Νέα προσφυγή για προαγωγές-Έγραψε… κομμένο τον τίτλο Υφυπουργού και πήρε μηδέν

Το ένα μπάχαλο διαδέχεται το άλλο σε σχέση με τις προαγωγές στην Αστυνομία, με ουκ ολίγες από αυτές τα τελευταία έτη να έχουν ακυρωθεί από το Διοικητικό Δικαστήριο, κάτι που δείχνει πλέον ξεκάθαρα πως οι διαδικασίες μπάζουν και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως πρόσφατα καταγράφεται σε απόφαση, είναι κατά το δοκούν, ενώ την ίδια ώρα παρατηρείται καθυστέρηση στην εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων, αφού δεν υπάρχει ούτε εποπτική αρχή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, μέλη να συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθό με υψηλότερη κλίμακα, χωρίς μάλιστα να έχουν την υποχρέωση να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος.  

Για το εν λόγω θέμα, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Γενικού Ελεγκτή μετά από καταγγελία που έφθασε ενώπιον του, μέσω της οποίας, μεταξύ άλλων, υποδεικνύεται αστυνομικός που για περίπου ένα χρόνο λάμβανε μισθό υψηλότερης κλίμακας, παρά το γεγονός πως με απόφαση Δικαστηρίου έπεσε βαθμίδα, ενώ καταγράφεται παρόμοια περίπτωση μέλους που αφυπηρέτησε, του οποίου επίσης ακυρώθηκε η προαγωγή του, εντούτοις λαμβάνει υψηλότερη σύνταξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα Ελεγκτή για διασπάθιση χρήματος στην Αστυνομία με φόντο τις προαγωγές

Την ώρα που το μέτωπο με τις 16 προαγωγές που έπεσαν τον περασμένο Δεκέμβριο βρίσκεται ανοιχτό και τα μέλη που έπεσαν βαθμίδα εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους μέχρι νεωτέρας, άλλη μια προσφυγή καταχωρήθηκε ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία έχει σχέση με τις προαγωγές για λοχίες, αφού μεταξύ άλλων ζητείται διάταγμα που να παγώνει την διαδικασία προαγωγών, μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου. 

Και αυτό διότι, η νέα προσφυγή είναι αλληλένδετη με την απόφαση που ακύρωσε την προαγωγή των 16 αξιωματικών, αφού ένας εξ αυτών, έλαβε απόφαση ως ανώτερος αστυνόμος, παρά το γεγονός πως η προαγωγή του έπεσε και δεν μπορούσε να ενεργεί με βάση αυτό το αξίωμα. 

Είναι για αυτό το λόγο, που ο δικηγόρος του αστυνομικού που προσφεύγει στο Δικαστήριο, Δημήτρης Απαισιώτης, ζητά παράλληλα διάταγμα που να ακυρώνει την απόφαση του εν λόγω αξιωματικού, που λειτουργούσε ως Πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής, που για να κατέχει τέτοια θέση θα έπρεπε να ήταν ανώτερος αστυνόμος, κάτι που πλέον δεν υφίσταται μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. 

Κόπηκε για την... Ανθούση 

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο δικηγόρος Δημήτρης Απαισιώτης, η προσφυγή στρέφεται προς τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, στις οποίες παρακάθησαν δεκάδες αστυνομικοί, προκειμένου να βρίσκονται στη λίστα των υποψηφίων που θα προαχθούν σε λοχίες, είτε οι λοχίες σε υπαστυνόμο. 

Οι ενδιαφερόμενοι, παρακάθισαν εξετάσεις για τέσσερα μαθήματα, εκ των οποίων το ένα ήταν οι γενικές γνώσεις. Σε αυτό το μάθημα, ο αστυνομικός κόπηκε, αφού ενώ θα έπρεπε να λάβει βαθμό πάνω από την βάση, πήρε 42, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός της λίστας υποψηφίων για προαγωγές. 

Ωστόσο, ο παραπονούμενος διαφωνούσε με την βαθμό που έλαβε, αφού πίστευε πως πήγε πολύ καλύτερα από το αποτέλεσμα, και ως εκ τούτου, μέσω του δικηγόρου του, απέστειλε επιστολές στο Αρχηγείο, ώστε να του δοθούν οι απαντήσεις των ερωτήσεων, πράγμα το οποίο έγινε, και τότε διαπιστώθηκε πως έλαβε μηδέν βαθμούς σε μία από τις ερωτήσεις, που αφορούσε την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστασία Ανθούση. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Απαισιώτη, ο πελάτης του έγραψε πως η κ. Ανθούση είναι Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής, αφήνοντας πίσω τον υπόλοιπο τίτλο της, (σ.σ Αλληλεγγύης), με αποτέλεσμα να λάβει μηδέν βαθμούς, ενώ στις υπόλοιπες ερωτήσεις που απάντησε, επίσης θεωρεί πως έλαβε χαμηλότερο βαθμό. Κάτι που του στοίχησε στην γενική βαθμολογία του, που είχε ως συνεπακόλουθο, το όνομα του να μην βρίσκεται στη λίστα των προαγωγών για λοχίες.  

Με επιστολή του δικηγόρου προς στον Αρχηγό και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, τους αναφέρθηκε πως ο βαθμός μηδέν που έλαβε, εξομοιώνεται στην ουσία με αυτούς που δεν απάντησαν καθόλου την απάντηση, ζητώντας παράλληλα επαναξιολόγηση. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Απαισιώτη, το αίτημα του απορρίφθηκε, με τον πρόεδρο της Εξεταστικής να επικαλείται νομοθεσία για τις παγκύπριες εξετάσεις, αφού στον περί Αστυνομίας Νόμο, δεν υπάρχει κανονισμός που να προνοεί επαναξιολόγηση σε περίπτωση ένστασης. Την εν λόγω επιστολή, υπέγραφε ο πρόεδρος ως ανώτερος αστυνόμος, η προαγωγή του οποίου όμως ακυρώθηκε και δημοσιεύτηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα στις εβδομαδιαίες διατάξεις και συνεπώς δεν θα έπρεπε να κατείχε τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή. Και αυτό διότι, με βάση τους κανονισμούς, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα έπρεπε να έχει τον βαθμό του ανώτερου αστυνόμου. 

Είναι η θέση του κ. Απαισιώτη, όπως αυτή κατατίθεται και στην προσφυγή ενώπιον Δικαστηρίου, πως η πράξη αυτή είναι «έκδηλα παράνομη καθότι πρόκειται περί παρανομίας, η οποία είναι αυταπόδεικτη και οφθαλμοφανής και καταδεικνύεται χωρίς να απαιτείται να διερευνηθούν οποιαδήποτε αντιφατικά γεγονότα ή ισχυρισμοί», ενώ αναφέρει πως «εκδόθηκε από συλλογικό όργανο, ήτοι την Ανεξάρτητη Εξεταστική Επιτροπή, το οποίο κατά τον επίδικο χρόνο δεν ήταν νόμιμα συγκροτημένο και με κακή σύνθεση». 

Πέραν της προσφυγής που αναμένεται να εξεταστεί, ο κ. Απαισιώτης ζητά από το Δικαστήριο διάταγμα, με το οποίο να αναστέλλεται η διαδικασία προαγωγών, μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκυρες άλλες 16 προαγωγές, πρόβλημα στην πυραμίδα-Χινινός, Τσαππής και Κατσουνωτός στη λίστα

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη