Πληροφορίες για κατοχή συστημάτων παρακολούθησης από ΥΚΑΝ-Πώς απαντά η Δράκου

Ένα σύννεφο ασάφειας με σειρά αμφιταλαντεύσεων και αποκλίσεων μεταξύ δηλώσεων και πράξεων, καλύπτει το πεδίο των παρακολουθήσεων στην Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες, τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σε σχέση με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και άλλων συστημάτων στην επικράτεια της Ε.Ε.

Στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί μια σειρά από γεγονότα που συγκλίνουν στη χρήση συστημάτων υποκλοπών από τις Αρχές, με τους αρμοδίους ωστόσο να διαψεύδουν και να επιμένουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Υπενθυμίζεται πως σε επιστολή της υπουργού Δικαιοσύνης που διέρρευσε στον Τύπο, γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο παραδοχή για τη δυνατότητα του συστήματος που εγκαταστάθηκε στις Κεντρικές Φυλακές για να απενεργοποιεί τα κινητά τηλέφωνα, με μια αναβάθμιση να μπορεί να συλλέγει και τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.

Η υπουργός σε εκείνη την επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων πως, για κάθε προσπάθεια κλήσης μέσω κινητής τηλεφωνίας ή προσπάθειας αποστολής γραπτού μηνύματος, το σύστημα, αφού ενεργοποιηθεί αυτόματα θα καταγράφει:

• Το ΙΜΕΙ του κινητού από το οποίο γίνεται η κλήση.

• ΤΟ ΙΜSΙ της κάρτας κινητής τηλεφωνίας από το οποίο γίνεται η κλήση.

• Τον τύπο/μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιείται.

• Την ημερομηνία και ώρα της κλήσης.

• Τις συντεταγμένες του τηλεφώνου από το οποίο γίνεται η προσπάθεια για κλήση.

Μάλιστα το σύστημα, όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, «αξιοποιώντας τις πιο πάνω συντεταγμένες, ο χρήστης με την κατάλληλη διαβάθμιση πρόσβασης δύναται να εντοπίσει, σε μηχανογραφημένο χάρτη των Φυλακών, την τοποθεσία από την οποία γίνεται προσπάθεια για κλήση, με ακρίβεια περίπου 10m2».

Επιπλέον με τις απαραίτητες ρυθμίσεις, η υπουργός πρότεινε την άμεση ενημέρωση για εντοπισμό κινητών τόσο της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών όσο και της Αστυνομίας, είτε για όλα τα δεδομένα, είτε για μέρος αυτών που καταγράφει το σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δούρειος ίππος το σύστημα των Κεντρικών Φυλακών για παρακολουθήσεις;

Την ίδια ώρα με τη συζήτηση για το σύστημα των Κεντρικών Φυλακών, στη δημόσια σφαίρα διακινούνται και όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, όπου οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζουν τη διερεύνηση χρήσης κακόβουλων λογισμικών παρακολουθήσεων. Σε κάθε τέτοια έρευνα ή συζήτηση, η Κύπρος κατέχει μια «τιμητική» θέση αφού συμπεριλαμβάνεται μέσα σε εκείνα τα κράτη μέλη που θεωρείται ότι πολύ πιθανόν εταιρείες εμπορίας τέτοιων λογισμικών, να έκαναν παράνομες εξαγωγές μέσω της χώρας μας.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι οι πληροφορίες που φέρουν την Αστυνομία και τμήματα της, όπως η ΥΚΑΝ και οι Αδιάφθοροι, να έχουν πρόσβαση σε συστήματα κακόβουλων λογισμικών, τα οποία χρησιμοποιούν χωρίς προηγουμένως να έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται από τη Νομοθεσία για να εξασφαλίσουν σχετικές άδειες για τέτοιες παρακολουθήσεις.

Πληροφορίες, στις οποίες για πρώτη φορά απαντά η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία μιλώντας στο κρατικό κανάλι και κληθείς να σχολιάσει, επανέλαβε αρχικά πως ζήτησε εντοπισμό κινητών και όχι καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, παρά τα όσα ζητούσε στην επιστολή της, ενώ διέψευσε τα περί παρακολουθήσεων από την ΥΚΑΝ. «Δεν κάνουν παρακολουθήσεις», ήταν η απάντηση της Στέφης Δράκου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγίδα σε Κύπρια δικηγόρο και μυστικές εξαγωγές-Έκθεση για κατασκοπευτικό θρίλερ

Δειτε Επισης

Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές