Ολόκληρο το σχέδιο δράσης της αδίστακτης Ροζίτας - Το «μενού» της απάτης

Πράγματα και θάματα ακούστηκαν χθες κατά τη δικαστική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού που διέταξε την 8ημερη κράτηση των 11 υπόπτων για το σκάνδαλο με τα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ.
 
Ο καθηγητής που φόρεσε χειροπέδες ανακρινόμενος δήλωσε την πρόθεση του να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές για διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο συγκεκριμένος καθηγητής αποκάλυψε πως η Ροζίτα με απειλές κατάφερνε να εργοδοτηθούν  στα προγράμματα συγγενείς της που δεν έκαναν τίποτα και αρκετές και επωμιζόταν ο ίδιος το βάρος των εργασιών με αποτέλεσμα να δουλεύει ώρες ατέλειωτες.
 
Πως δρούσε το κύκλωμα του ενός
 
Το σχέδιο δράσης της Ροζίτας Παυλίδου ήταν πολύ απλό και απαιτούσε περίσσιο θράσος και αδίστακτη τακτική για να πετύχει.
 
Ως εκ της θέσεώς της από το 2008 η πρώην λειτουργός της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς συνεργασίας ήταν υπεύθυνη για τα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου. Σημειώνεται πως πριν το 2008 η συγκεκριμένη υπηρετούσε από την ίδια θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ήξερε πολύ καλά πως λειτουργεί το σύστημα.
 
Ως έτοιμη από καιρό ανέλαβε τη θέση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και έβαλε μπρος το σχέδιο της.
 
Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, έπεφταν στην ανάγκη της αφού χρειαζόταν η δική της έγκριση για συμμετοχή του Πανεπιστημίου σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Σημειώνεται πως η συμμετοχή τμημάτων, καθηγητών και φοιτητών του ΤΕΠΑΚ στα προγράμματα αυτά έδινε κύρος τόσο στη δουλειά των ιδίων όσο και στο Πανεπιστήμιο.
 
Η Ροζίτα γνωρίζοντας πως κατείχε θέση κλειδί στην όλη διαδικασία για έγκριση των προγραμμάτων απαιτούσε στις ερευνητικές ομάδες που καταρτίζονταν να συμμετέχουν και τα συγγενικά της πρόσωπα, σε αρκετές περιπτώσεις ο γιός και η αδερφή της. Τα συγγενικά πρόσωπα της Ροζίτας δεν εμφανίζονταν ποτέ για να εργαστούν και να διεξάγουν το έργο για το οποίο προσλήφθηκαν, όμως πληρώνονταν κανονικά.
 
Αφού τα χρήματα έμπαιναν στους λογαριασμούς τους, κρατούσαν ένα μικρό ποσό ως φιλοδώρημα από τη σιδερά κυρία και τα υπόλοιπα της τα έδιναν, πάντα στο χέρι για να μην εμφανίζονται οι συναλλαγές στην τράπεζα.
 
Σε μια περίπτωση μάλιστα που συγγενής της, της μετέφερε τα χρήματα με τραπεζικό έμβασμα, η Ροζίτα της θύμωσε λέγοντας της «θα μας πάρεις φυλακή εσύ».
 
Οι καθηγητές ωστόσο αναγκάζονταν να σιωπούν και να επωμίζονται οι ίδιοι το βάρος της εργασίας γνωρίζοντας πως αν μιλήσουν και αν καταγγείλουν την λειτουργό το ερευνητικό τους πρόγραμμα θα πάει στράφι.
 
Το σχέδιο Β
 
Μάλιστα όσες φορές κάποιοι εξ αυτών έφτασαν στο αμήν και μίλησαν η αδίστακτη Ροζίτα έβαζε μπρος το δεύτερο σχέδιο της που περιελάμβανε απειλές.  
 
Ενδεικτική περίπτωση είναι του καθηγητή που διαχειριζόταν το πρόγραμμα Ερμής. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η Ροζίτα απαίτησε τη συμμετοχή του γιού της ο οποίος αμείφθηκε με το ποσό των 8 χιλιάδων ευρώ για εργασία που δεν έκανε ποτέ. Ο καθηγητής για να μην εκτεθεί το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να πληρώσει από την τσέπη άλλους ερευνητές για να βγει η δουλειά.
 
Όταν ο ίδιος καθηγητής διέρρευσε στον τύπο στοιχεία με τις ατασθαλίες της Ροζίτας αυτή εκτόξευσε απειλές εναντίον του λέγοντας του πως έχει σχέσεις  με άτομα του υποκόσμου, γνωρίζει που μένει και με ένα τηλέφωνο θα έμπαινε «μια πομπούα».
 
Καινούργια αυτοκίνητα υπολογιστές και ταξίδια
 
Η Ροζίτα βέβαια εκτός από τις απειλές ήξερε να φέρνει με τα νερά της όποιον πήγαινε να παρεκκλίνει από το σχέδιο της.
 
Στον ίδιο καθηγητή εξήγησε πως αν την άκουγε και έκανε ότι του ελεγε πλέον δεν θα οδηγούσε το παλιό αυτοκίνητο που έχει, αλλά ένα άλλο καινούριο όπως το δικό της που ήταν αυτοκίνητο πολυτελείας.
 
Εκτός από το αυτοκίνητο που φαίνεται να πήρε με το βρώμικο χρήμα που λάμβανε η Ροζίτα εξοπλίστηκε και με υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας αξίας δύο χιλιάδων ευρώ, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν εντοπίστηκε πουθενά.
 
Βέβαια το «μενού» της απάτης δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο η Ροζίτα πραγματοποίησε στο εξωτερικό σε 7 χρόνια 37 ταξίδια αναψυχής με τα χρήματα των προγραμμάτων και για τα οποία έλαβε 20 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»