Έσκασε η βόμβα για το σκάνδαλο διαφθοράς-Εισήγηση για ποινική δίωξη Κατσουνωτού

Άρχισαν οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος φέρεται να συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών και από τον οποίο, μεταξύ άλλων, ζητούνταν στοιχεία που θα κατέστρεφαν την Διευθύντρια του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.  

Το ογκωδέστατο πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή που διορίστηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες που είχαν σχέση με διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, συνωμοσία, δωροδοκία και άλλα αδικήματα, παραδόθηκε το απόγευμα στον Γενικό Εισαγγελέα, καταγράφοντας τα ευρήματα και τις εισηγήσεις του, στην βάση του μαρτυρικού υλικού που έχει ενώπιον του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων ο ποινικός ανακριτής δείχνει ποινικά αδικήματα σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, που σχετίζονται με διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, με την μαρτυρία που προέρχεται από το κινητό τεκμήριο του βαρυποινίτη, που πέρασε από δικανικό έλεγχο, να θεωρείται από τις πλέον σημαντικές. Υπενθυμίζεται πως ο κρατούμενος είχε παραδεχθεί πως συνομιλούσε μαζί του, ενώ εντοπίστηκαν μηνύματα όπου ο Διοικητής φέρεται να ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν την Διεύθυνση, καλώντας μάλιστα τον βαρυποινίτη να βιαστεί, καθώς φημολογείται πως θα αποχωρήσει για άλλη θέση, «και θέλει να κάνει κάποια πράγματα πριν φύγουν τα κορίτσια από τις Φυλακές». 

Επιπρόσθετα, σημαντικές θεωρούνται και οι μαρτυρίες κρατουμένων στους οποίους είχε μιλήσει ο βαρυποινίτης και στους οποίους εκμυστηρεύτηκε τις επαφές του με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, ενώ πρόσωπα έδειξαν επαφές από πέρυσι. Παράλληλα, πρόσωπα κατήγγειλαν τον Διοικητή για παρεμβάσεις σε διαδικασίες, με τις έρευνες του ανακριτή να επεκτείνονται τόσο στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, όσο και στο πρόγραμμα μαρτύρων της ΥΚΑΝ.

Ανακοίνωσε... άμεσα την επιστροφή του η Δράκου

Παρά το γεγονός πως στις προηγούμενες φορές, όταν η υπουργός Δικαιοσύνης θα ανακοίνωνε τι μέλλει γενέσθαι με την διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού, λάμβανε κάποιο χρόνο προτού προβεί σε δηλώσεις, σε αυτή την περίπτωση είχε άμεση αντίδραση, αφού λίγο μετά την παράδοση του πορίσματος, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για την επιστροφή του Διοικητή της ΥΚΑΝ. Κάτι, που προκαλεί ερωτήματα, αφού την ίδια ώρα που υπάρχει εισήγηση για ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, αυτός αναμένεται αύριο να επιστρέψει στα καθήκοντα του. 

Όπως ανακοίνωσε η Στέφη Δράκου, «παραδόθηκε προ ολίγου το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή σχετικά με την έρευνα που αφορούσε στις καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, εναντίον ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας. Όπως είναι γνωστό, με σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της αποτελεσματικότητας της έρευνας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, αποφασίστηκε η διαθεσιμότητα του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή.»

Προσθέτοντας ότι «με την παράδοση του πορίσματος, οι λόγοι για τους οποίους ο αξιωματικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα έχουν εκλείψει», ενώ παράλληλα, η Στέφη Δράκου αναφέρει ότι «δεδομένου ότι δεν λαμβάνω γνώση του περιεχομένου του πορίσματος, αναμένω να τύχω σχετικής ενημέρωσης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αφού το μελετήσει, ώστε να ενεργήσω ανάλογα».

Τα μηνύματα που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου 

Ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, φαίνεται να επικοινωνούσε με τον κρατούμενο από το προσωπικό του κινητό, ο αριθμός του οποίου καταγράφεται σε εφαρμογές, ενώ μαρτυρίες έδειξαν επικοινωνία από πέρυσι, χρόνος κατά τον οποίο εντοπίστηκε μήνυμα που έλεγε: «Θέλω βίντεο τραβηγμένα από τις φυλακές… τζιάλα… Να φαίνονται οι χώροι των φυλακών κτλ. Και γενικά εάν έχει βίντεο με κρατούμενους που κάνουν έστω και αστεία ή οτιδήποτε θέλω τα. Αρκεί να καταλαβαίνουμε ότι είναι τραβηγμένα από κρατούμενους».  

Ο κρατούμενους σε άλλο μήνυμα αναφέρει πως «Τζιαμέ που εν θα μπόρω να τραβώ βίντεο θα τραβώ το φερμουάρ πάνω να με φαίνεται η κάμερα του τηλεφώνου τζαι να ακούσεις ομιλίες που να μιλώ μαζί τους», αναφερόμενος σε δεσμοφύλακες.

Μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Κατσουνωτός ζητούσε βίντεο που να «κάφκουν», όπως αναφέρεται, την Διευθύντρια των Φυλακών, ενώ απέστελλε υλικό από το εσωτερικό των φυλακών και τους κρατούμενους, τους οποίους έβαζε να υποδύονται διάφορα πράγματα, με αρνητικό αντίκτυπο για τις φυλακές. Επίσης, φαίνεται να υπάρχουν μηνύματα στα οποία καταγράφεται πολλές φορές το μικρό όνομα του Διοικητή αλλά και του δεύτερου μέλους της ΥΚΑΝ, φωτογραφίες των οποίων εντοπίστηκαν στην συσκευή.  

Μάλιστα, υπάρχει συνομιλία που του ζητούσε όπως ξέρουν οι δύο για την επικοινωνία τους, καλώντας τον να είναι προσεκτικός και να «τις προσέχει».

Στα μηνύματα αποκαλύπτεται και χρηματισμός του κρατούμενου για την… συνδρομή του, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, έλαβε μέσω του δεύτερου αστυνομικού, με τον βαρυποινίτη να ευχαριστεί τον Διοικητή και να τον ενημερώνει πως θα του αποστείλει νέες πληροφορίες από κρατούμενους. Επίσης, υπάρχουν μηνύματα πριν και μετά την παράδοση των χρημάτων, με τον βαρυποινίτη να του αναφέρει πως δεν ήταν ανάγκη.

Η εν λόγω συνομιλία επιβεβαιώνεται από δεύτερη που είχε με την αδελφή του και στην οποία έστελνε μηνύματα, καλώντας την να μην πει οτιδήποτε και πως «ο χχχ και ο χχχ είναι φίλοι μου».

Από τα μηνύματα, φαίνεται πως οι δύο είχαν καθημερινή επικοινωνία και οικειότητα μεταξύ τους, αφού προσφωνούσε ο ένας τον άλλο με το μικρό του όνομα.

Στα ανταλλάγματα που φαίνεται να έλαβε ο βαρυποινίτης ήταν και κλείσιμο υπόθεσης τροχαίου, αφού υπάρχει μήνυμα όπου ο αξιωματικός τον ενημερώνει πως θα ζητήσει τον φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία δεν καταχωρήθηκε ακόμη, με το στέλεχος να υπόσχεται «θα προσπαθήσω να την κλείσω».

Ως αντάλλαγμα ο βαρυποινίτης φαίνεται να... τάζει νέα βίντεο στον αξιωματικό από το εσωτερικό των φυλακών και με δεσμοφύλακες.

Ακολουθεί νέα συνομιλία, όπου ο αξιωματικός φαίνεται να του αναφέρει πως «θα του κλείσω την υπόθεση του … σου» (σ.σ συγγενικό του πρόσωπο), ενημερώνοντας τον πως ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης, λέγοντας του «δώσε μου λίγες μέρες και θα σου δώσω αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια, εντοπίζεται μήνυμα όπου ο αξιωματικός ενημερώνει τον βαρυποινίτη πως θα κλείσει την υπόθεση.

Πέραν του χρηματισμού και της υπόθεσης που έκλεισε, όπως ο ίδιος έγραψε στα μηνύματα, ο Διοικητής φαίνεται να εμφανίζεται πρόθυμος να τον βοηθήσει με την αίτηση αποφυλάκισης του. Ο βαρυποινίτης τον ενημερώνει για την πρόθεση του να υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, με τον Διοικητή να του λέει πως θα μιλήσει με την πρόεδρο του Συμβουλίου.

Ακολουθεί νέο μήνυμα, με το οποίο ενημερώνει τον βαρυποινίτη ότι επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συμβουλίου, δείχνοντας του πως μεσολάβησε και του μετέφερε τι λέχθηκε μεταξύ τους. 

«Να βιαστούμε πριν φύγουν τα κορίτσια..»

Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν μηνύματα με τα οποία ζητούσε μεταξύ άλλων από τον κρατούμενο να βιαστεί, αφού είχε πληροφορίες πως «φημολογείται ότι θα φύγει σύντομα η Άννα για άλλη θέση».

Μάλιστα, υπάρχει μήνυμα όπου του αναφέρει «στείλε μου τα όσα πιο σύντομα γίνεται», ενώ άλλο μήνυμα αναφέρει «θα μιλήσουμε διότι θέλω να κάνω κάποια πράγματα πριν να φύγουν τα κορίτσια από τις φυλακές».

Επίσης, σε άλλο μήνυμα ο αξιωματικός, απαντώντας στον κρατούμενου που τον ενημερώνει πως ψάχνει βίντεο, του αναφέρει «το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω».

Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων στο κινητό του βαρυποινίτη, εντοπίστηκαν μηνύματα που λένε πως «μόνο εγώ και εσύ μιλούμε», ενώ σε άλλο μήνυμα, Διοικητής χαρακτηρίζει «ελεεινούς» δεσμοφύλακες. 

Αναφορά και σε άλλο στέλεχος της ΥΚΑΝ και αστυνομικό 

Επίσης, υπάρχει μήνυμα που κατονομάζεται και άλλο στέλεχος της ΥΚΑΝ και στον οποίο γίνεται αναφορά πως συνεργάζεται με πρόσωπο (σ.σ που απασχολεί την υπηρεσία), ενώ υπάρχει επίσης φωτογραφία και αναφορά και σε άλλο αστυνομικό, όπου ο βαρυποινίτης τον ενημερώνει πως είναι συγγενής του και εργάζεται σε φρουρά πολιτικού, λέγοντας του πως έχει «δύναμη». 

«Θα παίρνω μισθό 3000»

Την ίδια ώρα, ο βαρυποινίτης σε άλλη συνομιλία που είχε με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, τον καλεί να παραγγείλει GPS και μικρόφωνα, για να στήσουν παγίδα σε άλλα πρόσωπα. 

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «εάν με βγάλουν έξω με το Parole νωρίτερα, θα είμαι οκ. Παράγγειλε μικρόφωνα, GPS και όσοι κάνουν δουλειές με ναρκωτικά όταν θα έρχονται στο βενζινάδικο για πλύσιμο του car τους, θα τους βάζω με το αυτοκίνητο και ξεκινάμε δουλειά πάνω τους. Θα έρχονται όλοι τζιαμέ κοντά μου». 

Επίσης, υπάρχει μήνυμα του βαρυποινίτη σε στενό συγγενικό του πρόσωπο, στο οποίο αναφέρεται στη συνομιλία με το στέλεχος της Αστυνομίας, και όχι μόνο, ενώ φαίνεται να λέει «όταν βγω έξω θα πιάνω τρεις χιλιάδες ευρώ το μήνα». 

Δειτε Επισης

«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»
BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής