Ζητούν διευκρινήσεις μέσω επιστολής για τις προεδρικές χάρες οι κρατούμενοι

Ερωτήματα αναφορικά με τις προεδρικές χάρες των κρατουμένων, υποβάλλει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, μέσω του δικηγόρου Αλέξανδρου Κληρίδη, με επιστολή προς τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Αρχικά, πρώτο ερώτημα που τίθεται, είναι ότι από την προεδρική χάρη, φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν όσοι καταδικάστηκαν στις κατηγορίες «φόνου, εμπορίας ναρκωτικών και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών». «Οι κατηγορίες φόνου και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, δεν προκαλούν την οποιαδήποτε ανάγκη διευκρίνησης, επειδή πράγματι αποτελούν κατηγορία συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων. Σε αντίθεση, όπως σημειώνεται, με την κατηγορία, «εμπορίας ναρκωτικών», για την οποία υπάρχει η απορία αν αυτή αναφέρεται σε όσα άτομα καταδικάστηκαν στη βάσει του ποινικού αδικήματος εμπορίας (εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου, άρθρο 4 του νόμου) ή αν συμπεριλαμβάνει όλα τα ποινικά αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά (κατοχή, κατοχή με σκοπό την προμήθεια, χρήση, καλλιέργεια, κτλ)».

Επίσης, δεύτερο ζήτημα που τίθεται, είναι αν θα λάβουν προεδρική χάρη «όλοι οι κατάδικοι που έχουν εκτίσει τα ¾ της ποινής». Αρχικά, η ερώτηση είναι αν αυτό σημαίνει ότι άσχετος της ποινής που εκτίουν οι ομάδες κρατουμένων που θα λάβουν χάρη, αν αυτό θα σημαίνει και άμεση απόλυσή τους.

Όπως πρέπει να γνωρίζεται, σημειώνεται, όσοι κατάδικοι εκτίουν ποινή και έχουν εκτίσει ήδη τα ¾ της ποινής τους, το πιο πιθανό είναι να μην βρίσκονται στην Κεντρική Φυλακή, αφού ο Νόμος και οι Κανονισμοί των Φυλακών, προνοούν για την ένταξη αυτών των περιπτώσεων στην Ανοικτή Φυλακή, στο πρόγραμμα κατ’ οίκον περιορισμού και στην έξω-ιδρυματική απασχόληση. Συνεπώς, η ερώτηση είναι, όσοι έχουν εκτίσει τα ¾ της ποινής και συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες που θα λάβουν προεδρική χάρη, αυτόματα απολύονται;

Τρίτο ερώτημα, είναι το ποιο θα είναι το ύψος της προεδρικής χάρης που θα δοθεί στις ομάδες των κατάδικων που αποφασίστηκε ότι θα δοθεί; Προηγούμενα παραδείγματα, ήταν η αφαίρεση του 1/3 από την ποινή των όσων θα λάμβαναν αυτή την Προεδρική Χάρη. Συνεπώς, καταλήγει η επιστολή, «όπως μας ξεκαθαρίσετε και το σημείο αυτό και αν αυτό είναι επιπρόσθετο του δεύτερου ερωτήματος».

Καταλήγοντας, το τέταρτο ερώτημα, είναι χρονικά πότε θα δοθεί και από πότε θα έχει εφαρμογή η Προεδρική Χάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική