Πράσινο φως σε πέντε γήπεδα, τα υπόλοιπα στο περίμενε-Άδειες με περιορισμούς

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι ομάδες θα μπουν στα γήπεδα, για να αρχίσουν να δίνουν τους πρώτους τους επίσημους αγώνες, στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος, ωστόσο τα γήπεδα πρώτης κατηγορίας δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί, παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για να υποβάλουν αιτήσεις, ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου.

Από τα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας, υπέβαλαν αιτήσεις και έλαβαν εγκρίσεις πέντε γήπεδα, δύο εκ των οποίων διεξάγονται αγώνες στα ευρωπαϊκά κύπελλα (ΓΣΠ, ΑΕΚ Αρένα), το στάδιο Αμμόχωστος και δύο γήπεδα που ανήκουν στον ΚΟΑ, το Στέλιος Κυριακίδης και το Μακάρειο στάδιο.

Σε ότι αφορά στα δύο τελευταία, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έλαβαν άδειες, δεδομένης της κατάστασής τους, αλλά και των εικόνων που βγαίνουν προς τα έξω εδώ και χρόνια, από τις εγκαταστάσεις τους. Σε ότι αφορά στο Μακάρειο, θεωρείται δεδομένο ότι φέτος δεν θα διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ενώ για το Στέλιος Κυριακίδης, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι η Πάφος Fc και ο Ακρίτας Χλώρακας θα το έχουν ως έδρα τους, αφού προκύπτει θέμα με τον στίβο και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις.

Μάλιστα, για το γήπεδο της Πάφου υπάρχει πρόταση από τους Ρώσους επενδυτές της Πάφος FC, για να το ενοικιάσουν για ενενήντα χρόνια και να το εκσυγχρονίσουν, ωστόσο, η απάντηση αναμένεται από τον ΚΟΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τρία ιστορικά στάδια που οδεύουν προς λουκέτο-Τραγική η κατάστασή τους

Πώς πήραν άδεια «Στέλιος Κυριακίδης» και Μακάρειο

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Αρχής Αδειδοτήσεων Σταδίων, Γιώργος Καράς, εξήγησε τους λόγους που δόθηκε άδεια στα δύο γήπεδα, στα οποία τέθηκαν περιορισμοί, για να διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες.

«Το Μακάρειο έλαβε άδεια, αλλά είναι για περιορισμένη χωρητικότητα. Εμείς παίρνουμε τις εκθέσεις των πολιτικών μηχανικών, οι οποίες έκριναν κάποιες κερκίδες ακατάλληλες, τις οποίες δίνουμε στους ιδιοκτήτες και στην Αστυνομία, ώστε να παραμένουν κλειστές. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκείνες τις κερκίδες», ανέφερε ο κ. Καράς.

Σε ότι αφορά στο «Στέλιος Κυριακίδης», εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα αδειοδότησης. Υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που δεν αφορούν την στατική επάρκεια του σταδίου. Όπως εξήγησε, το εν λόγω γήπεδο έλαβε άδειες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

«Το αν είναι γερασμένο το κτίριο είναι ένα, το αν είναι ασφαλές είναι άλλο. Οι πολιτικοί μηχανικοί που το έλεγξαν έκριναν ότι είναι ασφαλές για να δεχθεί φιλάθλους», υπογράμμισε ο κ. Καράς.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα γήπεδα

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι υπάρχουν και κάποια άλλα στάδια που υπέβαλαν αίτηση, η οποία θα εξεταστεί, διαβεβαιώνοντας όμως ότι χρειάζονται βελτιωτικά έργα για να τους ανάψουν το πράσινο φως, ώστε να διεξάγονται αγώνες. Θεωρείται μάλιστα δεδομένο ότι ακόμα κι αν αδειοδοτηθούν, αυτό θα γίνει με περιορισμούς και υποσημειώσεις με χρονοδιάγραμμα, ώστε να υλοποιήσουν τις βελτιώσεις τους.

«Εξαρτάται από τον κάθε ιδιοκτήτη γηπέδου, πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται στις παρατηρήσεις, είτε της Πυροσβεστικής, είτε της Ηλεκτρομηχανολογικής, είτε των Πολιτικών Μηχανικών, για να αδειοδοτηθούν τα γήπεδα. Για να καταλάβετε, είναι όπως την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, που μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να την εκδώσεις. Αν πας τον Ιούλιο, πάλι θα σου την εκδώσουν. Η νομοθεσία για τα γήπεδα ήταν μέχρι τέλος Ιουνίου, αλλά ακόμα κάποιοι δεν υπέβαλαν αιτήσεις», όπως εξήγησε ο κ. Καράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μένουν χωρίς στάδιο η Πάφος FC και ο Ακρίτας Χλώρακας

Τα γήπεδα που εκκρεμεί αδειοδότηση είναι:

Αντώνης Παπαδόπουλος: Δεν αδειοδοτήθηκε. Πέρυσι είχαμε περιορισμό στις βόρειες κερκίδες, έκαναν κάποια βελτιωτικά έργα και μετά την παρουσίαση εκθέσεων τους δόθηκε η άδεια. Η Ανόρθωση υπέβαλε αίτηση στις 27 Ιουλίου και ακόμα δεν εξετάστηκε. Πρέπει να γίνουν επειγόντως πρόσθετες διορθώσεις στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Τσίρειο: Θα αδειοδοτηθεί με περιορισμούς. Οι περιορισμοί θα αφορούν τη χωρητικότητα, στα πάνω διαζώματα του γηπέδου, όπου θα μειωθεί ο επιτρεπόμενος χώρος για φιλοξενία οπαδών.

Τάσος Μάρκου: Έχει αδειοδοτηθεί προσωρινά. Ελέγχθηκε στις 27 Ιουλίου και χρειάζεται κάποιες επιδιορθώσεις στα κάγκελα. Τους δόθηκε χρόνος για να το επιδιορθώσουν.

Γλαύκος Κληρίδης: Δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί γιατί δεν είχε παραληφθεί από τον ΚΟΑ. Τώρα έγινε η παραλαβή και θα αδειοδοτηθεί.

Πάντως, σε ότι αφορά στο Τσίρειο, νοουμένου ότι η χωρητικότητά του είναι 13,331, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ομάδες της Λεμεσού που αγωνίζονται εντός έδρας χρησιμοποιούν μια από τις δύο κερκίδες, χωρητικότητας 6,500, είναι αδύνατο να υπάρξει περιορισμός στα πάνω διαζώματα κι αυτό γιατί ο Απόλλωνας έχει ήδη πωλήσει πέντε χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας. 

Οι γαλάζιοι θα αγωνίζονται στο γήπεδο μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο κι αυτό είναι κάτι που δεδομένα θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους, καθότι τα διαθέσιμα εισιτήρια για sold out, θα είναι μόλις 1500 για κάθε αγώνα, εκτός κι αν δοθεί εντολή, να μην δίδονται άλλα εισιτήρια ή να εκδίδονται λιγότερα για να αποσυμφορηθούν οι κερκίδες. 

Πάντως, ο Απόλλωνας δεν ολοκλήρωσε την πώληση εισιτηρίων διαρκείας και ως εκ τούτου οι οπαδοί που θα αποφασίσουν να εκδώσουν χρονιαίο εισιτήριο, πιθανότατα να αυξηθούν. 

Ίδιο πρόβλημα ενδεχομένως να σημειωθεί και στην περίπτωση της ΑΕΛ, η οποία εξέδωσε ήδη τρεις χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας.

«Δεν είναι άσπρο μαύρο»

Ο κ. Καράς ξεκαθάρισε ότι αναμένεται να δοθούν άδειες σε όλα τα γήπεδα, ωστόσο θα υπάρχουν περιορισμοί για τη χρήση συγκεκριμένων χώρων, ενώ παράλληλα θα τεθούν και κάποια χρονοδιαγράμματα, για να διορθωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, το θέμα «δεν είναι μαύρο άσπρο. Θα δοθούν άδειες με κλειστές κερκίδες. Μπαίνουν για παράδειγμα σε πρόγραμμα, είτε για ένα μήνα, είτε σε έξι μήνες και λοιπά. Εμείς θέλουμε σύγχρονα γήπεδα για όλους, ώστε και ο κόσμος και οι αθλητές να χαίρονται τα γήπεδα».

Ξεκαθάρισε επίσης πως «είναι δύο τα θέματα. Το ένα έχει να κάνει με την ασφάλεια του κόσμου που εισέρχεται στο γήπεδο, το οποίο δεν έχει εκπτώσεις. Το δεύτερο είναι να δημιουργήσεις γήπεδα με ευχάριστο περιβάλλον, να έχει ο κόσμος της ανέσεις του».

Τόνισε πως «για παράδειγμα αν θες ένα καφέ, να μην χρειάζεται να κατέβεις από τις κερκίδες και να πας να βρεις ένα περίπτερο ή μια καντίνα. Το ίδιο και για τα αποχωρητήρια και λοιπά. Στόχος είναι να κάνουμε καλύτερα και πιο σύγχρονα γήπεδα, αφού υπάρχει παραδοχή ότι είναι γερασμένα. Πήγαμε στη Βουλή, αλλά και στον Πρόεδρο και τα είπαμε. Τους καταθέσαμε μάλιστα πρόταση, να έχουμε σύγχρονα γήπεδα».