Κυριακή 11 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Τελικά... πότε φεύγει ο Κληρίδης;

  26/06/2020 06:48
Τελικά... πότε φεύγει ο Κληρίδης;

Τελικά... πότε φεύγει ο Κληρίδης;

  26/06/2020 06:48
Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αιφνιδιάσει άπαντες και αντί να ανακοινώσει τον διορισμό του Ιωνά Νικολάου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα να επιλέξει δύο Υπουργούς για τη Νομική Υπηρεσία μπορεί να έφερε ικανοποίηση στην αντιπολίτευση, εντούτοις η πρόθεσή του να διορίσει Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα στις 10 Ιουλίου, πριν δηλαδή την αφυπηρέτηση του Κώστα Κληρίδη, προκάλεσε νέες πολιτικές αναταράξεις.
 
Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης αναλαμβάνουν, πλέον, τα ηνία της Νομικής Υπηρεσίας. Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι, πότε τελικά παραλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο από τον Κώστα Κληρίδη.
 
Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος έριχνε το γάντι στον Κώστα Κληρίδη, απαντώντας εάν θα έχουμε δύο Γενικούς Εισαγγελείς  μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του απερχόμενου Γενικού Εισαγγελέα, καθώς, ο οποίος τις ερμήνευσε ως ώθηση σε παραίτηση.
 
Ο κ. Κληρίδης, μάλιστα, λίγο πριν την αφυπηρέτησή του, δεν δίστασε να ανοίξει μέτωπο με την Κυβέρνηση και με δηλώσεις του επέκρινε έντονα τη στάση της Κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού και διερωτώμενος εάν, τελικά, άξιζε τον κόπο. Η έντονη αντίδραση του Κώστα Κληρίδη κινητοποίησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος την ενόχληση του απερχόμενου Εισαγγελέα και τα ντεσιμπέλ που είχαν πιάσει οι τόνοι γύρω από το θέμα, κάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Κούσιο να ανασκευάσει, ενώ ο ίδιος επικοινώνησε με τον κ. Κλήριδη, επαναλαμβάνοντας αυτά που ο Εκπρόσωπος του είπε δημοσίως, περί απόλυτου σεβασμού.
 
Στη διευκρίνισή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διατύπωσε τη θέση πως οι κύριοι Σαββίδης και Αγγελίδης θα δώσουν, μεν, τη διαβεβαίωση πίστεώς τους, ωστόσο δεν θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους μέχρι την αφυπηρέτηση του Κώστα Κληρίδη στις 31 Ιουλίου. Νομικοί, πάντως, φαίνεται να μην συμφωνούν με τη θέση Κούσιου, θεωρώντας ότι είναι συνταγματικά αδύνατον να έχουμε δύο Γενικούς Εισαγγελείς ταυτόχρονα, κάτι που θα συμβεί εάν ορκιστεί ο δεύτερος πριν αφυπηρετήσει ο πρώτος.
 
Στο μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά και από σχετικά δημοσιεύματα, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο λόγος που θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τέλος Ιουλίου, παρά το γεγονός πως συμπληρώνει το 68ο έτος της ηλικίας του στις 8 Ιουλίου, είναι η απουσία Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, γεγονός που θα άφηνε τη Νομική Υπηρεσία ακέφαλη. Υπενθύμισε, μάλιστα, σε άλλη μία «μπηχτή» προς τη Κυβέρνηση, ότι ο ίδιος έχει αναλάβει ολόκληρο το βάρος της Νομικής Υπηρεσίας, από τότε που κενώθηκε η θέση, μετά την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
 
Αφού το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, μετά την συνομιλία Νίκου Αναστασιάδη και Κώστα Κληρίδη, με ανακοίνωσή της η Γενική Λογίστρια έρχεται να δημιουργήσει νέο αλαλούμ. Όπως υπέδειξε, εάν ο νέος Γενικός Εισαγγελέας ορκιστεί στις 10 Ιουλίου, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας δικαιούται και μπορεί να λάβει την προαφυπηρετική άδειά του. Ως εκ τούτου, το νέο ερώτημα που τίθεται είναι εάν, τελικά, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης θα ορκιστούν στις 10 του Ιούλη, οπότε και θα πρέπει να αποχωρήσει ο Κώστας Κληρίδης, ή εάν θα μετατεθεί για τις 31 Ιουλίου η τελετή διαβεβαίωσής τους.
 
Σημειώνεται ότι, σαφώς προσβεβλημένος, ο κ. Κληρίδης απέρριψε τις όποιες αναφορές για περαιτέρω παραμονή του στο αξίωμα για οικονομικούς λόγους, δηλώνοντας ότι ο μισθός αυτός καταλήγει στα ταμεία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου.
 
Η νέα σύγκρουση μεταξύ Προεδρικού και Γενικού Εισαγγελέα ανέβασε τους τόνους ένα εικοσιτετράωρο μετά τον μίνι ανασχηματισμό, δυναμιτίζοντας το θετικό κλίμα στο οποίο προσέβλεπε ο Νίκος Αναστασιάδης με το φρεσκάρισμα της Κυβέρνησής του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας