Η πρώτη αντίδραση της μητέρας του Θανάση-«Ποια δικαίωση; Πού είναι οι δράστες;»

Απογοήτευση και πικρία. Αυτά είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν την κα. Ανδριάνα, τη μητέρα του 26χρονου Θανάση, η οποία περιμένει εδώ και δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, για να βρεθεί η δικαίωση για το γιο της. Και σήμερα, που αποτελεί μέρα ορόσημο, αφού παραδόθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, βάσει του οποίου προκύπτουν ευθύνες σε πέντε άτομα, η κα. Ανδριάνα ακόμη παραμένει στην αναμονή, αφού δεν έχει λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Η κα. Ανδριάνα, η οποία περιμένει καρτερικά όλους αυτούς τους μήνες να ολοκληρωθεί το πόρισμα των δύο ποινικών ανακριτών, παρουσιάζεται σήμερα έντονα ενοχλημένη, καθώς όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον Ant1, δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση για το πόρισμα και τα ευρήματά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδόθηκε στον Εισαγγελέα το πόρισμα για Θανάση-Ευθύνες σε πέντε, υποψίες σε τρεις

«Δεν ξέρω τι λέει το πόρισμα. Δεν το έχουμε πάρει, που το είχαμε ζητήσει επανειλημμένα. Μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι δόθηκε το πόρισμα, αλλά δεν ενημερωθήκαμε από κανένα. Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Είναι απαράδεκτη αυτή η άγνοια απέναντί μας».

Πάντως, από τα λόγια της ήταν έντονο το αίσθημα της αδικίας και του πόνου που νιώθει, αναφορικά με τη στάση των Αρχών, απέναντί τους όλα αυτά τα χρόνια. «Δεν μπορώ να πω πολλά, καταστράφηκε η ζωή μας, έχασε τη ζωή του το παιδί μου. Δεν απαντούν και δεν δίνουν σημασία. Δεν είναι η πρώτη φορά, εδώ και 17 χρόνια το ζω αυτό. Αποκαλύφθηκε το έγκλημα, αλλά που είναι αυτοί που το έκαναν».

Όσον αφορά στο πόρισμα και αν η απόδοση ευθυνών σε πέντε άτομα αποτελεί δικαίωση για την ίδια, η κα. Ανδριάνα ήταν κατηγορηματική.

«Όχι που είναι η δικαίωση, που είναι οι δράστες; Που ξέρω ποια είναι τα πέντε πρόσωπα; Μπορεί να μην είναι εκείνα που είναι οι δράστες. Δεν γνωρίζω αν είναι εγκληματική ενέργεια. Αγωνιζόμουν εδώ και 17 χρόνια, ξέθαψα το παιδί μου, περιμένει το παιδί μου δικαίωση και θα έρθει μόνο όταν συλληφθούν οι δράστες».

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινικοί ανακριτές καταλογίζουν ευθύνες σε τέσσερα πρώην μέλη της Αστυνομίας και σε ένα πολίτη, οι οποίοι εμπλέκονται στην τότε διερεύνηση της υπόθεσης, με το πιο σημαντικό να θεωρείται το γεγονός πως στο πόρισμα σημειώνεται ελλιπής έρευνα και αμέλεια από την Αστυνομία, αφού χάθηκαν σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης με το πέρασμα των χρόνων. Τα κενά στην έρευνα των Αρχών δείχνει και το γεγονός πως δεν λήφθηκαν τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, ούτε σημαντικές καταθέσεις από πρόσωπα που σήμερα θεωρούνται ύποπτα για τον θάνατο του Θανάση.

Το ογκωδέστατο πόρισμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοιχεί που αποδεικνύουν πως, ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια δια στραγγαλισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κτυπήθηκε βίαια αλλού και αφέθηκε στη συνέχεια στο γεφύρι της Άλλασσας όπου σκηνοθετήθηκε η αυτοκτονία του, ενώ όταν κτυπήθηκε βρισκόταν με το πρόσωπο προς το έδαφος. Παράλληλα σημειώνεται πως, υπάρχουν έντονες υποψίες για τα τρία πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Θανάση και τα οποία ανήκαν στο περιβάλλον του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θανάσης, Μεταξάς, Στυλιανός… Ευθύνες που θάφτηκαν μαζί με τα θύματα

Τέλος, στο πόρισμα ξεκαθαρίζεται ότι στο στρατόπεδο που εκτελούσε τη θητεία του γινόταν χρήση ναρκωτικών, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματικοί κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν κάτι σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών.

Μετά την παραλαβή του πορίσματος ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, σημείωσε πως, «σήμερα συμπληρώθηκε ακόμα μια σελίδα στο δράμα του άτυχου στρατιώτη Θανάση Νικολάου, με τη συμπλήρωση της ποινικής έρευνας που αποφάσισα να διατάξω μετά κι από επιθυμία της μητέρας του. Το πόρισμα θα τύχει ενδελεχούς μελέτης, θα αξιολογηθούν οι εισηγήσεις και θα ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στα συνταγματικά πλαίσια του Γενικού Εισαγγελέα».

Σε δηλώσεις του ο Σάββας Μάτσας ανέφερε πως «μετά από την μελέτη του μαρτυρικού υλικού, διαπιστώσαμε ορισμένα γεγονότα που προέκυψαν μετά και την εκταφή. Κάνουμε ορισμένες εισηγήσεις και καταλήγουμε σε ορισμένα συμπεράσματα. Αρμόδιος για να αποφασίσει για το τι τελικά θα γίνει και ποια θα είναι η συνέχιση, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και ελπίζουμε ότι έχουμε κάνει μια αντικειμενική έρευνα, ενδελεχή, δίκαιη και βοηθήσαμε στο βαθμό που μπορούσαμε να αποτυπώσουμε τα γεγονότα μέσα από το σύνολο του μαρτυρικού υλικού, το οποίο αφορά γεγονότα από το 2005».

Δειτε Επισης

Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου-Ζητά τη διερεύνηση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για το Μάτι
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Έφεση για τις ποινές χάδι και τις αθωώσεις ετοιμάζουν συγγενείς θυμάτων-Ο κίνδυνος της παραγραφής
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη