Προχωρεί σε λήψη μέτρων μετά τους πυροβολισμούς στις κινητές κάμερες η Αστυνομία

Απίστευτα και όμως... κυπριακά είναι τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες με τις κινητές κάμερες, αφού μετά και το δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς κατά οχήματος που διαχειρίζεται το σύστημα φωτοεπισήμανσης σε δρόμο, η Αστυνομία προχωρεί στη λήψη μέτρων, ώστε να προστατεύσει από τη μια τους ίδιους τους υπάλληλους που βρίσκονται μέσα στα οχήματα αυτά και από την άλλη, να αποφύγει στο μέλλον οποιοδήποτε παρόμοιο περιστατικό με πολίτες-δράστες, που επιχειρούν να εμποδίσουν την κανονική λειτουργία των καμερών. 

Το δεύτερο περιστατικό, που σημειώθηκε μόλις δώδεκα ημέρες μετά από το πρώτο, ήρθε να ταρακουνήσει τις Αρχές, αφού υπάλληλος της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα με τις κινητές κάμερες, ενώ βρισκόταν μέσα σε όχημα της εταιρείας στον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς και Αγίας Νάπας, προσεγγίστηκε από μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, που διερχόταν από τον συγκεκριμένο δρόμο και στην οποία επέβαιναν δύο πρόσωπα που έφεραν προστατευτικό κράνος.

Εναντίον του οχήματος, ρίχθηκαν δύο πυροβολισμοί και για καλή του τύχη ο υπάλληλος, δεν είχε τραυματιστεί, ενώ όπως και στο πρώτο περιστατικό, όπου τα πυρά έπληξαν το κάτω μέρος του οχήματος, έτσι και αυτή τη φορά, απώτερος στόχος ήταν ο εκφοβισμός των χειριστών των συστημάτων φωτοεπισήμανσης. 

Μετά και το νέο περιστατικό, η Αστυνομία προχωρεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των υπαλλήλων και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων με τους πυροβολισμούς καμερών. Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την επόμενη μέρα του συμβάντος μεταξύ της ηγεσίας της Αστυνομίας, όπου παρευρέθηκε ο Αρχηγός, οι Βοηθοί Αρχηγοί και η εταιρεία που διαχειρίζεται τις κάμερες. 

Η συγκεκριμένη έκtακτη σύσκεψη, σημείωσε ο κ. Ανδρέου, έγινε με πρωτοβουλία της Αστυνομίας, για να συζητηθούν κάποια μέτρα, για την προστασία των ανθρώπων και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, με τους πυροβολισμούς καμερών. Όπως εξήγησε άλλωστε, «την πρώτη φορά, οι πυροβολισμοί έγιναν μέσα από χωράφι και δεν κατάλαβε κανείς από που έγιναν οι πυροβολισμοί και ήταν πολύ δύσκολη η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποιες ανακρίσεις και κλήθηκαν για ανάκριση συγκεκριμένα πρόσωπα, μετά από πληροφορίες που συλλέξαμε. Δυστυχώς, δεν προέκυψε κάτι με τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Στην παρούσα φάση όμως, με τη δεύτερη περίπτωση, η Αστυνομία φαίνεται να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού όπως υπέδειξε ο κ. Ανδρέου, «γνωρίζουμε ότι βρίσκονταν δυο άτομα σε μια μοτοσικλέτα, φορούσαν τα κράνη τους, περνούσαν από το σημείο και έριξαν δυο πυροβολισμούς εναντίον του αυτοκινήτου και εγκατέλειψαν το σημείο. Κάνουμε την ίδια ώρα έκκληση στο κοινό, αν είδε οτιδήποτε να το αναφέρει στην Αστυνομία, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα. Ταυτόχρονα συνεχίζονται και οι εξετάσεις από τους ανακριτές, αλλά σίγουρα, είναι δύσκολες περιπτώσεις αυτές».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνεργασία με την εταιρεία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, έχει δημιουργηθεί για τη διευκόλυνση του έργο της Αστυνομίας. Ωστόσο, όπως φαίνεται μετά και τα αλλεπάλληλα περιστατικά, θα επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο τα μέλη της Δύναμης, αφού θα πρέπει να στελεχώνονται και στα σημεία που βρίσκονται οι κινητές κάμερες, για να επιτηρούν το σημείο και να προστατεύουν παράλληλα, τους ίδιους τους υπαλλήλους. 

Αντιδρούν οι αστυνομικοί

Ανήσυχοι είναι από την πλευρά τους οι αστυνομικοί, αφού βλέπουν ακόμη ένα περιστατικό να προστίθεται στη μεγάλη λίστα των όσων έχουν τραυματιστεί εν ώρα καθήκοντος. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης, στον REPORTER, τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν τραυματιστεί εν ώρα καθήκοντος περίπου 200 αστυνομικοί. «Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές είναι ότι είμαστε σίγουροι ότι η ηγεσία θα το ψάξει, αλλά πρέπει να γίνει μια προϋπόθεση και να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς όλους, ότι ένας αστυνομικός ίσον κανένας».

Όπως διαμήνυσε ο κ. Λοϊζίδης, «απαίτηση του Αστυνομικού Σώματος είναι να αντιληφθούν όλοι, ότι όσα περίπολα βγαίνουν είτε πεζά, είτε σε δίκυκλα, είτε σε οχήματα υπηρεσιακά, θα πρέπει να αποτελούνται το λιγότερο από δυο μέλη. Δεν το λέμε γιατί δεν το γνωρίζουν, το λέμε γιατί πρέπει να γίνει προϋπόθεση. Είναι μια απαίτηση από τη Συντεχνία των αστυνομικών και οφείλουμε να τους προστατέψουμε, όχι μόνο σε περίπτωση ένοπλου επεισοδίου, αλλά και σε περίπτωση που θα χρειαστεί ενισχυτική μαρτυρία για οποιοδήποτε γεγονός».

H κατάσταση που επικρατεί πάντως, δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν, που σημειώθηκαν και άλλα παρόμοια περιστατικά. «Αυτό που θέλουμε να προσεχθεί πέραν της προϋπόθεσης για δυο μέλη στις περιπολίες, είναι και ο εξοπλισμός του κάθε αστυνομικού. Ο εξοπλισμός ουσιαστικά κάθε αστυνομικού, πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας και ατομικός. Αυτό δείχνει ότι όπως εξελίσσεται αρνητικά η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα, θα πρέπει να εξελιχθεί θετικά ο ατομικός εξοπλισμός αλλά και η σύσταση των πληρωμάτων των περιπόλων στην πρώτη γραμμή, αλλά και των τμημάτων της πρώτης γραμμής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο