Αναστολη της διαδικασίας για έκδοση του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ

Αναστολή της διαδικασίας έκδοσης στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ αποφάσισε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, μέχρι την έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε προδικαστικό ερώτημα του Σώματος.
 
Στο Δικαστήριο συνεχίστηκε και σήμερα η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από τις 21 Μαρτίου 2019 όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αθήνα.
 
Στη σημερινή διαδικασία ο εκζητούμενος οδηγήθηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου από πάνοπλους άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, στη παρουσία και μελών της ΑΔΕ Λάρνακας. Τη διαδικασία παρακολούθησε και αντιπροσωπεία Κούρδων, μελών του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος».
 
Σήμερα ο Ευστάθιος Ευσταθίου, συνήγορος υπεράσπισης του εκζητούμενου τοποθετήθηκε στην πρόθεση της Προέδρου του Δικαστηρίου Μαρίας Λοΐζου για παραπομπή προδικαστικού ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο θα ζητεί να ενημερωθεί κατά πόσον η Εισαγγελία του Αμβούργου δύναται να θεωρηθεί ως δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
 
Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι συμφωνεί με την πρόθεση του Δικαστηρίου, πρόσθεσε πως θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα «λυθεί άπαξ και δια παντός» το συγκεκριμένο ζήτημα και σημείωσε πως εναπόκειται το Δικαστήριο τι θα αποφασίσει.
 
Η κα. Λοΐζου ανέφερε πως λαμβάνοντας υπόψη ότι το Δικαστήριο δύναται αυτεπάγγελτα να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέδωσε διάταγμα για παραπομπή του συγκεκριμένου ερωτήματος.
 
Εξήγησε ακόμα ότι με τα ερώτημα ζητείται να ξεκαθαρίσει κατά πόσον η Εισαγγελία του Αμβούργου δύναται να θεωρηθεί ως δικαστική αρχή για να εκδώσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του εκζητούμενου.
 
Εξέδωσε επίσης διάταγμα για αναστολή της παρούσας διαδικασίας μέχρι την έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο προδικαστικό ερώτημα του Σώματος.
 
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου αποφάσισε όπως ο Τσερκέζ Κορκμάζ παραμείνει εντός της Δημοκρατίας με τους μέχρι σήμερα ισχύοντες όρους και μέχρι να ληφθεί η απόφαση  του Δικαστηρίου της ΕΕ, προσθέτοντας πως θα ζητηθεί η ταχεία εξέταση του ερωτήματος από το Σώμα (Δικαστήριο ΕΕ).
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Τσερκέζ ανέφερε ότι ο εκζητούμενος είναι πολιτικός πρόσφυγας, στερείται εισοδημάτων και οι φίλοι του είναι βιοπαλαιστές.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πέρα τους δεσμούς που αυτός έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία, κανένας από τους φίλους και γνωστούς του δεν έχει οικονομική διαφάνεια, για να πληρώσει το μεγάλο ποσό της εγγύησης που ζητείται από το Δικαστήριο για να αφεθεί ελεύθερος.  
 
Ζήτησε επίσης χαλάρωση των όρων κράτησης του σημειώνοντας πως αυτοί δεν πρέπει να είναι απαγορευτικοί.
 
Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Αρχής είπε ότι οι όροι που είχαν τεθεί για να αφεθεί ελεύθερος ο εκζητούμενος έχουν ήδη τροποποιηθεί μια φορά και εξήγησε ότι θα έπρεπε να καταβληθεί χρηματικό ποσό 30 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά και ποσό 100 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή.
 
Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως ο εκζητούμενος θα παρουσιαστεί στην επόμενη δικάσιμο που θα οριστεί μετά την απάντηση στο προδικαστικό ερώτημα του Δικαστηρίου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Ταυτόχρονα έφερε ένσταση στο αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για χαλάρωση των όρων κράτησης του Κορκμάζ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος όσο και της προβλεπόμενης ποινής, οι όροι κράτησης του είναι αντιπροσωπευτικοί.
 
«Δεν μπορώ να συναινέσω στο αίτημα για διαφοροποίηση των όρων κράτησης του εκζητούμενου», είπε.
 
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου διευκρίνισε ότι ο εκζητούμενος δεν είχε οποιαδήποτε διαφορετική μεταχείριση από οποιονδήποτε ημεδαπό ή αλλοδαπό με τα ίδια δεδομένα και για το ίδιο αδίκημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο χρόνος που αυτός θα παραμείνει στο έδαφος της Δημοκρατίας είναι άγνωστος, αλλά φαίνεται πως δεν θα είναι μακρύς.
 
Ανέφερε ακόμα ότι θα ζητηθεί από το Δικαστήριο ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης, σημείωσε πως οι όροι κράτησης του εκζητούμενου χαλάρωσαν ήδη μία φορά και πρόσθεσε πως οι ισχύοντες όροι είναι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν την παρουσία του στο Δικαστήριο.
 
Σημειώνεται ότι αρχικά το Δικαστήριο είχε ζητήσει την καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 330 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο εκζητούμενος, ενώ στις 12 Απριλίου είχε αποδεχθεί εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης του, για άμεση καταβολή σε μετρητά 30 χιλιάδων ευρώ και εξασφάλιση ποσού 100 χιλιάδων ευρώ από αξιόχρεο εγγυητή.
 
Ωστόσο οι δύο αυτοί όροι δεν είχαν εκπληρωθεί και έτσι ο εκζητούμενος κρατείτο στις Κεντρικές Φυλακές όπου οδηγήθηκε και σήμερα, τουλάχιστον μέχρις ότου οι όροι εκπληρωθούν.
 

Δειτε Επισης

Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος