Νέο μέτωπο με τις προσλήψεις αστυνομικών-Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι «46»

Σε νέες φουρτούνες εισέρχεται ξανά η Αστυνομία, σε σχέση με τις προσλήψεις των νέων μελών που έγιναν πρόσφατα, αφού οι «46» υποψήφιοι αστυνομικοί, που ενώ πέτυχαν στην πρώτη διαδικασία ψυχομετρικών εξετάσεων, η οποία ακυρώθηκε με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, κόπηκαν στην νέα εξέταση, καθώς απέτυχαν στις ψυχομετρικές, προσφεύγουν στο Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρόταση Κυβέρνησης στους «46», η επιστολή σε Αρχηγό και η νέα κινητοποίηση

Αφότου οι «46» έδωσαν περιθώριο στο κράτος να διορθώσει τη στρέβλωση που υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε με τις εξετάσεις, αλλά και μετά από σωρεία παραστάσεων που έκαναν προς την Κυβέρνηση, διαπίστωσαν ότι δεν άλλαξε οτιδήποτε, καθότι οι προσλήψεις των αστυνομικών και πυροσβεστών που είχαν δώσει μαζί τους εξετάσεις για είσοδο στο σώμα, έγιναν κανονικά. Έτσι, μετά από σύσκεψη στην οποία παρακάθισαν, αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «46», αναμένεται να καταθέσουν εντός της εβδομάδας προσφυγή για τις προσλήψεις αστυνομικών που έγιναν στις 7 Νοεμβρίου, ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ή ακόμα και να «ρίξουν» τις προσλήψεις αστυνομικών και πυροσβεστών. 

Το πρόβλημα ξεκίνησε, τον περασμένο Μάιο, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών ψυχομετρικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από την Αστυνομία και από τις οποίες κόπηκαν οι «46» υποψήφιοι, που είχαν περάσει στην πρώτη διαδικασία, αλλά τελικά ακυρώθηκε, μετά από προσφυγή στο Δικαστήριο από 100 άλλους υποψήφιους, οι οποίοι είχαν κοπεί στις πρώτες ψυχομετρικές εξετάσεις που έδωσαν.

Θέση των «46» είναι ότι παραβιάστηκε η Αρχή της Ισότητας, αφού όπως αναφέρουν, υπήρξαν δύο παράλληλες διαδικασίες πλήρωσης κενών θέσεων στην Αστυνομία. Στην πρώτη διαδικασία, αποφασίστηκε ο διορισμός 100 αστυνομικών, απόφαση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση Δικαστηρίου, καθότι είχε κριθεί πως οι εν λόγω εξετάσεις από ιδιωτική εταιρεία, ήταν παράνομες.

Η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, υπέβαλε όλους τους υποψήφιους μόνο σε τεστ προσωπικότητας, παρόλο που η αρχική απόφαση ήταν να υποβληθούν και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων, την οποία δεν ακύρωσε το Διοικητικό Δικαστήριο και καλυπτόταν πλήρως από το δεδικασμένο.

Στη δεύτερη διαδικασία, που αφορά τους «46», όλοι οι υποψήφιοι πέρασαν από ψυχομετρικές εξετάσεις από την ίδια εταιρεία, ωστόσο λόγω της ακυρωτικής απόφασης για την πρώτη διαδικασία, ανακλήθηκαν και οι συγκεκριμένες ψυχομετρικές. Είναι η θέση των «46», ότι η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, ενεργώντας κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της Ίσης Μεταχείρισης, δεν μεταχειρίστηκε σωστά τους υποψήφιους, όπως έπραξε με εκείνους της πρώτης διαδικασίας. Δηλαδή, τους υπέβαλε πέραν του τεστ προσωπικότητας, και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «46» να κοπούν στη δεύτερη εξέταση και να τεθούν εκτός της υπόλοιπης διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφραξαν το δρόμο για πρόσληψη των «46»-Εισηγήσεις Επ. Νομικών, επιφύλαξη Αρχηγού

Οι αντιδράσεις

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων από τα πρόσωπα που κόπηκαν και το θέμα έφθασε μέχρι την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι μπορούσε να βοηθήσει για επίλυση του ζητήματος. Μάλιστα, εντός της Επιτροπής αναγνωρίστηκε από τα πλείστα κόμματα, ότι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι αδικήθηκαν, ενώ υπήρξε δέσμευση ότι το πρόβλημα θα επιλυνόταν. 

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες έξω από το Προεδρικό και τελικά προσφέρθηκε από το κράτος στους παραπονούμενους να κρατήσουν τους βαθμούς των γραπτών εξετάσεών που έδωσαν και να επαναλάβουν τη διαδικασία για πρόσληψη, από τις ψυχομετρικές εξετάσεις, στις οποίες στην πρώτη διαδικασία πέρασαν, αλλά στην δεύτερη κόπηκαν.  

Κάποιοι από τους «46» είχαν εκφράσει εξάλλου, ενώπιον της Βουλής και τον προβληματισμό τους, για το γεγονός ότι έφθασαν στο όριο ηλικίας και δεν μπορούσαν να ξαναδώσουν εξετάσεις, με την ηγεσία της Δύναμης, σε συνεργασία με την Βουλή να προχωρούν με αύξηση του ορίου ηλικίας από 35 στα 38 χρόνια για να μπορέσουν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις. 

Παρόλα αυτά, οι παραπονούμενοι εκτιμούν ότι η αδικούνται σφόδρα και ζήτησαν να προσληφθούν στο σώμα, με βάση τις πρώτες εξετάσεις που έδωσαν, στις οποίες είχαν περάσει στην Αστυνομία, ωστόσο με τις προσλήψεις που έγιναν στις 7 Νοεμβρίου, το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό.    

Πλέον, η τύχη των νέων προσλήψεων αστυνομικών, αναμένεται να τεθεί στην κρίση του Δικαστηρίου, όπου θα προσφύγουν οι «46» και το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τους συγκεκριμένους, αλλά και με όσους έχουν προσληφθεί ήδη στο σώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό οι διαμαρτυρόμενοι για τα ψυχομετρικά στην Αστυνομία (pics)

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον