Ετοίμασε τρεις επεξηγηματικούς οδηγούς για τους Whistle-blowers το Υπ. Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την εφαρμογή του Νόμου για την προστασία των Πληροφοριοδοτών (Whistle-blowers), σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, εξέδωσαν τρεις επεξηγηματικούς Οδηγούς.

Οι οδηγοί απευθύνονται προς εργαζόμενους, προς εργοδότες και προς αρμόδιες αρχές και στοχεύουν στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων σχετικά με το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι προβαίνουν σε αποκάλυψη πληροφοριών που υπέπεσαν στην αντίληψή τους εντός του εργασιακού χώρου και σχετίζονται με συγκεκριμένες παραβάσεις του ενωσιακού ή/και εθνικού δικαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, ο Οδηγός προς Εργαζόμενους επεξηγεί τις βασικές πρόνοιες του Νόμου και ενημερώνει τους εργαζόμενους για τις διαδικασίες υποβολής καταγγελίας για ενδεχόμενες παραβάσεις σε ασφαλές και εμπιστευτικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, αναλύει την παρεχόμενη από τον νόμο πορστασία στα πρόσωπα αυτά, μέσω της παροχής μέτρων στήριξης και της απαγόρευσης οποιασδήποτε εκδικητικής συμπεριφοράς εναντίον τους από τους προϊστάμενους ή τους συναδέλφους τους.

Ο Οδηγός προς Εργοδότες απευθύνεται στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και επεξηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων που υποβάλλουν καταγγελίες για πιθανές παραβάσεις. Περαιτέρω, αναλύει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών για την καθιέρωση εσωτερικών μηχανισμών υποβολής καταγγελίων, τη θέσπιση μέτρων παρακολούθησης της εξέλιξης της καταγγελίας και τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων. Παράλληλα, παρέχει καθοδήγηση ως προς τον τρόπο υλοποίησης και συμμόρφωσής τους με τον Νόμο.

Τέλος, ο Οδηγός προς Αρμόδιες Αρχές απευθύνεται σε συγκεκριμένες δημόσιες αρχές, οι οποίες, βάσει του Νόμου, έχουν υποχρέωση καθιέρωσης εξωτερικών μηχανισμών υποβολής καταγγελιών και μέτρων παρακολούθησης της εξέλιξης εξωτερικών καταγγελιών. Ο εν λόγω Οδηγός εξηγεί ποιες κρατικές οντότητες θεωρούνται «αρμόδιες αρχές» και αναλύει τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τη θέσπιση διαδικασιών παραλαβής εξωτερικών καταγγελιών που υποβάλλονται από τους πληροφοριοδότες και διαδικασιών παρακολούθησής τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι Οδηγοί, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, αποτελούν ένα φιλικό προς τους χρήστες εγχειρίδιο, που επεξηγεί σε απλή γλώσσα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Νόμο, από τη σκοπιά του εργαζόμενου, του εργοδότη και των αρμόδιων αρχών.

Παράλληλα, προστίθεται ότι το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ειδικής σελίδας εντός της επίσημης ιστοσελίδας του, όπου θα καταγράφονται όλες οι «αρμόδιες αρχές», στις οποίες οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για να υποβάλουν τις καταγγελίες τους, ανάλογα με το είδος της καταγγελίας.  

Σημειώνεται ότι η σύνταξη των Οδηγών εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Υπουργείου για αποτελεσματικότερη εφαρμογή των νομοθεσιών που έχουν ψηφιστεί τον περασμένο χρόνο για πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Οι αντιφατικές διατάξεις και η παραβίαση του Συντάγματος οι λόγοι αναπομπής του νόμου για Δικαστήρια
Καταζητούνται δύο πρόσωπα για τη συμπλοκή και τον εντοπισμό όπλων στη Λευκωσία (pic)
Οικονομικές διαφορές πίσω από την ρίψη χειροβομβίδας και τις απειλές-Υπό κράτηση οι τρεις συλληφθέντες
Απόρριψη αναπομπής περί Αστυνομίας νόμου αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις
Το modus operandi και οι ώρες των εμπρησμών οδήγησαν στον δεσμοφύλακα-Στο κάδρο 3+12 υποθέσεις σε ένα χρόνο
Απεβίωσε κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών