Έρχονται, κάνουν τροχαίες παραβάσεις και φεύγουν κύριοι χωρίς να πληρώσουν

Η ασυδοσία που επικρατεί σε σχέση με τους ξένους οδηγούς αυτοκινήτων ενοικιάσεως αναδείχθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής την Πέμπτη. Όπως προκύπτει, παρόλο που εκδίδονται κανονικά εξώδικα για διάφορες παραβάσεις, τόσο από τις κάμερες όσο και από τροχονομικούς ελέγχους, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εκτέλεσής τους, με αποτέλεσμα οι παραβάτες να φεύγουν από την Κύπρο αφήνοντας πίσω τους ανεξόφλητες οφειλές, οι οποίες δεν καταβάλλονται ποτέ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, το ζήτημα θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά. «Υπάρχει πρόβλημα, δεν πληρώνουν και φεύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι το θέμα αφορά, εκτός από τα αυτοκίνητα, και τις τετράτροχες μοτοσικλέτες. Ο ίδιος ανέφερε πως είχε ζητήσει να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε η υπεύθυνη εταιρεία που μισθώνει τα οχήματα, να αποκόπτει από την πιστωτική κάρτα ένα ντεμπόζιτο για να πληρώνει έξοδα που μπορεί να προκύψουν, ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από καμία πλευρά. «Δεν υπάρχει τίποτα να αναγκάζεις κάποιον να πληρώνει», εξήγησε. Τώρα, είπε, συμφωνήθηκε να προωθηθεί η δημιουργία ενός portal, ώστε να γίνεται εξακρίβωση στοιχείων όποιου ενοικιάζει, το οποίο θα είναι ενωμένο και με τα αεροδρόμια.

Το πρόβλημα, όπως επισημάνθηκε, είναι ευρέως γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους. Ο Υπουργός, μάλιστα, είπε πως μπορεί να υπάρχει μια ολόκληρη σειρά με δεκάδες τετράτροχες μοτοσικλέτες παράνομα παρκαρισμένες, να πάνε οι δημοτικοί τροχονόμοι και να εκδώσουν πρόστιμα και να μην πληρώσει ούτε ένας.

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έθιξε το ζήτημα πως, ενώ οι άλλες χώρες μπορούν να εντοπίσουν τους Κύπριους παραβάτες, η Κύπρος δεν μπορεί να εντοπίσει τους ξένους παραβάτες. Ανέφερε πως γνωρίζει περίπτωση που Κύπριος, που πήρε μέσω Ελλάδας το αυτοκίνητό του στην Ευρώπη, έλαβε στην Κύπρο και μάλιστα στα Ελληνικά πρόστιμο από την αυστριακή κυβέρνηση για τροχαίες παραβάσεις στη χώρα και διερωτήθηκε εμείς γιατί δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τα αυτοκίνητα Ζ και να βρούμε τους ξένους, αφού τους Κύπριους τους βρίσκουν από άλλες χώρες.  

Επί τούτου δόθηκαν διευκρινίσεις από τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος ανέφερε πως όταν κυκλοφορούμε με το δικό μας όχημα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και διαπράξουμε μία από τις πέντε συγκεκριμένες τροχαίες παραβάσεις που προβλέπονται από ευρωπαϊκή οδηγία, ο οδηγός μπορεί να αναζητηθεί μέσω του κοινού συστήματος που έχουν όλα τα κράτη-μέλη. Αυτή τη δυνατότητα την έχει η Κύπρος. Ωστόσο, λόγω του ότι πρόκειται για νησί, σχεδόν ποτέ δεν έρχονται τουρίστες με τα δικά τους οχήματα και καταφεύγουν στην ενοικίαση.

Ο Υπουργός πρόσθεσε πως όταν κάποιος δεν πληρώσει το εξώδικο, πρέπει να πάει Δικαστήριο, άρα πρέπει να τον βρεις για να του το επιδόσεις. Στην Κύπρο μπορεί να το καταφέρεις αυτό, αλλά στο εξωτερικό όχι, αφού δεν μπορεί να επιδοθεί κλήση.

Αναφορικά με το ευρύτερο ζήτημα των καμερών, ο Γιάννης Καρούσος ενημέρωσε πως με τέσσερις κινητές κάμερες και ένα σταθερό σημείο, οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 100,000 και τώρα προωθείται εγκατάσταση σε ακόμη έξι σημεία. Σύντομα θα δοθεί και η δυνατότητα να γίνεται και ηλεκτρονική ενημέρωση κάποιου που καταγγέλλεται.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες
Νέα άφιξη μεταναστών στον Κάτω Πύργο-Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά
Σε δύο μέτωπα οι έρευνες για την βουτιά θανάτου του 24χρονου στη Λεμεσό-Παραλήφθηκαν οι φάκελοι