Παίρνουν θέση οι πυροσβέστες για την επέκταση της θητείας του Χ΄ Βασιλείου

Για το θέμα που προέκυψε με την επέκταση της θητείας του Αρχιπυράρχου, Π. Χ΄ Βασιλείου, ενημερώνει ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως είναι κάθετος σε μια τέτοια απόφαση.

Όπως αναφέρει ο ΣΥ.ΠΥ.Κ. σε περίπτωση παράτασης της θητείας του κ. Χ΄ Βασιλείου, τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα στερηθούν την δυνατότητα διεκδίκησης μιας προάξιμης θέσης.

«Με την αποχώρηση του θα κενωθεί κλιμακωτά μία θέση, από την θέση του Αρχιπύραρχου,  μέχρι και τον βαθμό του Πυρονόμου, γεγονός που θα επηρεάσει και την ανέλιξη αρκετών πυροσβεστών», τονίζει ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου αναφέρει πως «την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022,  πληροφορηθήκαμε ότι εξυφαίνεται πρωτοβουλία να τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, εισήγηση για δεύτερη επέκταση της θητείας του Αρχιπυράρχου κ. Π. Χ΄ Βασιλείου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022, που είναι η προγραμματισμένη ημερομηνία αφυπηρέτησης του, για περίοδο ενός ακόμα έτους. Το θέμα απασχόλησε εκτάκτως την ολομέλεια του ΣΥ.ΠΥ.Κ. και μετά από απόφαση της πλειοψηφίας, προβαίνουμε στην ακόλουθη ανακοίνωση :

Ο ΣΥ.ΠΥ.Κ. είναι κάθετα εναντίον σε μια τέτοια απόφαση, καθότι αυτή θα προκαλέσει τριγμούς στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συνάμα είναι καθολικά παράνομη αφού υπάρχουν ήδη 4 ικανότατοι και προσοντούχοι Αξιωματικοί που πληρούν τα κριτήρια για τη διαδοχή.

Συγκεκριμένα, μετά την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις 15 Οκτωβρίου 2021, παρατηρήθηκε ότι υπήρχε ένα κενό στην Νομοθεσία για τη διαδοχή του Αρχιπύραρχου. Με την αποχώρηση του στις 30/4/2022, ο νόμος δεν προνοούσε την ανάληψη καθηκόντων από τον ιεραρχικά ανώτερο που ακολουθούσε ως Αναπληρωτή Αρχιπύραρχο.

Ως συνέπεια αυτού, δόθηκε στον κ. Π. Χ΄ Βασιλείου,  παράταση οκτώ μηνών μέχρι 31/12/2022. Για να μην προκύψει ξανά τέτοιο κενό εξουσίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων μερίμνησε για την τροποποίηση του Περί Πυροσβεστικής Νόμου του 2021 και την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι / Αριθμός 4899, ο Περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός Νόμος) του 2022.  Άρα, μετά την τροποποίηση του Νόμου δεν υπάρχει καμμιά αναγκαιότητα για επέκταση της θητείας του κ. Π. Χ΄Βασιλείου, καθότι σύμφωνα με τον εν ισχύοντα νόμο,  από την επόμενη μέρα της αφυπηρέτησης του, μπορεί να υπάρξει άμεση διαδοχή.

Πέραν τούτου, σε περίπτωση παράτασης της θητείας του, τα μέλη της Υπηρεσίας θα στερηθούν την δυνατότητα διεκδίκησης μιας προάξιμης θέσης, εφόσον με την αποχώρηση του θα κενωθεί κλιμακωτά μία θέση, από την θέση του Αρχιπύραρχου,  μέχρι και τον βαθμό του Πυρονόμου, γεγονός που θα επηρεάσει και την ανέλιξη αρκετών συναδέλφων.

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική