ΠτΔ: Ό,τι και αν εμείς θέλουμε, ο Εισαγγελέας θ’ αποφασίσει για Μαρί

 Στην κρίση του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκονται οι όποιες αποφάσεις αφορούν πιθανές ευθύνες για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, υπέδειξε προς τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκδήλωση μνήμης των πεσόντων στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το μαύρο εκείνο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε πως «παρά το γεγονός του απόλυτου σεβασμού στον πόνο, στην πίκρα, στην ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης, εντούτοις θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο τα μεγάλα λόγια που στο τέλος μπορεί να μείνουν κενά περιεχομένου». Είπε συγκεκριμένα ότι, «με βάση το Σύνταγμα υπάρχει ο εντεταλμένος που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος μελετά και αποφαίνεται αν υπάρχουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να προχωρήσει σε διώξεις. Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός του απόλυτου σεβασμού στον πόνο, στην πίκρα, στην ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης, εντούτοις θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο τα μεγάλα λόγια που στο τέλος μπορεί να μείνουν κενά περιεχομένου. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος είναι και εκείνος που θα αποφασίσει, ό,τι και αν εμείς θέλουμε».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως «η 11η Ιουλίου του 2011 δεν σηματοδοτεί μόνο το χρέος μας για απόδοση τιμής σε όσους πρόσφεραν τη ζωή τους, αλλά και την υποχρέωση ανάληψης ευθυνών εκ μέρους της Πολιτείας». «Ένα μικρό βήμα τιμής και θύμησης στους πεσόντες στη φοβερή εκείνη έκρηξη είναι και το εκκλησάκι στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε», συνέχισε, «το οποίο αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες μας. Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας προς την Εκκλησία της Κύπρου και ειδικότερα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Η μελέτη και επίβλεψη για την ανοικοδόμηση του ναού έγινε με σχέδια της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ τα έξοδα ανοικοδόμησης ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας.
Γνωρίζω αγαπητοί μου συγγενείς των ηρώων μας, πως τίποτε δεν μπορεί να ανταποδώσει την έλλειψη της φυσικής τους παρουσίας. Ωστόσο, ελπίζω αυτός ο ιερός χώρος να συμβάλλει έστω και κατ’ ολίγον στη συναισθηματική σας ανακούφιση και να συνιστά μία πνευματική παρηγοριά. Αποτελεί αν θέλετε την κιβωτό των ψυχών, αλλά και του πνεύματος των 13 ηρώων μας».
«Ανακηρύσσοντας τους 13 πεσόντες σε ήρωες, η Πολιτεία απέδωσε την ύψιστη και συνάμα ελάχιστη τιμή στα θύματα της κρατικής ανευθυνότητας. Η συμβολική, αλλά υψίστης σημασίας αυτή απόφαση, έχει δώσει την ευκαιρία να δώσουμε δείγματα της αναγνώρισης της θυσίας τους. Και η απόφαση συνοδεύεται και από έμπρακτη τακτική στήριξη στις οικογένειες, συζύγους, γονείς και παιδιά των νεκρών και τραυματιών της έκρηξης της 11ης Ιουλίου του 2011.
Στο πλαίσιο της πρόθεσης της Κυβέρνησης για παροχή της αναγκαίας στήριξης και ενίσχυσης των οικογενειών των 13 ηρώων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί και γενικότερα τη συστηματική παρακολούθηση των οποιονδήποτε θεμάτων σχετίζονται με τα θύματα της φονικής έκρηξης στο Μαρί. Εξ όσων γνωρίζω το σύστημα που δημιουργήσαμε είναι αποτελεσματικό και μέχρι σήμερα έχει επιλυθεί σειρά προβλημάτων. Εάν ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εκεί και όπου πρέπει», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.