Σκάνδαλο με απάτη και ατασθαλίες ύψους €375,000 στην ΑνΑΔ-Ζήτησε έκθεση η Ζέτα

Σκάνδαλο με διασπάθιση δημόσιου χρήματος, με φόντο εκπαιδευτικά σεμινάρια του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, που διοργανώθηκαν μέσω της ΑνΑΔ, καταγγέλλει το ΚΕΒΕ με επιστολή του, τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ όσο και στην υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.  
 
Σύμφωνα με την καταγγελία του ΚΕΒΕ, ο ΣΕΗΚ φαίνεται ότι έχει διοργανώσει επιχορηγούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια μέσω των οποίων έγινε διασπάθιση δημόσιου χρήματος, συνολικού ύψους 375,500 ευρώ, με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο να κάνει λόγο για «πράξη απάτης και προκλητική κλοπή δημόσιου χρήματος, με παραποίηση εγγράφων».
 
Όπως αναφέρει η καταγγελία, την οποία εξασφάλισε ο REPORTER, «το ΚΕΒΕ έχει ενημερωθεί για την ατασθαλία ύψους 375,500 ευρώ που έγινε από τον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, σε σχέση με την διοργάνωση επιχορηγούμενων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, μέσω της ΑνΑΔ, η οποία στην ουσία συνιστά πράξη απάτης, και δηλώνει κατηγορηματικά τη διαφωνία του, σε σχέση με την απόφαση του ΔΣ ως προς τον προτεινόμενο τρόπο χειρισμού της όλης υπόθεσης. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το οποίο όπως καταλαβαίνετε αφορά προκλητική κλοπή δημόσιου χρήματος με παραποίηση εγγράφων, το ΚΕΒΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να συναινέσει σε οποιαδήποτε διευθέτηση ή συνδιαλλαγή επί του θέματος και ζητεί όπως το θέμα παραπεμφθεί για διερεύνηση και εξέταση στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα».
 
Παράλληλα, το ΚΕΒΕ τονίζει πως «ουδείς έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε συμβιβασμούς, όταν πρόκειται για κλοπή δημοσίου χρήματος, πολύ δε περισσότερο όταν στη λήψη απόφασης συμμετέχουν επίσημοι φορείς, όπως είναι τα πλείστα μέλη του Διοικητικού σας Συμβουλίου».
 
Με δεύτερη επιστολή στον πρόεδρο της ΑνΑΔ, το ΚΕΒΕ υποδεικνύει «πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑνΑΔ δεν έχει νομικά άλλη επιλογή παρά να καταγγείλει την υπόθεση στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, προς διερεύνηση, αλλιώς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενδέχεται να κατηγορηθούν για διάπραξη του ποινικού αδικήματος ή της συγκάλυψης και ανοχής ποινικού αδικήματος».
 
Επίσης, αναφέρει πως «με βάση την γραπτή ενημέρωση που έτυχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, στη συνεδρία του της 30ης Απριλίου 2020 προκύπτει εκ πρώτης όψεως μαρτυρία ότι διαπράχθηκαν, από τον εν λόγω Σύνδεσμο, αδικήματα πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και συγκάλυψης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες». 
 
Σύμφωνα με την επιστολή, το ΚΕΒΕ έδωσε προθεσμία στην ΑνΑΔ, ώστε να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία για διερεύνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θα προβεί στην δέουσα καταγγελία προς τις διωκτικές Αρχές. 
 
Ζήτησε έκθεση γεγονότων η Ζέτα, ζήτησε γνωμάτευση η ΑνΑΔ
Καταγγελία έχει γίνει και στο γραφείο της υπουργού Εργασίας, η οποία σχολιάζοντας το θέμα στον REPORTER ανέφερε πως ζήτησε έκθεση γεγονότων και πως πρέπει να γνωρίζει όλα τα πεπραγμένα πριν αντιδράσει.
 
«Έχω ζητήσει έκθεση, ώστε να δω όλα τα πεπραγμένα, επειδή ήρθε καταγγελία και σε εμένα. Ακόμη δεν έχουμε ενώπιον μας όλα τα γεγονότα. Θα κάνουμε την έκθεση και μετά θα δράσουμε».
 
Από την πλευρά της η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού έχει στραφεί στους νομικούς της συμβούλους ζητώντας γνωμάτευση, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο πρόκειται για ποινική υπόθεση. 
 
«Στην τελευταία τακτική συνεδρία, που είχαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο, στις 3 Ιουλίου, με τη σύμφωνο γνώμη όλων των μελών και του εκπροσώπου του ΚΕΒΕ, αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη γνωμάτευση των νομικών μας συμβούλων, ώστε να δούμε αν το πρόβλημα που εγέρθηκε είναι ποινικό αδίκημα ή όχι. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δούμε αν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμό ή όχι. Αν υπάρχει ποινικό αδίκημα, θα δράσουμε αναλόγως», ανέφερε υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Δημήτρης Κιττένης.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Κιττένης, η επόμενη τακτική συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑνΑΔ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 21 Ιουλίου.

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου