Προειδοποίηση Σαββίδη για ποινική έρευνα για την Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή

Την ώρα που η Νομική Υπηρεσία από την μία έχει να διαχειριστεί εκατοντάδες σοβαρές υποθέσεις και από την άλλη, ως νομικός σύμβουλος του κράτους, να συμβουλεύσει για διάφορα ζητήματα την εκτελεστική εξουσία, στην εξίσωση ήρθε να προστεθεί και λογαριασμός στο facebook, με την ονομασία «Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή», με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα να αποστέλλει επιστολή στους διαχειριστές, προειδοποιώντας τους με ποινική δίωξη, επισυνάπτοντας τους μάλιστα αναρτήσεις με δεκάδες σχόλια, τα οποία «φακελώθηκαν» και τα οποία, σε περίπτωση που δεν διαγραφούν, τότε θα αρχίσει έρευνα από την Αστυνομία. Μάλιστα, στην ίδια επιστολή, οι διαχειριστές ενημερώνονται πως έχουν καταγγελθεί στο facebook προκειμένου να προβεί στις δικές του ενέργειες. 

Σύμφωνα με την επιστολή που κατέχει ο REPORTER, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2022, η οποία υπογράφεται από τον Γενικό Εισαγγελέα, στους διαχειριστές της σελίδας δόθηκε προθεσμία 24 ωρών να διαγράψουν σχόλια που περιείχαν ύβρεις και απειλές που αφορούν «τόσο τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και οποιονδήποτε πρόσωπο συμπεριλαμβανομένου ετέρου Αξιωματούχου», με τον Γιώργο Σαββίδη να τα χαρακτηρίζει απαράδεκτα, ενώ έκανε λόγο για «ποινικά κολάσιμες αναρτήσεις» και μίλησε για «σοβαρότητα αδικημάτων».        

Υποδείξεις για το περιεχόμενο των αναρτήσεων 

Στην επιστολή του ο Γιώργος Σαββίδης, αναφέρει καταρχάς πως σκοπός του λογαριασμού είναι η στήριξη του έργου του Γενικού Ελεγκτή, ενώ υποδεικνύει ότι η σελίδα αναγράφει πως: «Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και υπάρχουν ακόμα έντιμοι και αξιοπρεπείς άνθρωποι που έχουν πολλά να προσφέρουν, δημιουργείται αυτή η ομάδα για να δείξει την εκτίμηση και υποστήριξη στο έργο ενός από αυτούς τους λίγους που απέμειναν».

Στη συνέχεια παραπέμπει στους κανόνες της σελίδας, όπως αυτές αναγράφονται στον λογαριασμό, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν πως προσβλητικά σχόλια και όσα παραβιάζουν τους κανόνες της «Ομάδας», θα διαγράφονται και προτρέπονται τα μέλη όταν εντοπίζουν σχόλια που παραβιάζουν τους κανόνες, να το αναφέρουν στον διαχειριστή τους. Τονίζεται περαιτέρω ότι η «Ομάδα» έγινε για στήριξη στον Γενικό Ελεγκτή, επομένως τα μέλη και οι αναρτήσεις τους θα πρέπει να συνάδουν με το σκοπό αυτό.

Στην επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας, εκφέρει άποψη πως οι αναρτήσεις στην σελίδα, δεν συνάδουν με τα όσα αναφέρονται στους κανόνες, δηλαδή δεν έχουν σχέση με το έργο του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας πως: «Αντίθετα με τα όσα καταγράφονται ανωτέρω, από μια απλή περιήγηση στο λογαριασμό, διαπιστώνονται ότι τόσο οι αναρτήσεις όσο και τα σχόλια που τις συνοδεύουν δεν έχουν καμιά σχέση με τον επικαλούμενο σκοπό δημιουργίας του λογαριασμού, αλλά αντίθετα, αφορούν σε ένα απαράδεκτο περιεχόμενο που περιλαμβάνει απειλές κατά της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, ύβρεις, δυσφημιστικά σχόλια κτλ. εναντίον τρίτων προσώπων».

Screen shot με ύβρεις και απειλές 

Στη συνέχεια ο Γιώργος Σαββίδης, αναφέρεται σε ύβρεις και απειλές που εντόπισε σε σχόλια και στρέφονται εναντίον τόσο του ιδίου, όσο και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τα οποία επισύναψε με την επιστολή του προς τους διαχειριστές, δίνοντας τους προθεσμία να τα διαγράψουν, ενώ τους υποδεικνύει πως δεν μπορεί να υπάρχουν περιθώρια ανοχής σε όσους στρέφονται εναντίον θεσμών και αξιωματούχων.  

Συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι: 

«Εσωκλείστως αποστέλλονται ενδεικτικά πέραν των είκοσι αναρτήσεων που περιλαμβάνουν σωρεία σχολίων στον συγκεκριμένο λογαριασμό που διαχειρίζεστε και που καθήκοντος θα έπρεπε να παρακολουθείτε, να ελέγχετε και βεβαίως θα έπρεπε να προχωρούσατε αμέσως στη διαγραφή όλων αυτών. Κάποια εξ αυτών αφορούν σε απειλητικό και υβριστικό περιεχόμενο όπως «ένα ττοπούζι που θέλετε ούλλοι σας αλήτες» «σφαίρα πας την κκελέ να κατεβεί ο νους του κόπρου», «κρέμμασμα στην πλατεία ελευθερίας. Αυτό τους αξίζει όλους», «κρέμασμα σε δημόσιο χώρο» και ξαφνικά μια μέρα θολώνεις και παίρνεις τον νόμο στα χέρια σου. Γίνεται φονιάς και καταλήγεις στη φυλακή. Γιατί το παράλυτο κράτος δεν έκανε το αυτονόητο», «απατεώνες» «ρουφιάνοι», «λαμόγια» «κοπρόσκυλα» «κλέφτες» «προδότες». Όλα τα πιο πάνω αφορούν στον Γενικό και στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Επειδή, αυτοβούλως δεν δράσατε για διαγραφή των σχετικών απαράδεκτων αναρτήσεων, με την παρούσα καλείστε να προχωρήσετε αμέσως και το αργότερο εντός 24 ωρών, σε συμμόρφωση και διαγραφή όλων των απειλητικών και υβριστικών σχολίων που αφορούν τόσο τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και οποιονδήποτε πρόσωπο συμπεριλαμβανομένου ετέρου Αξιωματούχου. Σε περίπτωση μη θετικής ανταπόκρισης σας, θα ενεργοποιηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο περιλαμβανομένων και καταγγελιών στην Αστυνομία για διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, όπως διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος, απειλή, πρόκληση ή διέγερση βιαιοπραγίας.

Θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι η προστασία των θεσμών, αλλά και των αξιωματούχων που υπηρετούν αυτό το κράτος, δεν αφήνει περιθώρια ανοχής σε συμπεριφορές που αποτελούν ύβρεις, απειλές και επιθέσεις εναντίος της τιμής, της αξιοπρέπεια και της σωματικής ακμαιότητας προσώπων και προσβάλλουν τους θεσμούς, περιλαμβανομένου και του θεσμού τον οποίον ισχυρίζεστε ότι στηρίζετε και που καταρρακώνονται με τα σχόλια σας.

Τέλος, λαμβανομένων υπόψη της σοβαρότητας των αδικημάτων, της συχνότητας και του όγκου των κατά την γνώμη μας, ποινικά κολάσιμων αναρτήσεων, αποφασίσαμε όπως αποταθούμε παράλληλα προς τον ιστότοπο facebook για τις δικές του ενέργειες».

«Δεν έγινε με άλλους»

Την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα απάντησε δικηγόρος εκ των διαχειριστών, ο οποίος διευκρίνισε πως ο σεβασμός προς τον θεσμό και τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα είναι δεδομένος, ενώ αναφέρθηκε στους κανόνες που αναφέρει η σελίδα, τονίζοντας πως «είναι αδύνατο να ελεγχθούν τα σχόλια που αναρτούν τα 53,000 μέλη περίπου της ομάδας και ανέρχονται σε χιλιάδες καθημερινά».

Παράλληλα, στην απαντητική επιστολή διευκρινίζεται πως τα σχόλια εκφράζουν μόνο τις απόψεις των χρηστών που τα δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί ο διαχειριστής, ενώ στους κανόνες αναφέρεται πως, «η ανάρτηση σχολίων δεν απαιτεί την έγκριση του διαχειριστή. Για αυτό προτρέπονται τα μέλη, όταν εντοπίζουν σχόλια που ενδεχομένων να παραβιάζουν τους κανόνες να τα αναφέρουν στον διαχειριστή».

Επιπρόσθετα, υποδεικνύεται στον Γιώργο Σαββίδη, όπως είναι η θέση του ενός εκ των διαχειριστών, πως υπάρχει μηχανισμός του facebook που διαγράφει αυτόματα σχόλια που περιέχουν ύβρεις κτλ και περιλαμβάνονται στις λέξεις κλειδιά που καταχωρήθηκαν.

«Επίσης υπάρχει και ο βοηθός διαχειριστή όπου οι διαχειριστές θέτουν τους δικούς τους περιορισμούς με λέξεις κλειδιά, ώστε να απορρίπτονται αυτόματα τα σχόλια που περιλαμβάνονται τέτοιες λέξεις, οι οποίες συμπληρώθηκαν πρόσφατα και με επιπρόσθετες λέξεις. Παρόλα τα πιο πάνω μέτρα/μηχανισμούς, φαίνεται ότι διαφεύγει κάποιος αριθμός σχολίων, όχι εν πάση περιπτώσει εσκεμμένα ή εκ προθέσεως, για αυτό και όταν υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών, διαγράφονται αμέσως και αποστέλλεται σχετική προειδοποίηση στο μέλος που παραβίασε τους κανόνες ή/και διαγράφεται εάν συνεχίσει να το επαναλαμβάνει».

Ο δικηγόρος ενημέρωσε τον Εισαγγελέα πως μετά την επιστολή του διαγράφηκαν σχόλια που του επισημάνθηκαν και περιείχαν ύβρεις, ενώ ανήρτησε επιπλέον ανακοίνωση με αυστηρότερο περιεχόμενο, σε σχέση με απειλές και ύβρεις, προειδοποιοντας εκ νέου πως θα διαγράφονται τόσο οι αναρκτήσεις όσο και τα μέλη.

Ωστόσο, στην απαντητική επιστολή, ο διαχειριστής ενημερώνει πως η ίδια πρακτική ενδεχομένως να μην έγινε με υπόλοιπες σελίδες, αφού υπάρχουν αναρτήσεις και σχόλια που επίσης στρέφονται τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, και γενικότερα σε κρατικούς αξιωματούχους. 

«Ανεξάρτητα όμως με όλα τα πιο πάνω, ο πελάτης μου αντιλαμβάνεται ότι κάτι ανάλογο, χωρίς να αφήνεται οποιαδήποτε υπόνοια, δεν είχε γίνε προηγουμένως με τους διαχειριστές άλλων ομάδων, αφού με μια τυχαία / δειγματοληπτική έρευνα, διαπίστωσε σωρεία παρόμοιας φύσεως σχολίων ή/και αναρτήσεων».

 

Δειτε Επισης

Σε εμπρησμό οφείλεται η φωτιά σε οχήματα στην Γεροσκήπου εκτιμά η Αστυνομία
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»