Μέτρα για αποφυγή παρατράγουδων στις μαθητικές εκδρομές στην Κακοπετριά

Κατά εκατοντάδες μεταβαίνουν τα Σαββατοκύριακα oι μαθητές στην ορεινή Κακοπετρία, με το έθιμο να παραμένει ζωντανό, παρά τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν τα προηγούμενα έτη και τις κατά καιρούς αντιδράσεις που εξέφραζαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Φαίνεται πως ο συντονισμός διαφόρων υπηρεσιών, όπως των εκπροσώπων της κοινότητας, των ξενοδόχων της περιοχής και της Αστυνομίας, αποδίδει καρπούς, ώστε να αποφευχθεί το χάος που προηγούμενα χρόνια αμαύρωσε την φήμη των μαθητικών εκδρομών, με επεισόδια, ρίψη βεγγαλικών και πρόκληση ζημιών στις οικίες των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.

Βέβαια, κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο έναρξης των μαθητικών εκδρομών, φαίνεται πως κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα, αφού κατά την κατάβασή τους από τα λεωφορεία στην περιοχή έριξαν πυροτεχνήματα, ενώ σε μια άλλη περίπτωση η Αστυνομία ενημερώθηκε για ζημιές σε πόρτα ξενοδοχείου, ωστόσο ο ιδιοκτήτης δεν προχώρησε σε καταγγελία.

Για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών, το προηγούμενο διάστημα η Αστυνομία είχε προχωρήσει στη λήψη μέτρων, όπως είναι η αύξηση των περιπολιών στην Κακοπετριά, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν οδηγίες για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης και με άλλες υπηρεσίες.

Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα να ξεφύγουν λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών, ωστόσο για τον κοινοτάρχη της Κακοπετριάς, Ιωάννη Ιακωβίδη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εξωσχολικοί για τους οποίους δεν μπορούν να έχουν στοιχεία, ούτε να γίνει έλεγχος. «Στην κοινότητα», όπως δήλωσε ο κος Ιακωβίδης, «υπάρχει αυξημένη αστυνομική δύναμη και γίνονται συχνές περιπολίες, ενώ όπως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται έλεγχοι για πώληση ποτών σε ανήλικους».

Γεμίζουν τα θέρετρα, 500 μαθητές κάθε Σαββατοκύριακο

Πάντως, οι ξενοδόχοι αναμένουν κάθε Σαββατοκύριακο περίπου 500 μαθητές από διάφορες περιοχές της Κύπρου, ενώ μέχρι στιγμής εκφράζουν ικανοποίηση, όχι μόνο για την ανάσα που δίνεται στα θέρετρα της περιοχής που γεμίζουν από μαθητές, αλλά λόγω και του γεγονότος πως δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά περιστατικά που θα προκαλούσαν αναστάτωση.

Όπως είπε μιλώντας στον Reporter, ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Ανδρέας Μαντάλας, η παράδοση συνεχίζεται κανονικά και δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα, ούτε δέχθηκαν παράπονα από χωριανούς κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, ο κος Μαντάλας, διαπίστωσε πως χρόνο με το χρόνο οι μαθητές παρουσιάζουν καλή εικόνα και πως τήρησαν τα όσα τους υποδείχθηκαν, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από τους ξενοδόχους. «Πάντα όταν έχεις περίπου 500 άτομα, υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστούν μικροπροβλήματα, παρόλα αυτά οι μαθητές έδειξαν καλή θέληση κατά την παραμονή τους. Όσον αφορά τους ελέγχους που γίνονται από τους ξενοδόχους, αυτοί αφορούν κυρίως την καταγραφή προσωπικών στοιχείων όσων διαμένουν στα θέρετρά μας, σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να ελέγξουμε τις τσάντες τους», εξήγησε.  

Πέραν των θέρετρων, από μαθητές γεμίζουν και οικίες, οι οποίες ενοικιάζονται ως airbnb και από τις οποίες, σύμφωνα με τον κ. Μαντάλα, δεν δίνονται στοιχεία για τον ακριβή αριθμό μαθητών που διαμένουν, ούτε υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων έστειλε μήνυμα προς τους μαθητές και τους γονείς, όπως τους δίνεται η ευκαιρία για να πραγματοποιούν τις εκδρομές, αλλά πάντα να έχουμε στο μυαλό τους, τους ανθρώπους της περιοχής που τους φιλοξενούν και να μην προκαλούν τα ίδια προβλήματα με παλαιότερα.

Η κάθοδος των μαθητών στην Κακοπετριά, θα συνεχιστεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο κάποιοι θα επισκεφθούν την κοινότητα κατά τις γιορτινές μέρες, ενώ οι εκδρομές θα συνεχίζουν και τον Φεβρουάριο, μετά το τέλος των εξετάσεων τετραμήνων, με τον αριθμό να φτάνει τα 500 άτομα ανά βδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως, οι μαθητικές εκδρομές στην περιοχή είχαν σταματήσει λόγω της επιδημιολογικής εικόνας. Από τον περσινό Νοέμβριο, με αφορμή σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν είχε αποφασιστεί σειρά μέτρων από την Αστυνομία και τους τοπικούς παράγοντες, τα οποία ισχύουν και φέτος.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακυρώθηκε η εκδρομή των μαθητών στην Κακοπετριά, αναμένουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών