Παραδόθηκε στον Εισαγγελέα το πόρισμα για Θανάση-Ευθύνες σε πέντε, υποψίες σε τρεις

Στον Γενικό Εισαγγελέα παραδόθηκε το πόρισμα των ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, για τον θάνατο του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας το 2005 και για το οποίο οι Αρχές χωρίς να προχωρήσουν σε σωστή διερεύνηση, όπως καταδεικνύει το πόρισμα, έδειξαν αυτοκτονία. 

Οι ποινικοί ανακριτές καταλογίζουν ευθύνες σε τέσσερα πρώην μέλη της Αστυνομίας και σε ένα πολίτη, οι οποίοι εμπλέκονται στην τότε διερεύνηση της υπόθεσης, με το πιο σημαντικό να θεωρείται το γεγονός πως στο πόρισμα σημειώνεται ελλιπής έρευνα και αμέλεια από την Αστυνομία, αφού χάθηκαν σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης με το πέρασμα των χρόνων. Τα κενά στην έρευνα των Αρχών δείχνει και το γεγονός πως δεν λήφθηκαν τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, ούτε σημαντικές καταθέσεις από πρόσωπα που σήμερα θεωρούνται ύποπτα για τον θάνατο του Θανάση.

Το ογκωδέστατο πόρισμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοιχεί που αποδεικνύουν πως, ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια δια στραγγαλισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κτυπήθηκε βίαια αλλού και αφέθηκε στη συνέχεια στο γεφύρι της Άλλασσας όπου σκηνοθετήθηκε η αυτοκτονία του, ενώ όταν κτυπήθηκε βρισκόταν με το πρόσωπο προς το έδαφος. Παράλληλα σημειώνεται πως, υπάρχουν έντονες υποψίες για τα τρία πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Θανάση και τα οποία ανήκαν στο περιβάλλον του.

Τέλος, στο πόρισμα ξεκαθαρίζεται ότι στο στρατόπεδο που εκτελούσε τη θητεία του γινόταν χρήση ναρκωτικών, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματικοί κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν κάτι σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών.

Πάντως ο κύκλος των ερευνών της υπόθεσης ολοκληρώθηκε με την λήψη 17 νέων καταθέσεων από αστυνομικούς, στρατιωτικούς αλλά και πρώην στρατιώτες που υπηρετούσαν το 2005 με τον άτυχο Θανάση.

Η εν λόγω ποινική ανάκριση, στην οποία εξετάστηκε για πρώτη φορά ο θάνατο του 26χρονου εθνοφρουρού ως δολοφονία είναι η τρίτη που είχε διαταχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από τα ευρήματα της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη, η οποία εξέτασε οστό του άτυχου 26χρονου, μετά την εκταφή των οστών του, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί πως ο θάνατός του, οφείλεται σε στραγγαλισμό και όχι σε αυτοκτονία.

Το μπαλάκι, μετά την παράδοση του πορίσματος από τους δύο ανακριτές, βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία αφού αξιολογήσει τα ευρήματα θα κρίνει κατά πόσον προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες και εάν η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου. 

Μετά την παραλαβή του πορίσματος ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, σημείωσε πως, «σήμερα συμπληρώθηκε ακόμα μια σελίδα στο δράμα του άτυχου στρατιώτη Θανάση Νικολάου, με τη συμπλήρωση της ποινικής έρευνας που αποφάσισα να διατάξω μετά κι από επιθυμία της μητέρας του».

«Θυμάστε ότι όταν έγινε αυτή η εξέλιξη», πρόσθεσε ο Γιώργος Σαββίδης, «είπα μακάρι να μπορούσαμε να πάρουμε τον χρόνο 17 χρόνια πίσω για να μπορούσε να γίνει η σωστή διερεύνηση. Έχω παραλάβει την έκθεση και θέλω να ευχαριστήσω τους ερευνητές».

«Σίγουρα», κατέληξε, «η διαδικασία που θα ακολουθήσει, είναι αυτή που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές. Το πόρισμα θα τύχει ενδελεχούς μελέτης, θα αξιολογηθούν οι εισηγήσεις και θα ληφθούν οι αποφάσεις μέσα στα συνταγματικά πλαίσια του Γενικού Εισαγγελέα».

Σε δηλώσεις του ο Σάββας Μάτσας ανέφερε πως «μετά από την μελέτη του μαρτυρικού υλικού, διαπιστώσαμε ορισμένα γεγονότα που προέκυψαν μετά και την εκταφή. Κάνουμε ορισμένες εισηγήσεις και καταλήγουμε σε ορισμένα συμπεράσματα. Αρμόδιος για να αποφασίσει για το τι τελικά θα γίνει και ποια θα είναι η συνέχιση, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και ελπίζουμε ότι έχουμε κάνει μια αντικειμενική έρευνα, ενδελεχή, δίκαιη και βοηθήσαμε στο βαθμό που μπορούσαμε να αποτυπώσουμε τα γεγονότα μέσα από το σύνολο του μαρτυρικού υλικού, το οποίο αφορά γεγονότα από το 2005». 

Ερωτηθείς εάν πρόκειται τελικά για εγκληματική ενέργεια ο θάνατος του Θανάση, ο κ. Μάτσας απάντησε καταφατικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θανάσης, Μεταξάς, Στυλιανός… Ευθύνες που θάφτηκαν μαζί με τα θύματα

Δειτε Επισης

Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Καμπάνα χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Απορρίφθηκαν οι εφέσεις των συλληφθέντων για το «Δημητρούι»-Παραμένουν υπό κράτηση