Όσα θα πει στην PEGA ο Σαββίδης, απών από τη συνάντηση ο Αγγελίδης

Την διαβεβαίωση ότι η Κύπρος σέβεται πλήρως, μέσω του Συντάγματος της, την ιδιωτική επικοινωνία, θα δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης στα μέλη της ερευνητικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, με τα οποία θα συναντηθεί αύριο στο γραφείο του.    

Σε δηλώσεις του στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο περιθώριο εκδήλωσης για τον εορτασμό των 70 χρόνων του Δικαστηρίου της ΕΕ, και ερωτηθείς για την συνάντηση του με την ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με το θέμα των παρακολουθήσεων, ο κ. Σαββίδης είπε πως τα μέλη της επιτροπής του έχουν ζητήσει από την περασμένη εβδομάδα να συναντηθούν μαζί του και έτσι διευθετήθηκε για αύριο η συνάντηση.

«Αύριο το πρωί θα έρθουν στο γραφείο μας και θα έχουμε μια συνάντηση για όλα τα θέματα που ενδεχόμενα θέλουν να συζητήσουμε», ανέφερε.

Ως Κύπρος, πρόσθεσε ο κ Σαββίδης, «σεβόμαστε πλήρως και κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα μας με τον πιο έντονο τρόπο η προστασία της ιδιωτικής επικοινωνίας, υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες κάτω από τους οποίους μπορεί νόμιμα να γίνει οποιαδήποτε παρακολούθηση. Αυτά θα εξηγήσουμε στην Επιτροπή». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες που σέβεται πλήρως την ιδιωτική επικοινωνία.

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση θα παραδοθεί το πόρισμα που του παρέδωσε ο ερευνώντας λειτουργός κ. Στεφάνου σε σχέση με τις παρακολουθήσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας διερωτήθηκε γιατί γίνεται τόσος λόγος για ένα συγκεκριμένο έγγραφο. «Εδώ η επιτροπή αυτή κάνει μια έρευνα σύμφωνα με κάποιους όρους εντολής τους οποίους έχει λάβει και μέσα στα πλαίσια αυτών των όρων εντολής μου ζήτησαν συνάντηση, την οποία δέχθηκα αμέσως», είπε, και πρόσθεσε πως θα συζητήσουν όλα τα θέματα που θέλουν να θίξουν αλλά και ο ίδιος θα αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το σεβασμό εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ιδιωτική επικοινωνία μέσω των νομοθεσιών και των διαδικασιών που ακολουθεί.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα παραβρίσκεται στη συνάντηση ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Σαββίδης είπε πως δυστυχώς δεν θα είναι παρών στη συνάντηση λόγω άλλων υποχρεώσεων, ωστόσο ούτε ζητήθηκε να είναι ειδικά παρών ο Βοηθός.

«Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας προΐσταται της συμβουλευτικής Επιτροπής για πρόσληψη δικηγόρων της Δημοκρατίας και έχει 8ωρες συσκέψεις όλη αυτή την εβδομάδα και δεν θα μπορέσει να είναι εκεί», είπε.

Το πρόγραμμα της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, οι Ευρωβουλευτές θα έχουν συνάντηση με τον νομικό Ηλία Στεφάνου. Στη συνέχεια θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση με τους δημοσιογράφους Φάνη Μακρίδη και Μακάριο Δρουσιώτη.

Το πρωί της Τετάρτης, η αντιπροσωπεία θα έχει κοινή συνάντηση με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδη και τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας. Στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη στη Νομική Υπηρεσία.

Το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπείες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών υπό την προεδρία του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών υπό την προεδρία του βουλευτή Νίκου Τορναρίτη, στο κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της PEGA θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου θα φτάσει αργά το απόγευμα.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο πρόεδρος της PEGA Γιερούν Λενάερς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κάτω Χώρες), η εισηγήτρια της έκθεσης Σοφία ιντ’ Βελντ (Φιλελεύθεροι, Κάτω Χώρες) και οι ευρωβουλευτές Σιλβί Γκιγιόμ (Σοσιαλδημοκράτες, Γαλλία), Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο Άλβαρεζ (ΕΛΚ, Ισπανία), Ελισάβετ Βόζεμπεργκ Βυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα), Τις Ρέουτεν (Σοσιαλδημοκράτες, Κάτω Χώρες), Ρόζα Τουν ουντ Χόενσταϊν (Φιλελεύθεροι, Πολωνία), Σάσκια Μπρικμόντ (Πράσινοι, Βέλγιο), Στέλιος Κούλογλου (Αριστερά, Ελλάδα), Λάουρα Φεράρα (Μη εγγεγραμμένοι, Ιταλία) και Λίντια Περέιρα (ΕΛΚ, Πορτογαλία).

Ακολουθεί η επίσκεψη στην Αθήνα 

Στην Αθήνα οι Ευρωβουλευτές, θα έχουν την Τετάρτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν εκτενώς το θέμα των παρακολουθήσεων.

Την Πέμπτη θα συναντηθούν μεταξύ άλλων με τον Υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη, και αντιπροσώπους της πρώην ερευνητικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, της Εισαγγελίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη συνέχεια θα συναντηθούν με πολιτικούς και δημοσιογράφους που έπεσαν θύματα παρακολούθησης.

Την Παρασκευή οι Ευρωβουλευτές θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και αντιπροσώπους ΜΚΟ και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat