Στο εδώλιο για φόνο, καταδίκη για ανθρωποκτονία-Η λίστα των 26 βαρυποινιτών

Πολλοί ήταν αυτοί που οδηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο εδώλιο του κατηγορουμένου, έχοντας στην πλάτη τους το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης ή της ανθρωποκτονίας.

Πρόκειται για τα σοβαρότερα αδικήματα του ποινικού κώδικα, τα οποία επιφέρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Στην περίπτωση του φόνου εκ προμελέτης, εάν ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος, τότε η ποινή είναι μονόδρομος και καταδικάζεται σε ισόβια, σε αντίθεση με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισόβια και δια βίου… Η ίδια ποινή, τα ίδια δικαιώματα δια χειρός Καυκαρή

Σε αρκετές περιπτώσεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για φόνο εκ προμελέτης, ωστόσο στη συνέχεια η κατηγορία αντικαταστάθηκε με αυτή της ανθρωποκτονίας, είτε κατόπιν «ανταλλαγής» με την Κατηγορούσα Αρχή για να υπάρξει παραδοχή και επίσπευση της διαδικασίας, είτε γιατί δεν στοιχειοθετείτο η προμελέτη, είτε γιατί λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο κατηγορούμενος να αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα και δεν είχε συναίσθηση των πράξεων του.  

Στα «χαρτιά», τα ισόβια είναι η μεγαλύτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον, ωστόσο πρακτικά υπήρξαν και υπάρχουν ποινές μεγαλύτερες. Και αυτό λόγω του ότι οι ισοβίτες έχουν δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης στα δώδεκα χρόνια (με το λεγόμενο parole), και εάν πληρούν τα κριτήρια, τότε μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους. Εάν όμως για παράδειγμα επιβληθεί ποινή σε κάποιον 20 χρόνια, τότε αυτός θα έχει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 15 χρόνια (κατά προσέγγιση), δηλαδή αργότερα από ένα ισοβίτη. Βέβαια, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν σημαίνει πως το αίτημα του θα γίνει αποδεκτό.    

Αυτή τη στιγμή στις Κεντρικές Φυλακές κρατούνται 26 βαρυποινίτες οι οποίοι καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία και δεν τους επιβλήθηκε η ισόβια κάθειρξη, για 20 διαφορετικές υποθέσεις. Δύο εξ αυτών εκτίουν την ποινή τους στην Κύπρο όπου μεταφέρθηκαν από τις χώρες τους, ωστόσο τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.  

Οι 26 βαρυποινίτες που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία
 
1) 7 Ιανουαρίου 2006: Ζ.Τ-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 36 ετών 
Ανθρωποκτονίας:26 χρόνια
Ληστεία: 3 χρόνια
Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος: 29 χρόνια

Το έγκλημα: Ο καταδικασθείς παραδέχθηκε στην Αστυνομία ότι έχοντας στην κατοχή του κυνηγετικό όπλο, εισήλθε σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λάρνακα και αφού κατάφερε να τη ληστέψει υπό την απειλή του όπλου, τράπηκε σε φυγή.
 
Ακολούθως, άντρας ο οποίος βρισκόταν έξω από την τράπεζα, τον καταδίωξε με το όχημα του, ενώ ο 36χρονος διέφυγε με κλεμμένη μοτοσικλέτα.
 
Σε κάποια στιγμή το όχημα του άντρα συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του δράστη, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει στο έδαφος, ενώ στην συνέχεια πλησίασε το αυτοκίνητο και πυροβόλησε δύο φορές τον άντρα, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα. 
 
2) 20 Μαρτίου 2008: Μ.Α-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 46 ετών
Ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας: 28 χρόνια
 
Το έγκλημα: Ο 46χρονος, πατέρας 4 παιδιών, ήταν τρόφιμος του ψυχιατρείου Αθαλάσσας. 
 
Στις 20.3.2008, πυροβόλησε με το κυνηγετικό του όπλο δύο συγχωριανούς του, προκαλώντας τον θάνατό τους. Τον μεν πρώτο τον πυροβόλησε στο καφενείο του, στο χωριό Χολέτρια της επαρχίας Πάφου, την δε δεύτερη γυναίκα στο Συνεργατικό Παντοπωλείο του χωριού.
 
Κατά την απομάκρυνσή του από τη σκηνή των εγκλημάτων, ο κατηγορούμενος πυροβόλησε προς το μέρος του ιερέα του χωριού, τον οποίο συνάντησε καθ' οδόν, με αποτέλεσμα ο πυροβολισμός να κτυπήσει στο μπροστινό καπό του αυτοκινήτου στο οποίο βρισκόταν ο ιερέας, χωρίς όμως να τον τραυματίσει.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, αργότερα την ίδια ημέρα, ο 46χρονος σε θεληματική του κατάθεση ανέφερε ότι εισερχόμενος στο καφενείο του πρώτου θύματος, τον άκουσε να λέει «έτον πελλόν που ήρτε». Τότε, εκνευρίστηκε και τον πυροβόλησε δύο φορές, αφού πήρε το κυνηγετικό του όπλο που συνήθιζε να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του.
 
Στη συνέχεια μετέβη στο Συνεργατικό Παντοπωλείο και πυροβόλησε το δεύτερο θύμα, διότι τον αποκαλούσε «χτιτζιάρη» όπου τον συναντούσε. Επίσης, παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε κατά του ιερέα.
3) 28 Απριλίου 2012: N.S-Ρουμάνος
Ηλικία: 47 ετών
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια

Το έγκλημα:  Στις 28.4.12, κατηγορούμενος και θύμα (Costica Mera από Ρουμανία) εργάζονταν μαζί σε εταιρεία μεταφοράς επίπλων και όταν σχόλασαν, στις 8:00 μ.μ., προμηθεύτηκαν από ρουμάνικο κατάστημα ποσότητα αλκοολούχων ποτών, τα οποία μετέφεραν στο σπίτι όπου διέμενε ο 47χρονος με τους συγκάτοικους του.

Αφού κατανάλωσαν τα ποτά, γύρω στις 11:00 μ.μ., πείνασαν και το θύμα μαζί με ακόμα ένα φίλο τους πήγαν στην περιοχή της οδού Λήδρας απ' όπου προμηθεύτηκαν φαγητό. Κατά την επιστροφή τους όμως στο σπίτι, η βραδιά επιφύλασσε τραγικές εκπλήξεις, αφού κατηγορούμενος και θύμα άρχισαν να λογομαχούν έντονα, λόγω του ότι το θύμα όφειλε στον κατηγορούμενο €250,00.
 
Σε κάποια στιγμή οι δυο πιάστηκαν στα χέρια με αποτέλεσμα το θύμα να λιποθυμήσει. Στη συνέχεια πήρε ένα σχοινί και τον έδεσε χειροπόδαρα και από το λαιμό και άρχισε να τον κτυπά μέχρι τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ακολούθως όλοι πήγαν για ύπνο και το πρωί κάλεσαν την Αστυνομία.
4) 20 Νοεμβρίου 2011: Ε.Κ-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 26 ετών
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια
Πράξεις που σκοπεύουν την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης: 2,5 χρόνια
 
Το έγκλημα: Το θύμα, Αποστόλης Αθανασίου 23 ετών, μαζί με φίλο του, επέστρεψαν στο σπίτι του θύματος στη Λεμεσό και στάθμευσαν το αυτοκίνητο τους σε ανοικτό οικόπεδο, δίπλα από την κατοικία του 26χρονου καταδικασθέντα. Αποβιβάστηκαν και κατευθύνθηκαν πεζοί για να διασταυρώσουν το δρόμο.  
 
Ταυτόχρονα ο 26χρονος επέστρεφε στην κατοικία του με το αυτοκίνητο του και τους αντιλήφθηκε να εξέρχονται του ανοικτού χώρου. Τότε άρχισε να τους ρωτά επίμονα για το λόγο της παρουσίας τους στο οικόπεδο. Αφού δεν του απαντούσαν για να του δώσουν εξηγήσεις, ο 26χρονος άρχισε να συζητά έντονα μαζί με το θύμα.
 
Ακολούθησε έντονη συζήτηση μεταξύ τους και άλλων παρευρισκομένων, ειδικότερα δε της μητέρας του θύματος. 
 
Τότε, ο 26χρονος αντέδρασε και την έσπρωξε κι αυτός, ενώ την χτύπησε στο στήθος. Στο μεταξύ το θύμα επέστρεψε στη βεράντα, οπότε ο 26χρονος του φώναξε: «Έλα κάτω ρε σ…..  να προστατέψεις τη μάνα σου». Τότε το θύμα έτρεξε προς το μέρος του 26χρονου και τον χτύπησε με τη γροθιά του στο πρόσωπο.
 
Αμέσως ο 26χρονος χτύπησε το θύμα με το μαχαίρι που κρατούσε στο δεξί του χέρι και το κάρφωσε στην αριστερή πλάγια θωρακική χώρα. 
5) 10 Δεκεμβρίου 2012: Ν.Ι-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 66 ετών 
Ανθρωποκτονία: 20 χρόνια 

Το έγκλημα: Ο 66χρονος κρίθηκε ένοχος για το θάνατο της συζύγου του, Σταυρούλας Ιορδάνους 56 από τη Λάρνακα, που διαπράχθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012 στο διαμέρισμα όπου ζούσε το ζεύγος στην Αραδίππου.
 
Όπως ανέφερε το Δικαστήριο, η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει στον αναγκαίο βαθμό την ύπαρξη προμελέτης εκ μέρους του 66χρονου για τη θανάτωση της Σταυρούλας Ιορδάνους και έτσι καταδικάσθηκε για ανθρωποκτονία.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα, το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2012, ο 66χρονος χρησιμοποιώντας παράνομα το κυνηγετικό του όπλο, που ήταν οπλισμένο με δύο φυσίγγια, πυροβόλησε από κοντινή απόσταση το θύμα, ενώ αυτό καθόταν στον καναπέ του διαμερίσματος βλέποντας τηλεόραση.

Οι σχέσεις μεταξύ κατηγορούμενου και θύματος είχαν συναισθηματικές διακυμάνσεις και εντάσεις, την ίδια ώρα που ο σύζυγος διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό με άλλη γυναίκα και προσπαθούσε να καρπωθεί ολόκληρο το διαμέρισμα στο οποίο διέμεναν στην Αραδίππου.
 
6) 25 Ιανουαρίου 2013: R.H-Μπαγκλαντές
Ηλικία: 32 ετών 
Ανθρωποκτονία20 χρόνια

Το έγκλημα: Στις 25 Ιανουαρίου εντοπίστηκε μέσα στο πορτμπαγκάζ, σε ταξιδιωτική βαλίτσα με κομμένο το κεφάλι, ο 23χρονος Arshaduzzaman από το Μπαγκλαντές, σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην οδό Αισχύλου στην Παλιά Λευκωσία. Οι δράστες φέρεται να είχαν αποκεφαλίσει το θύμα με μαχαίρι, αφού του προκάλεσαν πολλαπλά τραύματα σε όλο το σώμα.
 
Οι έρευνες της Αστυνομίας υπέδειξαν ως υπαίτιους δυο ομοεθνείς του, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο συγκάτοικος του θύματος.
 
Ο 32χρονος καταδικασθέντας μετέβη στην οικία τους για να ξυπνήσει το θύμα, καθώς θα τον αντικαθιστούσε στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου όπου εργάζονταν και οι δυο. Το θύμα, όταν ο 32χρονος προσπάθησε να τον ξυπνήσει, άρχισε να φωνάζει και να τον σπρώχνει, με αποτέλεσμα ο δράστης μα εκνευριστεί και να πάρει ένα μαχαίρι, το οποίο του κάρφωσε στο λαιμό.
 
Ακολούθως ο δολοφόνος μετέβη σε κατάστημα όπου αγόρασε μια ταξιδιωτική βαλίτσα, στην οποία τοποθέτησε το πτώμα του θύματος, αφού πρώτα το τύλιξε με νάιλον σακούλι. Στην συνέχεια μετέφερε την βαλίτσα στο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε παρακείμενο πάρκινγκ.
7) 23 Μαρτίου 2013: Π.Χ-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 32 ετών 
Ανθρωποκτονία και απόπειρα φόνου: 25 χρόνια 

Το έγκλημα: Ο Παναγιώτης Σταύρου, 54 χρόνων, έπεσε νεκρός από τα πυρά του 32χρονο, στην Κοφίνου.
 
Ο καταδικασθέντας είχε παραδεχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου ενοχή σε εννέα συνολικά κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν μεταξύ άλλων, ανθρωποκτονία με θύμα τον 54χρονο Παναγιώτη και απόπειρα φόνου κατά των Αδάμου και Παναγιώτη Λάμπρου και της Κατερίνας Χατζηκουμπάρου.
 
Ο 32χρονος είχε διαμάχη με την οικογένεια των Παναγιώτη και Αδάμου Λάμπρου, η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και αφορούσε τα σύνορα ενός τεμαχίου γης που διεκδικούσαν και οι δύο. 
 
8) 31 Ιουλίου 2013: Σ.Μ-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 29 ετών 
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια 

Το έγκλημα: Ο φόνος διαπράχθηκε στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Beau Rivage στο δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, όπου ο Άγγελος Φαίδωνος, 46 ετών, βρέθηκε νεκρός στην αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου την επομένη ημέρα, 1η Αυγούστου 2013.
 
Ο 29χρονος καταδικασθέντας είχε πει πως ,«αν το θύμα δεν συμμορφωνόταν με τις εκκλήσεις του να σταματήσει να τον ενοχλεί με τηλεφωνήματα και μηνύματα στο κινητό του για να έχουν σεξουαλική επαφή» τότε θα «τον έδερνε για εκφοβισμό. Πρόθεσή του ήταν να του δώσει 2 μπάτσους και όχι κατ’ ανάγκην να το χτυπήσει με το στελίφι».
 
Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση του το Δικαστήριο, η επιμονή του θύματος να έχει σεξουαλική επαφή με τον 29χρονο προέκυψε μετά την πρώτη τους συνάντηση, δύο μήνες προηγουμένως, όταν ο καταδικαθέντας παρείχε υπηρεσίες μασάζ στον Φαίδωνος, έναντι του ποσού των 50 ευρώ.
9) 18 Ιανουαρίου 2014: Μ.Μ-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 36 ετών 
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια 
  
Το έγκλημα: Ο 36χρονος είναι γιος του θύματος που σκότωσε. Το θύμα, από τον Απρίλιο του 2013, διέμενε σε φάρμα στην κτηνοτροφική περιοχή Μενοίκου, ενώ αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού και ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση.
 
Στις 18 Ιανουαρίου 2014, το θύμα είχε μεταβεί σε μπακάλικο στο χωριό, όπου αγόρασε μεταξύ άλλων, δύο μπουκάλες μπίρα και ένα μπουκάλι κρασί.
 
Γύρω στις 6 το απόγευμα και ενώ το θύμα είχε επιστρέψει στη φάρμα όπου διέμενε, ο 36χρονος γιος του πήρε ένα κουζινομάχαιρο, το οποίο βρισκόταν στο τραπεζάκι της κουζίνας και άρχισε να κτυπά το θύμα στην περιοχή του λαιμού και του θώρακα.
 
Ακολούθως τηλεφώνησε στο 112, λέγοντας "είμαι ο ... τζιαι έσφαξα τον τζιύρη μου". Όταν ρωτήθηκε να πει πού βρίσκεται, ανέφερε «Εν ηξέρω ακριβώς. Είμαι στη φάρμα του Χριστόδουλου Μελανίτη τζιαι έσφαξα τον όπως τον σιοίρο. Έκατσα του 15-17 μασιερκές, ούλλες πα' στον λαιμό. Εν χαμαί τζιαι αγκομαχά. Είμαι γεμάτος γαίματα. Εν το ήθελα, ήταν κατά λάθος».
 
10) 16 Νοεμβρίου 2014: Α.Α-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 18 ετών 
Ανθρωποκτονία: 17 χρόνια 

Το έγκλημα: Με μια απόφαση 56 σελίδων, το Δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το έγκλημα εκτελέστηκε προμελετημένα και έτσι ο 18χρονος καταδικάστηκε για την ανθρωποκτονία του Μάϊκλ Αντονι Λούης Μηνά, 22 χρόνων από τη Λάρνακα,
 
Αποφάνθηκε όμως ότι ο 18χρονος επέφερε ηθελημένα το θάνατο του Μάικλ Μηνά, με μια μαχαιριά στο λαιμό, τον οποίον σκότωσε στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου διέμενε το θύμα.
 
Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας για να απορρίψει το στοιχείο της προμελέτης, ήταν ότι ο 18χρονος προκλήθηκε από το θύμα δύο μέρες πριν το φονικό, να συναντηθούν για να λύσουν τις διαφορές τους αλλά δεν ανταποκρίθηκε, καθώς και ότι τα δύο πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί με τον 18χρονο μέχρι τη διάπραξη του φόνου, δεν έδωσαν μαρτυρία ότι ο νεαρός τους είπε ότι σκόπευε να σκοτώσει τον 22χρονο.
11) 6 Μαΐου 2015Α.Π-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 31 ετών
Ανθρωποκτονία: 17 χρόνια 

Το έγκλημα: Ο 31χρονος βρέθηκε ένοχος στις υποθέσεις ανθρωποκτονίας του θείου και της θείας του, τον Μάιο του 2015. Ο 31χρονος, που πάσχει από ψυχασθένεια, είχε πυροβολήσει και επιφέρει τον θάνατο στον 74χρονο Σάββα Σοφοκλέους και στην 78χρονη σύζυγο του Κυριακή Σοφοκλέου, ενώ  βρίσκονταν στο χωράφι τους, στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη Αγρού.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, το έγκλημα διαπράχθηκε κατόπιν προμελέτης και προσχεδιασμού. Επισημάνθηκε πως αποφασίστηκε ο εγκλεισμός του 31χρονου στις φυλακές, καθώς εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος για την κοινωνία και δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να εκτίσει την ποινή του σε άλλο απομονωμένο χώρο, που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από την Πολιτεία για τα ψυχικά διαταραγμένα άτομα.
12) 31 Οκτωβρίου 2015: P.P, D.S και Π.Α-Δύο Βούλγαροι και ένας Ελληνοκύπριος
Ηλικίες: 32, 31 και 26 ετών
Ανθρωποκτονία: 13, 10 και 15 χρόνια

Το έγκλημα: Η 36χρονη Ντανιέλλα Ρόσκα από την Μολδαβία, βρέθηκε νεκρή, φιμωμένη και δεμένη πισθάγκωνα, στο διαμέρισμά της στη Λάρνακα, ενώ έφερε κτυπήματα στο κεφάλι.
 
Το κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ληστεία, η οποία ωστόσο εξελίχθηκε σε φόνο, αφού οι δράστες όταν μπούκαραν στο διαμέρισμα το θύμα βρισκόταν εντός του, με αποτέλεσμα να την σκοτώσουν.
 
Το Δικαστήριο έκρινε τον 26χρονο Π.Α, ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, ο οποίος και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση.    
 
Σε ότι αφορά τους άλλους δύο, ήταν τα πρόσωπα που εισέβαλαν στο διαμέρισμα της 36χρονης, τα οποία ακολουθούσαν τις οδηγίες του 26χρονου, ενώ όταν συνελήφθησαν και έσφιξε ο κλοιός, «έδωσαν» τον ηθικό αυτουργό και κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του. Οι δύο καταδικάστηκαν σε 13 και 10 χρόνια φυλάκιση.
 
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, ο θάνατος της 36χρονης ήταν συνέπεια των οδηγιών του 26χρονου, αφού σκοπός των δύο δραστών δεν ήταν ο φόνος της κοπέλας και δεν υπήρχε προσχεδιασμός, ούτε προμελέτη.
13) 13 Νοεμβρίου 2015: Μ.Α-Παλαιστίνιος 
Ηλικία: 39 ετών
Ανθρωποκτονία: 8 χρόνια

Το έγκλημα: Νεκρός από τα χέρια του ίδιου του παιδιού του έπεσε ο πρώην επιτετραμμένος της Παλαιστίνης στην Κύπρο.
 
Ο πυροβολισμός από περίστροφο το οποίο βρέθηκε στα χέρια του 39χρονου γιου του, αναστάτωσε τους γείτονες στον Αρχάγγελο.
 
Ένας κάτοικος της περιοχής κάλεσε αμέσως την Αστυνομία, ωστόσο λίγο αργότερα το κέντρο άμεσης επέμβασης κάλεσε και ο ίδιος ο γιος του 70 χρόνου θύματος. Ζήτησε ασθενοφόρο για τον πατέρα του, ο οποίος όπως ανέφερε στον αστυνομικό, ήταν ακόμη ζωντανός.
 
Μέλη της ΜΜΑΔ έφτασαν στο σημείο όπου και εντόπισαν τον δράστη να τους αναμένει στο μπαλκόνι με τα χέρια ψηλά και χωρίς να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση,  παραδόθηκε στις διωκτικές Αρχές πως σκότωσε τον πατέρα του.
 
Το θύμα, ζούσε με την οικογένεια του στην Κύπρο από το 1975, ενώ μέχρι το 2008 ήταν διορισμένος στην Πρεσβεία.
 
Την στιγμή της τραγωδίας στην κατοικία ήταν και η σύζυγος του, ενώ ο δεύτερος γιός του απουσίαζε.
 
Ο 39χρονος αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα και δεν είχε συναίσθηση των πράξεων του. Ως εκ τούτου, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών.
14) 26 Απριλίου 2016: Γ.Ξ-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 45 ετών
Ανθρωποκτονία: 20 χρόνια 

Το έγκλημα: Μπορεί να γλίτωσε την ισόβια κάθειρξη ο δολοφόνος του Γιώτη Χριστοδούλου, ωστόσο το Δικαστήριο του επέβαλε μια από τις μεγαλύτερες ποινές που έχει επιβληθεί ποτέ για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας στην Κύπρο.
 
Το Κακουργιοδικείο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ετών, για το αδίκημα της ηθελημένης ανθρωποκτονίας και ακόμα τρία χρόνια για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι ποινές είναι συντρέχουσες.
 
Το φονικό διαπράχθηκε σε μπυραρία στη Λάρνακα, όπου είχαν συναντηθεί ο 45χρονος δράστης και ο 40χρονος Παναγιώτης Χριστοδούλου, γνωστός ως «Γιώτης το κορμί».
 
Οι δύο είχαν λογομαχήσει, ενώ στη συνέχεια ο 45χρονος έβγαλε πιστόλι και τον πυροβόλησε εξ επαφής.

Στη συνέχεια ο 45χρονος έφυγε από το νυχτερινό κέντρο με μια άσπρη BMW και προσπάθησε να περάσει στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα των Στροβιλιών. Ωστόσο συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στον Κάτω Πύργο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο 45χρονος διέπραξε το φονικό υπό την επήρεια σκληρών ναρκωτικών, κάνοντας αναφορά πως είναι χρήστης κοκαΐνης για 20 χρόνια. Επίσης το Δικαστήριο αναφέρθηκε σε μηνύματα που είχε αποστείλει και σε δήλωση του ότι, «με αυτό το πιστόλι θα σκοτώσω το Γιώτη», με τον Δικαστή να υποδεικνύει πως το έγκλημα ήταν προμελετημένο.
15) 11 Νοεμβρίου 2016: Σ.Π-Ελληνοκύπριος  
Ηλικία: 36 ετών 
Ανθρωποκτονία: 8 χρόνια 
 
Το έγκλημα: Ο 36χρονος το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 2016, μαχαίρωσε τη μητέρα του ενώ κοιμόταν, Ελπινίκη Κυριάκου 65 ετών, και ακολούθως τράπηκε σε φυγή. Στη συνέχεια πήγε σε ένα περίπτερο και αγόρασε ένα μπουκάλι νερό, ενώ μετά  πέρασε έξω από την οικία του, στην οποία εν τω μεταξύ, είχε επιστρέψει ο πατέρας του όπου βρήκε νεκρή τη σύζυγο του.

Λίγη ώρα αργότερα ο 36χρονος μετέβη στον Αστυνομικό Σταθμό Αγ. Δομετίου και ανέφερε στους επί καθήκοντι αστυνομικούς: «Νομίζω εσκότωσα τη μάμα μου».

Ο 36χρονος κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης
.
Πάσχει από χρόνια ψυχική διαταραχή, ήτοι σχιζοφρένεια, για την οποία του χορηγείτο φαρμακευτική αγωγή, την οποία έπρεπε να λαμβάνει καθημερινά και απρόσκοπτα. Λόγω της ψυχικής του ασθένειας, είχε στο παρελθόν νοσηλευτεί στο Ψυχιατρείο ακόμα δύο φορές. Παρά την ανάγκη συνεχούς λήψης αγωγής, ο καταδικασθείς την είχε διακόψει μόνος του, χωρίς ιατρική οδηγία.

Η Δικαστής του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας είχε αναφέρει στην απόφαση της πως «το κυρίαρχο στοιχείο στην παρούσα υπόθεση είναι η ψυχική κατάσταση του 36χρονου».
16) 14 Οκτωβρίου 2015: Τ.Θ-Ελληνοκύπριος  
Ηλικία: 67 ετών
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια
Το έγκλημα: Ο 67χρονος δολοφόνησε με κυνηγετικό όπλο τον 19χρονο γιο του, μπροστά στα μάτια του δεύτερου του γιου, ενώ βρίσκονταν στην οικία τους στην Παραμύθα.

Ο 67χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 19χρονο γιο του μετά από διαπληκτισμό που είχαν, όταν ο νεαρός του ζήτησε να πάρει το αυτοκίνητο της οικογένειας και ο πατέρας δεν του το έδινε.
 
Μετά το περιστατικό ακολούθησε πάλη μεταξύ του πατέρα και του δεύτερου του γιου, ο οποίος προσπάθησε να τον αφοπλίσει με αποτέλεσμα να του χτυπήσει στο κεφάλι.
 
Το Κακουργιοδικείο Λεμεσού καταδίκασε τον 67χρονο σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών, χαρακτηρίζοντας τον κατηγορούμενο στην απόφαση του, ως «άτομο σκληρό και αδίστακτο, καθώς προσπάθησε να εμπλέξει τον μεγάλο του γιο και την πρώην σύζυγο του στο έγκλημα», ενώ ανέφερε πως «επιβάλλοντας με τον πιο κτηνώδη τρόπο την εξουσία του σκότωσε το παιδί του»
 
Στη συνέχεια η υπόθεση βρέθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και αύξησε την ποινή του κατά πέντε έτη.
17) Ιούλιος 2016: L.N και G.J-Πολωνοί 
Ηλικίες: 63 και 37 ετών
Ανθρωποκτονία: 11 και 13 χρόνια

Το έγκλημα: Οι δύο Πολωνοί βρέθηκαν ένοχοι στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας του 37χρονου Λετονού, που διαπράχθηκε τον Ιούλιο του 2016, στη Γερμασόγεια.

Το θύμα είχε εντοπιστεί κρίσιμα τραυματισμένο, με πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι, σε πάρκο της τουριστικής περιοχής και αφού αρχικά νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας, όπου απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο Λετονός είχε μεταφερθεί από φιλικό του πρόσωπο σε υπό ανέγερση κατοικία, όπου διέμενε παράνομα ο 39χρονος, για να του επιστρέψει μέρος από χρηματικό ποσό που είχε δανειστεί και συγκεκριμένα 70 ευρώ. Εκεί βρίσκονταν άλλα δυο πρόσωπα, τα οποία φέρεται να διασκέδαζαν και να κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά.

Το Δικαστήριο τόνισε τη σοβαρότητα του αδικήματος της ανθρωποκτονίας και της αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής, υποδεικνύοντας πως τα τραύματα του θύματος καταδεικνύουν και τη βαναυσότητα με την οποία κτυπήθηκε από τους δράστες, που βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

18) 4 Ιανουαρίου 2017: Τ.S-Ινδός    
Ηλικία: 22 ετών 
Ανθρωποκτονία: 15 χρόνια 

Το έγκλημα: Ο 22χρονος μαζί με άλλους τέσσερις Ινδούς και ένα άλλο πρόσωπο, μετέβησαν σε διαμέρισμα στη Δερύνεια στο οποίο διέμεναν έξι ομοεθνείς τους, όπου τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και ρόπαλα. Οι δύο ομάδες νεαρών, νωρίτερα, διασκέδαζαν μαζί και σε κάποια στιγμή προέκυψε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Μετά τη συμπλοκή, οι έξι Ινδοί αποχώρησαν από τη περιοχή, ενώ τέσσερις από τους επτά ομοεθνείς τους μετέβησαν στον Αστυνομικό Σταθμό Δερύνειας και κατήγγειλαν την υπόθεση.

Ασθενοφόρο μετέβη στον Αστυνομικό Σταθμό Δερύνειας και παρέλαβε τα θύματα και τα μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου όπου διαπιστώθηκε ότι 23χρονος ήταν νεκρός, αφού έφερε δύο τραύματα εκ των οποίων το ένα στη περιοχή της καρδιάς.

Ο 22χρονος κατηγορούμενος συνελήφθη στις 5 Ιανουαρίου 2017 στο Οδόφραγμα του Περγάμους από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, όταν προσπάθησε να περάσει στις κατεχόμενες περιοχές.  

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών στην κατηγορία της κατοχής επιθετικού οργάνου, ποινή φυλάκισης 15 ετών στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ποινή φυλάκισης 4 ετών στις δύο κατηγορίες της βαριάς σωματικής βλάβης και ποινή φυλάκισης 3 ετών σε άλλη κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης.
 
19) 17 Φεβρουαρίου 2018: P.C-Βούλγαρος  
Ηλικία: 29 ετών
Ανθρωποκτονία: 8 χρόνια

Το έγκλημα: Ο 29χρονος καταδικάστηκε για το θάνατο του τρίμηνου βρέφους του, για το οποίο αρχικά υποστήριζε πως έπεσε από καναπέ ύψους 70 εκατοστών. Ωστόσο σε δεύτερη κατάθεση του ανέφερε πως το μωρό έπεσε από την αγκαλιά του ενώ το κρατούσε, όταν ο ίδιος κατέβαινε από μεταλλική σκάλα του σπιτιού του. Στη συνέχεια ο 29χρονος παραδέχθηκε και ισχυρίστηκε πως φοβήθηκε να πει την αλήθεια στους ανακριτές, καθώς θα του έπαιρναν την επιμέλεια των παιδιών του. 

Ο 29χρονος, όπως αναφέρθηκε από το Δικαστήριο το οποίο του επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών, ήταν επιθετικός και το σπίτι του ήταν βρώμικο και ακατάστατο. «Δεν μπορούσε να αντιληφθούμε», είπε η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, «πώς ένας πατέρας επέφερε το θάνατο στο τρίμηνο βρέφος του. Ακόμη κι αν εκνευρίστηκεδεν βρίσκουμε καμία δικαιολογία για τις πράξεις του κατηγορούμενου».
  
20) 22 Ιανουαρίου 2018: Γ.Α-Ελληνοκύπριος 
Ηλικία: 42 ετών
Ανθρωποκτονία: 8 χρόνια  
 
Το έγκλημα: Ξημερώματα 22ης Ιανουαρίου και μια 73χρονη μητέρα δέχεται άγρια επίθεση από τον 42χρονο γιο της, ο οποίος την ξυλοκόπησε μέσα στο σπίτι της στο Ύψωνα.

Μετά τον ξυλοδαρμό ο 42χρονος κάλεσε ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τη μητέρα του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όμως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο 42χρονος είχε εκνευριστεί με τη μητέρα του γιατί δεν του έδινε χρήματα, ενώ παρόν στο επεισόδιο ήταν και ο αδελφός της μητέρας του.
 
Τελικά η άτυχη γυναίκα απεβίωσε έξι μήνες αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με τον γιο της κατηγορείται για ανθρωποκτονία ενώπιον Κακουργιοδικείου. 

21) 30 Ιανουαρίου 2019: I.C-Σύρος 
Ηλικία: 32 ετών
Ανθρωποκτονία: 8 χρόνια 

Το έγκλημα: Ο εμπρησμός της μπυραρίας Gosha bar, στην οδό Κωστάκη Παντελίδη στο κέντρο της Λευκωσίας παρά το Άγαλμα, εξελίχθηκε σε ανθρωποκτονία, αφού 38χρονη που διέμενε στον πρώτο όροφο δεν πρόλαβε να εξέλθει από  το φλεγόμενο κτήριο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Μετά την πυρκαγιά ο ιδιοκτήτης της μπυραρίας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ δήλωνε σοκαρισμένος, ενώ δεν άργησε να φορέσει χειροπέδες καθώς η Αστυνομία είχε στα χέρια της στοιχεία και μαρτυρίες που τον έδειχναν ως ηθικό αυτουργό, με κίνητρο του εμπρησμού τα χρήματα από την ασφάλεια.
 
Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη του αφού πρώτα συνέλαβε τους δύο αλλοδαπούς που εκτέλεσαν τις οδηγίες του. Ο ένας εκτελούσε χρέη οδηγού και ο άλλος, ο 32χρονος Σύρος, ήταν το πρόσωπο που έθεσε την φωτιά, για αυτό και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.  
 
Η 38χρονη από την Ουκρανία είχε έρθει λίγες μέρες προηγουμένως στην Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο.
 
22) 2012: J.A και Μ.Ο
Άλλοι δύο αλλοδαποί βρίσκονται στον κατάλογο των προσώπων που τους επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές φυλάκισης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ωστόσο τα εν λόγω δύο πρόσωπα διέπραξαν το έγκλημα στο εξωτερικό και μετά από αίτημα τους, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο το 2012 ώστε να εκτίσουν εδώ την ποινή τους. Και οι δύο σκότωσαν τη σύζυγο τους. Στον ένα επιβλήθηκε ποινή 12 χρόνια και στον άλλο 17 χρόνια.

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου