και προκαλώντας, χωρίς όμως να πληρώσει ποτέ για τα εγκλήματά της. Το 1996 ήταν μια χρονιά γεμάτη τραγωδίες, συνυφασμένες με την τουρκική θηριωδία. Τον Ιούνιο Τούρκοι στρατιώτες δολοφόνησαν τον Εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή, όταν αυτός προσέγγισε έναν Τούρκο σκοπό στη Νεκρή Ζώνη στον Άγιο Ανδρέα. Τον Αύγουστο, του ίδιου έτους, διαπράχθηκαν οι στυγερές δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού στη Δερύνεια, ενώ τον Οκτώβριο τα κατοχικά στρατεύματα δολοφόνησαν τον 58χρονο Πέτρο Κακουλλή.
 

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Οκτωβρίου 1996, όταν ο Πέτρος Κακουλλής, πρόσφυγας και συνταξιούχος πυροσβέστης, πήγε στην περιοχή της Άχνας για να μαζέψει σαλιγκάρια με τον γαμπρό του. Η δολοφονία του ωστόσο, όπως διαφάνηκε και στη συνέχεια, είχε να κάνει με το ευρύτερο πλαίσιο των τουρκικών σχεδιασμών, με ενορχηστρωτή των Ραούφ Ντενκτάς, αφού εκείνη την περίοδο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 1996, μια ομάδα Ευρωβουλευτών επισκέφθηκε την Κύπρο για να συμμετάσχει στην αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών, ενώ προγραμμάτιζαν να ηγηθούν της πορείας που θα διεξάγετο με τελικό προορισμό την Μόρφου.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, μόνο 24 ώρες προηγουμένως, είχε προειδοποιήσει πως όποιος εισέρχετο στη Νεκρή Ζώνη θα πυροβολείτο και θα αντιμετωπιζόταν ως εισβολέας. Στις 13 Οκτωβρίου, οι απειλές του πήραν τη μορφή πράξεων, αφού ο Πέτρος Κακουλλής επυροβολείτο από Τούρκους στρατιώτες.
 
Η μαρτυρία του γαμπρού του
Ο γαμπρός του Κακουλλή, που ήταν μαζί του, εμφανίστηκε σοκαρισμένος και με δάκρυα στα μάτια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μετά τη δολοφονία του πεθερού του, και διηγήθηκε τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο πεθερός του εκτελέστηκε από τους Αττίλες.
 
Σύμφωνα με τον γαμπρό του θύματος, ο 57χρονος Πέτρος Κακουλλής είχε πάει το πρωί της 13ης Οκτωβρίου, μαζί με τον ίδιο, σε περιοχή που ελέγχονται από τις Βρετανικές Βάσεις, για να μαζέψουν σαλιγκάρια.
 
Σε κάποια στιγμή, σύμφωνα με την εξιστόρηση των γεγονότων από τον γαμπρό του, ο πεθερός του προχώρησε στην κατεχόμενη περιοχή, μόλις δέκα μέτρα, παρά τον παλαιό αστυνομικό σταθμό Άχνας. Όταν τον αναζήτησε, βρέθηκε μπροστά σε ένα συγκλονιστικό θέαμα.
 
«Ενώ μαζεύαμε σαλιγκάρια, έχασα τον πεθερό μου. Τον επεσήμανα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων πίσω από τον πρώην αστυνομικό σταθμό».

Ο πεθερός του βρισκόταν σε απόσταση 200 μέτρων, με υψωμένα τα χέρια, και δύο ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες, πεσμένοι στο έδαφος, τον σημάδευαν από απόσταση 30 μέτρων.
 
Λόγω του ότι στην περιοχή δεν υπάρχει φυλάκιο των Τούρκων, εικάζεται ότι οι Αττίλες είχαν ειδοποιηθεί για την παρουσία του Κακουλλή στην περιοχή, για αυτό παρενέβηκαν.

Σύμφωνα με τον γαμπρό του, αντί να τον συλλάβουν, τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ, με αποτέλεσμα ο Κακουλλής να πέσει αιμόφυρτος στο έδαφος.
 
Στην συνέχεια, ο ένας Τούρκος προχώρησε και του έδωσε τη χαριστική βολή, πυροβολώντας τον σχεδόν εξ επαφής.

Ο Χατζηθανασίου, προσέτρεξε να ζητήσει βοήθεια από τους Βρετανούς, οι οποίοι έστειλαν στην περιοχή ασθενοφόρο. Οι Τούρκοι, που μετά τους πυροβολισμούς πήραν θέσεις μάχης, δεν επέτρεψαν την παραλαβή του νεκρού και τον άφησαν στο έδαφος, για τέσσερις ώρες. Λίγο πριν τον μετακινήσουν, επέτρεψαν σε άνδρες της Βάσης Δεκέλειας και σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, να επιθεωρήσουν τη σορό.
 
Στη συνέχεια, τον μετέφεραν στην Αμμόχωστο για διενέργεια νεκροψίας, ενώ τον παρέδωσαν μετά από τρεις μέρες στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Κυπριακές Αρχές μετακάλεσαν από το Λονδίνο τον ιατροδικαστή, Πέτρο Βανέζη, για να διενεργήσει τη νεκροτομή.
 
Σημειώνεται, πως οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν σε κανένα να πλησιάσει το σημείο που πυροβολήθηκε ο Κακουλλής, ωστόσο, φρόντισαν να ειδοποιήσουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης για να καλύψουν το γεγονός της δολοφονίας του.
 
Η μαρτυρία που κάρφωσε τους κυανόκρανους
Οι κατοχικές αρχές επιβεβαίωσαν πως σκότωσαν τον Πέτρο Κακουλλή στην Άχνα, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, «παρείσδυσε» στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι Τουρκοκύπριοι στρατιώτες τον διέταξαν να σταματήσει, αλλά εκείνος αγνόησε τις προειδοποιήσεις, συνεχίζοντας την πορεία του για 200 μέτρα, στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, πριν πέσει νεκρός.

Πληροφορίες που μετέδωσε τότε το ΡΙΚ, έκαναν λόγο πως Ελληνοκύπριος κάτοικος της Άχνας, κατέθεσε πως οι Τούρκοι πληροφορήθηκαν την παρουσία Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη περιοχή, από ειρηνευτές. Σημειώνεται, πως κοντά στο σημείο της δολοφονίας, δεν βρισκόταν τουρκικό φυλάκιο.
 
Τον κατακρεούργησαν μετά τη δολοφονία
Στην προσπάθεια τους να αλλοιώσουν το πόρισμα του ανακριτή, οι Τούρκοι υπέβαλαν σε σφαγή το νεκρό σώμα του Κακουλλή.

Συγκεκριμένα, απέκοψαν μέρος του στήθους του, ώστε να μη μπορεί να διαπιστωθεί η τρίτη και θανατηφόρα σφαίρα, που τον αποτελείωσε.
 
Παράλληλα, οι Τούρκοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την είσοδο του Κακουλλή στα κατεχόμενα, σαν έχουσα σχέση με παράνομους σκοπούς, αφού του τοποθέτησαν μέσα στις μπότες του, ένα μεγάλο μαχαίρι σε στιλ ξιφολόγχης και ένα σύρμα όμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για στραγγαλισμό, πράγμα που διέψευδε με κατάθεσή ο γαμπρός του.


«Το μόνο πράγμα που κρατούσε ο πεθερός μου ήταν ένας κόκκινος κουβάς», είπε.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας, ο άτυχος Κακουλλής εντοπίστηκε αρχικά από έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος τον κρατούσε υπό την απειλή του όπλου, με ανασηκωμένα τα χέρια. Όταν ήρθε ο δεύτερος στρατιώτης, τον οδήγησαν βαθμιαία προς τα κατεχόμενα και ακολούθως τον εκτέλεσαν. Πρώτα ακούστηκε μια φωνή σαν παράγγελμα και στη συνέχεια, και ενώ ο Κακουλλής εξακολουθούσε να έχει τα χέρια του ανασηκωμένα, τον πυροβόλησαν. Αυτός, έπεσε στο έδαφος και ενώ βρισκόταν αιμόφυρτος, ένας εκ των δύο Τούρκων, τον πλησίασε και του έδωσε τη χαριστική βολή.

Μια άλλη πληροφορία που διερευνήθηκε από την Αστυνομία, ανέφερε ότι οι Αττίλες είχαν συλλάβει και φιμώσει τον Κακουκλλή για δέκα λεπτά, αναμένοντας να τον πλησιάσει ο γαμπρός του για να τους δολοφονήσουν μαζί.
 
Τραγική φιγούρα η σύζυγος
Από το ραδιόφωνο, ενώ εργαζόταν σε ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα, πληροφορήθηκε η σύζυγος του δολοφονηθέντος το τραγικό συμβάν. Αμέσως προσέτρεξε στο σπίτι της, με τα τρία παιδία και τα δύο εγγόνια της.

Η ίδια, είχε δηλώσει, ότι πρώτη φορά πήγαινε ο σύζυγος της για να μαζέψει σαλιγκάρια, ενώ εξέφρασε την απορία της πώς αυτός μπήκες στα κατεχόμενα.
 
Συγκλονιστικές ήταν και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο μικρό προσφυγικό σπίτι του Κακουλλή, ενώ η κοινότητα Αυγόρου βυθίστηκε στο πένθος. Ο κόσμος καταδίκασε τη άνανδρη δολοφονία, ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.

Η κηδεία του Κακουλλή τελεστικέ μέσα σε ατμόσφαιρά οργής και αγανάκτησης. Το φέρετρο που κάλυπτε ελληνική σημαία και το μετέφεραν συνάδελφοι του από την Πυροσβεστική. Παρόντες στη νεκρώσιμη ακολουθία, ήταν μεταξύ άλλων ο τότε πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, η εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, Ελισάβετ Παπαζώη και ο πρέσβης της Ελλάδας, Αλέξανδρος Σάνδης.
 

 Το πολιτικό υπόβαθρο
«Στα πλαίσια καλομελετημένου σχεδίου της Άγκυρας και τους Ντενκτάς με στόχο την κλιμάκωση των εντάσεων και δημιουργία αιτιάσεων για νέους εκβιασμούς εντάσσεται η χθεσινή άνανδρη δολοφονία Ελληνοκύπριου άοπλου πολίτη στην περιοχή της Άχνας από τους κατοχικούς στρατιώτες», έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής. Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία, επεσήμαναν ότι η δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, έγινε 24 μόνο ώρες μετά τη δήλωση Ντενκτάς, με την οποία απείλησε ότι όποιος περάσει τη γραμμή αντιπαράταξης θα πυροβολήσει από τους Τούρκους στρατιώτες.
 
Συγκεκριμένα, ο Ντενκτας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αν στην πορεία των Μορφιτών επιχειρηθεί είσοδος στα κατεχόμενα και σχολίασε πως, αν οι Ευρωπαίοι βουλευτές περάσουν στα κατεχόμενα θα είναι επιδρομείς. Τα τουρκικά μέσα, αλλά και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έθεσαν τη δολοφονία του Κακουλλή στο πλαίσιο των προκλήσεων των Ελληνοκυπρίων, σε συνέχεια των επεισοδίων που είχαν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο.
 

Πάντως, η τότε Κυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα του στρατιώτη που δολοφόνησε τον Πέτρο Κακουλλη, που ήταν έποικος, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο άτυχος 58χρονος εκτελέστηκε από Τούρκους στρατιώτες, μετά από εντολές που έλαβαν από τους ανωτέρους τους.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας