Αμέτρητα τα σημεία «θανάτου» για μοτοσικλετιστές-Αγώνας δρόμου για να φτιαχτούν

Αγώνα δρόμου καταβάλλουν οι εκπρόσωποι των μοτοσικλετιστών, ώστε να επιδιορθωθούν το συντομότερο δυνατόν όσο γίνεται περισσότερα ευάλωτα σημεία στους δρόμους, που αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τους οδηγούς των δίκυκλων και ίσως να μην γίνονται αντιληπτά πολλές φορές από τους ίδιους τους οδηγούς. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες με τη δημιουργία της πλατφόρμας στο διαδίκτυο, χιλιάδες είναι τα παράπονα των μοτοσικλετιστών για τα ευάλωτα σημεία, με τους αρμόδιους να τρέχουν να φτιάξουν όσα περισσότερα προλαβαίνουν. 

Δυστυχώς, οι μοτοσικλετιστές μόνιμα έχουν παράπονα για την κατάσταση του οδικού δικτύου παγκύπρια, καθώς όπως εξηγεί η η εκπρόσωπος Τύπου της Λέσχης Δικαιωμάτων Μοτοσικλετιστών Κύπρου, Στέλλα Αρκάδη, μιλώντας στον REPORTER, «οι περισσότεροι δρόμοι μας είναι από τη δεκαετία του 60’ που είναι κατασκευασμένοι. Σίγουρα, υπάρχουν δρόμοι που επιδιορθώθηκαν, αλλά βέβαια είναι ένα τεράστιο project που πρέπει να υλοποιηθεί για να είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι και να μην έχουμε προβλήματα».

Το θετικό πρόσημο, είναι ότι μέσω της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε, οποιοσδήποτε μοτοσικλετιστής ατομικά, χωρίς να αποταθεί στον σύνδεσμο μοτοσικλετιστών, μπορεί να αποστείλει φωτογραφία και να εκφράσει παράπονο για ένα προβληματικό σημείο, που για τους μοτοσικλετιστές είναι κίνδυνος-θάνατος.

«Το τελευταίο διάστημα, είδαμε κάποιες επιδιορθώσεις δρόμων, αλλά περισσότερο σε κεντρικά σημεία των πόλεων που εκφράζονταν έντονα παράπονα και είχαμε σοβαρά θανατηφόρα. Για παράδειγμα, έχουν επεκτείνει νησίδες ή έβαλαν πλαστικά διαχωριστικά στους δρόμους για να μην γίνονται επαναστροφές. Βλέπουμε ενέργειες, αλλά σίγουρα υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη για να επιδιορθωθούν όλα τα ευάλωτα σημεία».

Πέραν από την πλατφόρμα που υπάρχει, από την πλευρά του ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει και emails για να επισημάνει κάποια σημεία, όπως επίσης έχει ανοίξει γέφυρες επικοινωνίας και με δήμους και κοινοτάρχες. «Δυστυχώς, έχουμε και το φαινόμενο σε τουριστικά χωριά που γίνονται διακοσμητικά έργα που δεν λαμβάνουν υπόψη τους ευάλωτους οδηγούς, όπως τους μοτοσικλετιστές. Γι’ αυτά τα σημεία λοιπόν, έχουμε φωτογραφικό υλικό και τους τα αποστέλλουμε τους αρμόδιους για αφαίρεση ή και επιδιόρθωση».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η κα. Αρκάδη, «απ' ότι έχουμε αντιληφθεί, οι αρμόδιοι επενδύουν σε κεντρικά σημεία, λόγω προϋπολογισμού αλλά και για να φανεί η λειτουργία τους. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία ωστόσο, ότι θα διορθωθούν και τα υπόλοιπα σημεία του οδικού δικτύου, που είναι πάρα πολλά ακόμη». 

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του συνδέσμου μοτοσικλετιστών, μεγάλος είναι ο αριθμός των σοβαρά τραυματισμένων ή  νεκρών μοτοσικλετιστών, λόγω της κακής επιφάνειας του οδοστρώματος. Τα μέλη της ομάδας δράσης για μοτοσικλέτες ψήφισαν την επισκευή των λακκούβων ως τη δεύτερη υψηλότερη προτεραιότητά τους.

Μάλιστα, δημιουργήθηκε εθνική ημέρα για τις λακκούβες που γιορτάζεται κάθε 15 Φεβρουαρίου, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα, ενώ από το 2022 άρχισε η συνεργασία μεταξύ του συνδέσμου, για την προώθηση και την ευαισθητοποίηση της εθνικής ημέρας λακκούβων, μιας και ένας από τους βασικούς στόχους της Λέσχης Δικαιωμάτων Μοτοσικλετιστών Κύπρου είναι η συνεχή βελτίωση του οδικού δικτύου.

«Καταβάλλονται μόνιμα προσπάθειες μέσω επιστολών, δημοσιευμάτων, φωτογραφικού αρχείου και επισκέψεων στους αρμόδιους φορείς, παρουσιάζονται επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο και παρέχονται συμβουλές για την άμεση επιδιόρθωση τους με βάση σύγχρονα ευρωπαϊκά κριτήρια. Επίσης, με συχνές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ενημερώνουμε τους οδηγούς για τα επικίνδυνα σημεία προς αποφυγή ατυχημάτων».

Επιπρόσθετα, το σωματείο, βοήθησε στην έναρξη του FIX CYPRUS από το Υπουργείο Μεταφορών, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να κάνουν αναφορά με σχετικές φωτογραφίες για το οποιοδήποτε προβληματικό σημείο που εντοπίζουν στο οδικό δίκτυο ώστε να γίνεται και η ανάλογη επιδιόρθωση. 

 

Δειτε Επισης

Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία »
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων