Η τραγική ιστορία με αιματηρό τέλος... Οι άγνωστες πτυχές του φόνου των Λευκάρων

Περαιτέρω διερεύνηση και λήψη συμπληρωματικής κατάθεσης, ζητούν από τις Διωκτικές Αρχές οι δικηγόροι του 25χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία του 64χρονου πατέρα του στα Λεύκαρα, παραθέτοντας σειρά γεγονότων, τα οποία όπως αναφέρουν σε επιστολή τους που απεστάλη στο ΤΑΕ Λάρνακας, «χρήζουν άμεσης και ενδελεχούς διερεύνησης, γιατί αφορούν τις συνθήκες θανάτου του αποβιώσαντα, τα κίνητρα του δράστη, την ύπαρξη ενδεχόμενων συνεργών, και ειδικά το θέμα της ύπαρξης προμελέτης ή όχι».
 
Ο 25χρονος, αφού ολοκληρώθηκαν οι έρευνες των ανακριτών σε σχέση με την υπόθεση, παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, αντιμέτωπος με το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, το οποίο επισύρει ισόβια κάθειρξη.

Στην επιστολή τους οι δικηγόροι του 25χρονου, Γιάννης Πολυχρόνης και Γιώτα Καλλή-Χούλη, αναφέρονται στις τραγικές συνθήκες της οικογένειας, δείχνοντας την κακοποίηση που υπήρχε από πλευράς θύματος έναντι των παιδιών του, εκ των οποίων κάποια είναι με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και την συμπεριφορά του, που είχε ως αποτέλεσμα η οικογένεια του, να του γυρίσει την πλάτη.

Τα όσα καταγράφονται σε διάφορες επιστολές που είτε αποστάλθηκαν στις Αρχές, είτε αντάλλαξαν η μητέρα του 25χρονου με το θύμα, πρώην σύζυγο της, αποτυπώνουν μια τραγική ιστορία που έμελλε να καταλήξει σε δολοφονία, με κίνητρο το «τέλος» σε μια κατάσταση που χρονολογείτο.

Κακοποίηση, προστριβές και στη μέση… ένα ανήλικο
Το θύμα τα τελευταία επτά χρόνια διέμενε σε λυόμενο στα Λεύκαρα, ωστόσο το διαζύγιο με την μητέρα των πέντε παιδιών του, εκδόθηκε το 2019.  

Το μικρότερο παιδί της οικογένειας, 15 ετών, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό την φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας, ενώ γύρω από την επιμέλεια της υπήρχε διαμάχη μεταξύ του θύματος και της οικογένειας του, αφού ήθελε να αναλάβει τη γονική μέριμνα, πράγμα για το οποίο διαφωνούσαν έντονα, τόσο τα αδέλφια του κοριτσιού όσο και η μητέρα της, που διεκδικούσε επίσης την επιμέλεια.

Ο αποβιώσαντας πατέρας του υπόπτου, σύμφωνα τόσο με τους ισχυρισμούς της μητέρας του, του ιδίου και των αδελφών του, όπως αυτοί καταγράφονται μέσα από επιστολές, συμπεριφερόταν σ` όλη την οικογένεια βίαια, τους έβριζε και τους χτυπούσε, ενώ δεν ενδιαφερόταν για τα προβλήματα και την ευημερία τους και επιπλέον προσπαθούσε να τους αποσπά και λεφτά στερώντας τους βασικές ανάγκες.

Μετά την καταχώρηση αίτησης εκ μέρους της μητέρας του υπόπτου για να πάρει τη φύλαξη της αδελφής του, (σ.σ μικρότερης θυγατέρας με ειδικές ανάγκες), «τότε ο αποβιώσαντας, ενώ ήτο απών γενικά από τα προβλήματα της οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών, προσπαθούσε καταπιεστικά ανορθόδοξα και παρά την θέληση της ανήλικης να έχει επικοινωνία μαζί της, με αποτέλεσμα η ανήλικη μόνο στο άκουσμα για επικοινωνία με τον πατέρα της να παθαίνει πανικό υστερίες, να κλαίει και να αγχώνεται. Εντούτοις μέχρι και πρόσφατα ήτοι την 31.7.20 που ήτο ορισμένη η υπόθεση στο Δικαστήριο 298/18 διευθύντριας του Γραφείου Ευημερίας εναντίον του αποβιώσαντα και της μητέρα της, αναφορικά με την γονική μέριμνα της, ο αποβιώσαντας οποίος ήταν παρών στο Δικαστήριο επέμενε μέσω των δικηγόρων του και υπήρξε συζήτηση έξω από το δικαστήριο με το γραφείο ευημερίας για να έχει επικοινωνία με την ανήλικη, παρά του ότι όλοι γνώριζαν τη θέση της ανήλικης γι` αυτό το θέμα και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της».

Οι διαδόσεις που τέντωσαν το σχοινί
Από την 1 Ιουλίου 2020, τα δύο παιδιά της οικογένειας, διέμεναν σε οικία στα Λεύκαρα, όπως έπρεπε για να επιστρέψει η αδελφή τους στο σπίτι με την μητέρα της.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο 64χρονος αποβιώσαντας διέδιδε σε κοινούς φίλους και γνωστούς ότι θα πάρει την φύλαξη της ανήλικη κόρης του, ενώ διέδιδε επίσης στο χωριό και δήλωσε στον ύποπτο και τη μητέρα του, «ότι θα πωλούσε την οικογενειακή κατοικία επειδή ήταν συνιδιόκτητης και ότι θα τους πετούσε όλους έξω για να πάρει το μερίδιο του».

Διαδόσεις, οι οποίες τέντωσαν ακόμη περισσότερο το σχοινί και εξαγρίωναν την οικογένεια του.

«Έπαιρνε τα χρήματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες»
Στο μεταξύ, στα πλαίσια της αίτησης για Γονική Μέριμνα της ανήλικης, η μητέρα του υπόπτου καταχώρησε μονομερή αίτηση το 2018, με την οποία ζητούσε διάταγμα του Δικαστηρίου που να απαγορεύει στον αποβιώσαντα να αποσύρει οποιοδήποτε ποσό από κοινό τους λογαριασμό, στον οποίο κατατίθεντο αποκλειστικά η χρηματική βοήθεια που λάμβαναν από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις ανάγκες των παιδιών τους, που είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στα γεγονότα που παρατίθενται ώστε να διαφανούν τα κίνητρα του 25χρονου κατηγορούμενου, ο 64χρονος «δεν βοηθούσε οικονομικά καθόλου τα παιδιά του, αντίθετα προσπαθούσε να τους παίρνει τα λεφτά από την κρατική βοήθεια που είχαν τα παιδιά με τις ειδικές ανάγκες. Ακόμα και από την άλλη θυγατέρα του, η οποία είναι τρόφιμος σε ίδρυμα, της πήρε τα €10 που της έδωσε η μητέρα του υπόπτου για pocket money».

Επιπρόσθετα, ο αποβιώσαντας μετά που εγκατέλειψε την συζυγική οικία, «έλεγε σ` όλη την οικογένεια ότι η οποία περιουσία υπάρχει είναι όλα δικά του και ότι υπάρχει στο σπίτι και τους δήλωνε ότι θα κατεδάφιζε το σπίτι. Άλλοτε τους έλεγε ότι θα πωλούσε το σπίτι για να πάρει το μερίδιο του και θα τους πετάξει έξω και όπου θέλουν να πάν. Ζητούσε πολλές φορές από την μητέρα του υπόπτου να πεταχτή έξω από το αυτοκίνητο και να σκοτωθεί. Τους δήλωνε πολλές φορές όταν θύμωνε μαζί τους “I ` ll kill you” και όλα αυτά μπροστά στα παιδιά».

Βίωνε την απόρριψη και την βία
Ο δε ύποπτος, όπως αναφέρεται, εργαζόταν ανελλιπώς σε οποιαδήποτε εργασία έβρισκε, ακόμα και σε χωράφια, ώστε να μαζεύει χρήματα για να βοηθά την μητέρα και τα αδέλφια του, ενώ  βίωνε συνεχώς την απόρριψη, αδιαφορία, απειλές και βία από τον πατέρα του, με αποτέλεσμα λόγω της συμπεριφοράς του προς όλη την οικογένεια του, να τον καταγγείλει μαζί με την μητέρα του στην Αστυνομία για βία στην οικογένεια. Ωστόσο, σε καταγγελία προέβη και το θύμα, με την υπεράσπιση να υποδεικνύει πως ήταν ψευδής, ενώ η υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, η οποία στη συνέχεια έκλεισε, δείχνοντας καλή θέληση και οι δύο πλευρές.

Με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλονται, ο αποβιώσαντας συνέχιζε «τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις του απέναντι σε όλα τα μέλη της οικογένειας και στον ύποπτο, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τα παιδιά του, προσποιούμενος και για δικούς του λόγους ότι ήθελε να έχει επικοινωνία με την θυγατέρα του, αψηφώντας την ψυχολογία της και με απώτερο σκοπό να κάνει καθημερινό ψυχολογικό πόλεμο στον ύποπτο».

Μάλιστα, ο δικηγόρος της μητέρας του υπόπτου απέστειλε επιστολή στον δικηγόρο του αποβιώσαντα «για να σταματήσει τις ανορθόδοξες προσπάθειες να έχει επικοινωνία με την αδελφή του υπόπτου, ενώ απεστάλη και επιστολή εκ μέρους της μητέρας του υπόπτου ώστε να σταματήσει να διαδίδει ψευδώς διάφορα εναντίον της και να την σχολιάζει στην παρουσία της μπροστά σε άλλα άτομα με ανυπόστατες κατηγορίες».

Ο Γολγοθάς της μητέρας
Τον δικό της Γολγοθά ανεβαίνει εδώ και χρόνια η μητέρα της οικογένειας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ωστόσο κάνει τα πάντα ώστε να καταφέρει να προσφέρει στα παιδιά της.  

«Η μητέρα του υπόπτου είναι μια βασανισμένη γυναίκα και δεν θα ήσαν πολλοί άνθρωποι στην θέση της, αν όχι και κανείς άλλος, να ενδιαφέρεται και να τρέχει τόσο τα παιδιά τους παρά τα διάφορα προβλήματα τους αλλά και τα δικά της, όπως τις δυσκολίες διακίνησης, τα οικονομικά προβλήματα της και την ρατσιστική αντιμετώπιση της από πολλά άτομα. Εάν ερωτηθεί το ειδικό σχολείο … που φοιτούν τα δύο της παιδιά, το σίγουρο για την μητέρα θα πουν ότι νοιάζεται πολύ για τα παιδιά της και παρά τις δυσκολίες διακίνησης που αντιμετωπίζει, είναι πάντοτε πρόθυμη να τους παραλάβει από το σχολείο, να τους τρέχει στους γιατρούς, στα ιδιαίτερα, στην ψυχαγωγία τους ακόμη και να διανύσει περπατητή πολλά χιλιόμετρα, αφού δεν δύναται να οδηγεί λόγω προβλήματος στα μάτια και χρησιμοποιεί πάντοτε είτε λεωφορείο από τα Λεύκαρα προς Λάρνακα, είτε ταξί, που δεν μπορεί οικονομικά να κάνει, πολλές φορές περπατητή από την μια άκρη της Λάρνακας στην άλλη, αν χρειαστεί για χάριν των παιδιών της. Αγαπά και φροντίζει τα παιδιά της και φροντίζει να μην χάσουν καμία ιατρική εξέταση».

Κατά τις επισκέψεις του Γραφείου Ευημερίας στο σπίτι της μητέρας του υπόπτου στα Λεύκαρα, κατά ή περί το τέλος Ιουλίου, με σκοπό την επιθεώρηση της κατοικίας και προς διαπίστωση ότι ο ύποπτος και ο αδελφός του δεν διέμεναν πλέον εκεί, οι λειτουργοί έκαναν συζητήσεις με τη μητέρα του υπόπτου, ώστε η μικρή αδελφή του να διαμείνει μαζί με τον αποβιώσαντα που είναι καλύτερα οικονομικά, γεγονός που συγκλόνισε όλη την οικογένεια.

«Επίσης λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας κατά τις θερινές διακοπές του σχολείου προσέγγισαν την αδελφή του υπόπτου στην στέγη όπου διαμένει και της είπαν ότι θα έπρεπε να βλέπει και τον πατέρα της. Προς τούτο, όλη η οικογένεια και ειδικά ο ύποπτος, το τελευταίο διάστημα ήταν αναστατωμένοι και σε μεγάλη ένταση, για τούτο ακριβώς το λόγο. Ενώ η μητέρα του υπόπτου έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια που της συνεστήθη από το Γραφείο Ευημερίας ως προϋπόθεση για να επιστρέψει η αδελφή του υπόπτου στο σπίτι της, που συνεχώς μέχρι σήμερα το ζητά και κλαίει, εντούτοις αυτό καθυστερεί ενώ ταυτόχρονα οι Λειτουργοί του Γραφείου Ευημερίας είχαν προς συζήτηση το θέμα επικοινωνίας της ανήλικης με τον πατέρα, κάτι που δεν επιθυμούσε η ανήλικη και της δημιουργούσε μεγάλη αναστάτωση και ψυχική δυσφορία. Επίσης ενόψει των πιο πάνω, ο αποβιώσαντας ενθαρρύνθηκε και ξεκίνησε να απαιτεί να βλέπει την ανήλικη, ενώ η ανήλικη ήτο αρνητική και ανένδοτη και ο αποβιώσαντας ουδέποτε στο παρελθόν δεν ενδιαφέρθηκε, αντίθετα η συμπεριφορά του ήτο απαράδεκτη προς τα παιδιά του».
 
Όλα όσα καταγράφονται πιο πάνω, φαίνεται να όπλισαν το χέρι του 25χρονος, ο οποίος το βράδυ της 9ης Αυγούστου μαχαίρωσε και σκότωσε τον πατέρα του, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε δεκαπέντε μέρες μετά.

Ο 25χρονος παραδέχθηκε πως αυτός σκότωσε τον πατέρα του, προβαίνοντας σε υποδείξεις σκηνών, ενώ η Αστυνομία τον παρέπεμψε σε δίκη για φόνο εκ προμελέτης. Κάτι για το οποίο αναμένεται να φέρει ένσταση η υπεράσπιση, η οποία θεωρεί πως από τα γεγονότα που προηγήθηκαν, φαίνεται η ύπαρξη πρόκλησης, κάτι το οποίο «μειώνει το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης (murder) σε ανθρωποκτονία (manslaughter)».

Δειτε Επισης

«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα