Πέφτουν προαγωγές, πληρώνονται όμως κανονικά-Καταγγελία για διασπάθιση χρήματος

Οι απανωτές αποφάσεις του Δικαστηρίου που ρίχνει προαγωγές στην Αστυνομία, από τη μια δείχνουν την παράκαμψη των διαδικασιών και την άνιση μεταχείριση των υποψηφιοτήτων, αφού σε αυτό ως γνωστόν συμβάλουν και οι διασυνδέσεις, και από την άλλη ενδεχομένως να εγείρουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διασπάθιση χρήματος. Και αυτό διότι, μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι-επτά χρόνια, οι προαχθέντες λαμβάνουν υψηλότερο μισθό, ωστόσο όταν η προαγωγή τους ακυρωθεί, όχι μόνο δεν επιστρέφονται τα χρήματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται καν η απόφαση του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθό υψηλότερης κλίμακας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άκυρες άλλες 16 προαγωγές, πρόβλημα στην πυραμίδα-Χινινός, Τσαππής και Κατσουνωτός στη λίστα

Περί τα μέσα Δεκεμβρίου, το Δικαστήριο ακύρωσε 16 προαγωγές, ανάμεσα στις οποίες και προσώπων που κατέχουν υψηλές θέσεις στην πυραμίδα της Αστυνομίας, μετά από προσφυγή 19 υποψηφιοτήτων που «κόπηκαν», με την απόφαση να δείχνει πως δεν τηρήθηκε «κανένα μέτρο ίσης κρίσεως», τονίζοντας πως «δεν προηγήθηκε ουσιαστική και πραγματική συνεκτίμηση και στάθμιση των κριτηρίων προαγωγής, αφού αποδόθηκε κατά το δοκούν υπεροχή και προβάδισμα σε υποψηφίους έναντι άλλων, χωρίς όμως ομοιόμορφη μεταχείριση». 

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ενημερώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα τέλος Δεκεμβρίου ως προς την απόφαση, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης, να δηλώνει προ ημερών στον REPORTER, πως «μετά την ενημέρωση από τον Αρχηγό, οι επηρεαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν πριν την προαγωγή τους, χάνοντας τον βαθμό τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει άλλη διαδικασία, είτε για να καταφέρουν να κερδίσουν την προαγωγή τους πίσω, είτε όχι». 

Πληροφορίες από τις τάξεις της Αστυνομίας αναφέρουν πως οι 16 ενδεχομένως προαχθούν εκ νέου, παρά το γεγονός πως το Δικαστήριο έδειξε στην απόφαση του ζητήματα με την αξιολόγηση υποψηφίων. Πρόκειται για μια πρακτική που έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση του Βοηθού Αρχηγού Χριστόφορου Μαυρομάτη, του οποίου η προαγωγή είχε ακυρωθεί, ωστόσο προήχθη εκ νέου και παρέμεινε στη θέση του. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Βοηθού Αρχηγού Γιαννάκη Γεωργίου, του οποίου επίσης η προαγωγή ακυρώθηκε, ωστόσο παραμένει στη θέση του. Συνεπώς, και δεδομένου πως δεν υπάρχει εποπτική αρχή που θα ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου, αυτές κατά κάποιο τρόπο παραμένουν στα συρτάρια, μέχρι τις επόμενες προσφυγές από τους υποψηφίους που διεκδικούν τις θέσεις, ενώ αυτοί που δικαιώθηκαν στα «χαρτιά», στην πράξη ενδεχομένως να μην δικαιωθούν ποτέ. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα από την πρόσφατη απόφαση, αφού κάποιοι από τους 19 που προσέφυγαν στο Δικαστήριο αφυπηρέτησαν. 

Πάντως, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως οι 16 που έχασαν την προαγωγή τους θα προαχθούν εκ νέου, τότε θα δημιουργηθεί ζήτημα με τους υποψηφίους που κέρδισαν τις προσφυγές. Και αυτό διότι, σε περίπτωση που δεν προαχθούν όσοι από τους 19 παραμένουν στις τάξεις της Αστυνομίας, δεδομένου πως υπάρχουν οι θέσεις, τότε σημαίνει πως δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Δικαστηρίου και δεν θα μπορούν να πάρουν αναδρομικά τα χρήματα που θα λάμβαναν με βάση την προαγωγή τους, από το 2017. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αυτοί που έχασαν την προαγωγή και χωρίς να προκύπτει ζήτημα επιστροφής χρημάτων για αυτά τα έξι έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημαίνει πως θα υπάρχουν νέες προσφυγές, ωστόσο το παραθυράκι στην εφαρμογή των αποφάσεων και ο τρόπος με τον οποίο αποκαθίστανται οι χαμένες προαγωγές, στέλνουν το μήνυμα στους επόμενους που θα προσφύγουν στο Δικαστήριο, πως όποια και να είναι η απόφαση, αυτή οδηγείται στο συρτάρι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 2023 οι ανακατατάξεις λόγω των άκυρων προαγωγών-Περίμενε Εισαγγελέα ο Αρχηγός

Καταγγελία για διασπάθιση χρήματος ενώπιον του Ελεγκτή

Τα πιο πάνω, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ίδια τα μέλη του Σώματος, που καταγγέλλουν πως, παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία θα έπρεπε να ήταν η πρώτη που εφαρμόζει τις Δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις παρακάμπτονται, με αποτέλεσμα αξιωματικοί, η προαγωγή των οποίων ακυρώθηκε, να συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά μισθό υψηλότερης κλίμακας. 

Για αυτό το λόγο, ο δικηγόρος Δημήτρης Απαισιώτης απέστειλε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή, μετά από πληροφορίες που έφθασαν ενώπιον του, ζητώντας του να διερευνήσει πιθανή διασπάθιση χρήματος, παραπέμποντας τον στις αποφάσεις του Δικαστηρίου, με βάση τις οποίες έπεσαν προαγωγές. Ο κ. Απαισιώτης, επισυνάπτει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη περίπου 30 Δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν ακυρωθείσες προαγωγές, ώστε να διερευνήσει κατά πόσο τα πρόσωπα αυτά συνεχίζουν να λαμβάνουν υψηλότερο μισθό. 

Σύμφωνα με την επιστολή, ο δικηγόρος ενημερώνει τον Γενικό Ελεγκτή, πως πελάτης του που είναι μέλος της Αστυνομίας, τον «πληροφόρησε ότι αξιωματικοί της Αστυνομίας των οποίων η προαγωγή τους προσβλήθηκε με προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο και ακυρώθηκε, συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθοδοσία του βαθμού που κατείχαν προ της ακυρωτικής απόφασης εδώ και χρόνια», ενώ τονίζει πως, «ακόμα χειρότερη εντύπωση δίνει το γεγονός ότι μέλη της Αστυνομίας που αφυπηρέτησαν, απώλεσαν κατά την διάρκεια που είχαν συνταξιοδοτηθεί, τον βαθμό που είχαν όταν ήταν στην υπηρεσία, συνεπεία ακυρωτικής δικαστικής απόφασης, όμως συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να λαμβάνουν σύνταξη ωσάν να μην είχε ακυρωθεί προηγούμενη προαγωγή τους, και χωρίς να έχουν εφεσιβάλει την ακυρωτική απόφαση και χωρίς ο Αρχηγός Αστυνομίας να τους είχε επαναπροάξει αναδρομικά».

Μάλιστα, ο κ. Απαισιώτης, ενημερώνει τον Γενικό Ελεγκτή, πως η πιο πάνω πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί από μέλος της Αστυνομίας (αξιωματικός) που απώλεσε τον βαθμό του συνεπεία προσφυγής και μέχρι σήμερα υπηρετεί. 

«Συγκεκριμένα το μέλος της Αστυνομίας για το οποίο γίνεται η παρούσα καταγγελία, απώλεσε τον βαθμό του Αστυνόμου ΄Β από την 31/1/2022 και έκτοτε συνεχίζει να λαμβάνει μισθοδοσία ωσάν ουδέποτε να είχε εκδοθεί ακυρωτική απόφαση δικαστηρίου. Αυτό σύμφωνα με τον πελάτη και όσα του ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματικός, ισχύει για όλους τους αξιωματικούς της Αστυνομίας που απώλεσαν τον βαθμό τους, ασχέτως αν έγινε από τους ιδίους έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο ή όχι. Στην προκειμένη περίπτωση αυτού του αξιωματικού, δεν υποβλήθηκε έφεση εξ' όσων ο πελάτης είναι σε θέση να γνωρίζει.

Για σκοπούς ευκολίας της πληροφορίας που σας αναφέρω, παραθέτω την συγκρότηση της Αστυνομίας ως καθορίζεται από το άρθρο 5 του Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (Ν. 73(I)/2004).

  1. Αρχηγό,
  2. Υπαρχηγό,
  3. Βοηθό Αρχηγό,
  4. Ανώτερο Αστυνόμο,
  5. Αστυνόμο Α΄,
  6. Αστυνόμο Β΄,
  7. Ανώτερο Υπαστυνόμο,
  8. Υπαστυνόμο,
  9. Λοχία,
  10. Αστυφύλακα

Για παράδειγμα, αξιωματικός στον βαθμό του ανώτερου αστυνόμου του οποίου προσβλήθηκε με προσφυγή η προαγωγή του στον βαθμό του αστυνόμου ΄Β από άλλα μέλη της Αστυνομίας και το Διοικητικό Δικαστήριο την ακύρωσε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα από την ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης, ο ανώτερος αστυνόμος έγινε ανώτερος υπαστυνόμος, επειδή απώλεσε τον βαθμό του αστυνόμου ΄Β. Συνακόλουθα συμπαρασύρονται και η προαγωγή του τόσο στον βαθμό του αστυνόμου Ά όσο και η προαγωγή στον βαθμό του ανώτερου αστυνόμου».

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή, ο δικηγόρος αναφέρει στον Γενικό Ελεγκτή, πως «εύλογα θα αναμενόταν από την διοίκηση της Αστυνομίας οι ακόλουθες ενέργειες στην προαναφερόμενη περίπτωση:

  1. Άμεση συμμόρφωση με την δικαστική απόφαση. Δηλαδή να προχωρήσει ο Αρχηγός Αστυνομίας με την Υπουργό Δικαιοσύνης στην διενέργεια νέας διαδικασίας για προαγωγή στον βαθμό του Αστυνόμου ΄Β λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό και νομικό καθεστώς που υπήρχε όταν εσφαλμένα προήχθη το συγκεκριμένο μέλος και να διορθώσουν εκείνα τα σημεία τα οποία έκανε ευρήματα το διοικητικό δικαστήριο.
  2. Να μην επιτρέπεται στο μέλος της Αστυνομίας που απώλεσε τον βαθμό του να συνεχίζει να φορεί την Αστυνομική στολή και να φέρει στην επωμίδα τον βαθμό του ανώτερου αστυνόμου, ως να μην έχει ποτέ εκδοθεί η ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου, αλλά να φορεί στην επωμίδα τον βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου.
  3. Να μην επιτρέπεται στο συγκεκριμένο μέλος της Αστυνομίας να υπογράφει επίσημα έντυπα της Αστυνομίας με τον βαθμό που απώλεσε ως να μην έχει ποτέ εκδοθεί η ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου. 
  4. Να μην επιτρέπεται στο συγκεκριμένο μέλος της Αστυνομίας να συνεχίζει να κατέχει την θέση αστυνομικού διευθυντή ή διοικητή μονάδας ή τμήματος, αφού κάτι τέτοιο δεν το προνοούν οι αστυνομικές διατάξεις.
  5. Να μην επιτρέπεται στο συγκεκριμένο μέλος της Αστυνομίας να πηγαίνει στην εργασία του με πολιτική περιβολή, ενώ έπρεπε να φορεί στολή. Αυτό γίνεται ως πρακτική από την διοίκηση της Αστυνομίας, για να μην χρειαστεί το συγκεκριμένο μέλος να φορεί στολή και επωμίδες με τον βαθμό του ανώτερου υπαστυνόμου και να ντρέπεται που απώλεσε τον βαθμό του.
  6. Να μην επιτρέπεται το λογιστήριο της Δημοκρατίας να πληρώνει το συγκεκριμένο μέλος στην βαθμίδα που απώλεσε (δηλαδή του ανώτερου αστυνόμου) συνεπεία της ακυρωτικής απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, αφού θα έπρεπε να πληρώνεται στην βαθμίδα που κατέχει, δηλαδή αυτήν του ανωτερου υπαστυνόμου.

Σας πληροφορώ ότι και τα έξι προαναφερόμενα σημεία ισχύουν στην συγκεκριμένη καταγγελία».

Φόβοι για αντίποινα 

Ο δικηγόρος εξηγεί στον Γενικό Ελεγκτή πως μια δικαστική απόφαση δεν λαμβάνεται άμεση υπόψη από την διοίκηση της Αστυνομίας, υποδεικνύοντας πως ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει μισθοδοσίες αξιωματικών της Αστυνομίας που δεν κατέχουν πλέον τον συγκεκριμένο βαθμό, αλλά αμείβονται ως τέτοιοι.

Ωστόσο, τονίζει ο κ. Απαισιώτης, πως το μέλος της Αστυνομίας και ο πελάτης του που έδωσε τις πιο πάνω πληροφορίες, δεν επιθυμεί να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του, καθότι εκφράζει φόβους για αντίποινα και επιθυμεί να θεωρηθεί ως whistleblower.

«Με ένα προκαταρκτικό έλεγχο στην πλατφόρμα του cylaw εντοπίστηκαν πέραν των τριάντα προσφυγών αξιωματικών της Αστυνομίας που απώλεσαν τον βαθμό τους. Δεν είμαι σε θέση δυστυχώς να σας πληροφορήσω πόσοι και ποιοι από αυτούς τους αξιωματικούς έχουν αφυπηρετήσει ή όχι ή έχουν επαναπροαχθεί ή όχι. Όμως όπως το αντιλαμβάνομαι ένας έλεγχος στο γενικό λογιστήριο του κράτους θα αποδείξει ή απορρίψει το βάσιμο της παρούσας πληροφορίας, σε σχέση με την μισθοδοσία τους τουλάχιστον. Έχοντας υπόψη, την μέχρι σήμερα παρουσία και ενέργειες σας, ως εμφαίνονται τόσο στις εκθέσεις όσο και στις ειδικές εκθέσεις της υπηρεσίας που είστε προϊστάμενος, δεν έχω αμφιβολία, ότι η παρούσα πληροφορία θα διερευνηθεί τόσο για το συγκεκριμένο μέλος της Αστυνομίας όσο και για όλα τα άλλα μέλη για τα οποία τηρείται η ίδια διαδικασία από πλευράς διοίκησης της Αστυνομίας».

Δειτε Επισης

Συνδέθηκε με δώδεκα υποθέσεις εμπρησμού κατοικιών και οχημάτων ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών
Χειροπέδες σε 63χρονο για τους πυροβολισμούς εναντίον οχήματος στο Ζακάκι
ΒΙΝΤΕΟ: Το επεισόδιο μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβούλου στη Δρομολοξιά
Στο κελί για μια ημέρα οι τρεις ανήλικοι για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Κατήγγειλε σωματική επίθεση από τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ-Έδωσε στοιχεία στις Αρχές
Δεκάχρονος μαθητής ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για τη συμπλοκή στη Λευκωσία-Εντοπίστηκαν δύο όπλα
Η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη για «Δημητρούι» πιθανόν ξανά στο Εφετείο-Υπό κράτηση και οι εννέα
Ζημιές στο όχημα Δημοτικού Σύμβουλου του ΔΗΣΥ στη Δρομολαξιά (pics)
Τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο Δημοτικό Λιβαδιών-Φωτιές, σπασμένα τζάμια και σοβαρές ζημιές (pics)