Όχι Νομικής Υπηρεσίας στην παράδοση του πορίσματος στην οικογένεια του Θανάση

Ενημέρωση ναι, παράδοση πορίσματος όχι, είναι η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας στο αίτημα του δικηγόρου της οικογένειας του 26χρονου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, στο οποίο καταγράφεται πλέον ξεκάθαρα πως ο άτυχος εθνοφρουρός δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε όπως επέμενε για όλα αυτά τα χρόνια η Αστυνομία, καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες για παραλήψεις σε τρία πρώην μέλη της Αστυνομίας αλλά και στον τότε ιατροδικαστή.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν δόθηκε το πόρισμα στην οικογένεια του Θανάση-Τελευταία προειδοποίηση σε Σαββίδη

Στην επιστολή με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου και με θέμα «Παράλειψη παράδοσης του πορίσματος στην οικογένεια του δολοφονηθέντος Θανάση Νικολάου», ο δικηγόρος της οικογένειας Λουκής Λουκαΐδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως το πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί βάση νομολογίας και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ενώ σημείωνε το γεγονός πως δεν έλαβε καμία απάντηση από τη Νομική Υπηρεσία, για καμία από τις επιστολές που απέστειλε.

Απάντηση η οποία εν τέλει ήρθε στις 22 Σεπτεμβρίου, από Ανώτερη Λειτουργό εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, μέσω της οποίας αναφέρει στην οικογένεια πως μπορεί να τύχει ενημέρωσης για το πόρισμα σε κατ' ιδίαν συνάντηση, με τον Λουκή Λουκαΐδη να σημειώνει πως δεν προτίθεται να παρευρεθούν σε συνάντηση εάν δεν παραδοθεί το πόρισμα και πως η επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας, έχει πιθανό σκοπό να αποφύγει την πίεση της κοινής γνώμης. 

Αρχικά στην απαντητική επιστολή της οικογένειας προς τον Γενικό Εισαγγελέα και την οποία κατέχει ο REPORTER, διατυπώνεται δυσφορία ως προς το γεγονός πως η επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας αποστέλλεται από Ανώτερο Λειτουργό και όχι από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ στη συνέχεια ο κ. Λουκαΐδης τονίζει πως η εν λόγω «ενημέρωση» δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που θέτει η νομολογία. 

«Αναφέρομαι στην επιστολή που μας αποστείλατε εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, ημερ. 22.9.222, αν και αναμέναμε επιστολή του ιδίου. Λέγετε ότι αναγνωρίζετε το δικαίωμα της οικογένειας για ενημέρωση του πορίσματος. Ο όρος ''ενημέρωση'' δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που θέτει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά τα δικαιώματα της οικογένειας του θύματος σε σχέση με την διερεύνηση του εγκλήματος φόνου». 

Όπως υποδεικνύει ο κ. Λουκαΐδης, «σύμφωνα με την εν λόγω νομολογία, την οποία έχουμε μερικώς ήδη θέσει υπόψη σας, οι συγγενείς πρέπει να εμπλέκονται (involved) εις την διαδικασία στην έκταση που είναι αναγκαία για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους και πρέπει να πληροφορούνται αμέσως χωρίς καθυστέρηση για όλη την πορεία της διερεύνησης, προϋπόθεση που δεν ικανοποιείται στην παρούσα περίπτωση αφού μιλάτε για συνάντηση στις 3/10/2022. Επίσης, δικαιούνται αποκάλυψη όλων των εγγράφων (Ogur v. Turkey 1999, EHRR 912). Και όλα αυτά ισχύουν όταν οι έρευνες γίνονται από τις διωκτικές αρχές. Στην περίπτωση μας οι έρευνες έγιναν με πρωτοβουλία και καθ' υπόδειξη της μητέρας του θύματος σε συνεννόηση μαζί μου. Το πόρισμα είναι αποτέλεσμα ιδιωτών ανακριτών που υπέδειξε η οικογένεια του θύματος διότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις προηγούμενες έρευνες που έγιναν κάτω από την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα». 

Ο κ. Λουκαΐδης στην απάντηση του τονίζει πως η οικογένεια δεν ζητά απλή ενημέρωση, αλλά το πόρισμα, ώστε να μπορέσει να μελετηθεί για να προστατεύσουν τα νόμιμα συμφέροντα της οικογένειας. «Για τον σκοπό αυτό διαθέτουμε και πείρα περισσότερη από τον κάθε ένα στην Νομική Υπηρεσία και η μελέτη του πορίσματος από μας είναι απαραίτητη. Δικαιούστε και εσείς να μελετάτε το πόρισμα αλλά παράλληλα δικαιούμαστε και εμείς. Δεν αντιλαμβανόμαστε συνεπώς γιατί επιλέγετε απλώς να μας ''ενημερώνετε'' κατά την κρίση και μάλιστα καθυστερημένα». 

Τέλος, ο δικηγόρος της οικογένειας σημειώνει πως εάν η προτεινόμενη συνάντηση είναι για να παραδοθεί το πόρισμα, τότε θα παρευρεθούν, «έστω και αν αυτή είναι ασυμβίβαστη με την ταχύτητα που έπρεπε να ενεργήσει» η Νομική Υπηρεσία επί του προκειμένου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως, «εάν όμως πρόκειται για ''ενημέρωση'', όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε, χωρίς να μας διαβεβαιώνετε ότι θα μας παραδοθεί και το πόρισμα, δεν θεωρούμε χρήσιμη την συνάντηση. Η δεν επιστολή σας, θα έχει πιθανώς σκοπό απλώς να αποφύγετε την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και ημών», 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θανάσης, Μεταξάς, Στυλιανός… Ευθύνες που θάφτηκαν μαζί με τα θύματα

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών