Κόλλησαν στις ίδιες τιμές τα καύσιμα-Αυτά είναι τα φθηνότερα πρατήρια Παγκύπρια

Σημαντική αλλά και αισθητή ήταν η μείωση στην τιμή των καυσίμων το προηγούμενο διάστημα, κάτι που έφερε και ικανοποίηση στους καταναλωτές και στους ίδιους τους πρατηριούχους, ωστόσο αυτή η τιμή τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να... κόλλησε, χωρίς να μετατοπίζεται με τον ίδιο ρυθμό προς τα κάτω. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, αυτή η σταθεροποίηση θα συνεχίσει να υφίσταται, χωρίς να μειώνονται ακόμη περισσότερο οι τιμές, αφού οι τιμές παγκοσμίως του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν. 

Οι πρατηριούχοι από την πλευρά τους, ευελπιστούν όπως υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις, αφού θα είναι και προς όφελος των ίδιων αλλά και των καταναλωτών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αντίκρυσαν τις τιμές να βρίσκονται στο ζενίθ. Όπως ανέφερε εξάλλου από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, στον REPORTER, «παρατηρείται μια σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα στις τιμές των καυσίμων. Υπήρξε μια αισθητή πτώση πριν από ένα μήνα περίπου και στην παρούσα φάση επικρατεί μια σταθεροποίηση. Ελπίζουμε όμως σε περαιτέρω μειώσεις για το καλό όλων μας και να ανταπεξέλθουμε ως επιχειρήσεις αλλά και ο ίδιος ο κόσμος». 

Η εκτίμηση που επικρατεί κατά την περίοδο που διανύουμε, είναι ότι θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις τιμές αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως και γίνονταν στα προηγούμενα χρόνια με διαφοροποιήσεις μερικών σεντς και όχι αυξήσεις με δέκα σεντς, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα. «Αναμένουμε μια σταθεροποίηση και ευελπιστούμε σε πιο χαμηλές τιμές καυσίμων. Επειδή η τιμή του πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί εδώ και ένα μήνα γύρω στα 95 και 100 δολάρια, εκτιμούμε ότι θα κινηθούμε σε αυτά τα επίπεδα που βρισκόμαστε τώρα». 

Οι πρατηριούχοι πάντως, όπως υπέδειξε ο κ. Προκοπίου, δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι, «καθώς θέλουμε και ευελπιστούμε σε μειώσεις, για να ξεκουμπωθεί και ο κόσμος και να κινείται περισσότερο. Σε σύγκριση με προηγούμενους μήνες, υπάρχει μερική ικανοποίηση, αλλά θέλουμε ακόμη πιο χαμηλές τιμές». 

Κρούουν τον κώδωνα οι καταναλωτές 

Πονοκέφαλος επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές την ίδια ώρα, καθώς δεν παρατηρείται άλλη μείωση σε άλλους τομείς, πέραν από τα καύσιμα. Σε άλλους τομείς, υπέδειξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, «να μην αναμένουμε άλλη μείωση, καθώς πιστεύω ότι θα υπάρχει αύξηση στους επόμενους μήνες στον δείκτη καταναλωτή. Η καλύτερη περίπτωση που εκτιμούμε, είναι να υπάρξει μια σταθεροποίηση των τιμών, αλλά για μείωση σίγουρα δεν θα υπάρξει πριν το τέλος του χρόνου».  

Όσον αφορά τις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, αυτές είναι αισθητές και φέρνουν ικανοποίηση στους καταναλωτές. «Ήταν τόσο αυξημένες ήδη οι τιμές, που δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση και ο καταναλωτής δεν θα άντεχε οποιαδήποτε άλλη αύξηση.  Στους άλλους τομείς δυστυχώς, δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε άλλη μείωση, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε παράλληλα, αν παρατηρήθηκε άλλη αύξηση στην παρούσα φάση, καθώς αναμένουμε τον δείκτη καταναλωτή». 

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης, «οι καταναλωτές γνωρίζουν μόνο για τις αυξήσεις που υπάρχουν, αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχουν υπόψη ότι σημειώθηκε αισθητή πτώση στην τιμή των καυσίμων. Οι τιμές πάντως, επηρεάζονται από άλλους παράγοντες και είναι έμμεσος ο επηρεασμός των αγαθών και δεν είναι άμεσος. Επίσης, όταν η τιμή αυξάνεται με έμμεσο τρόπο, πιο δύσκολα κατεβαίνει. Και ακόμη το άλλο που παρατηρήθηκε ιστορικά στην Κύπρο, δυστυχώς, οι τιμές όταν ανεβαίνουν, δεν κατεβαίνουν εύκολα και παραμένουν εκεί, χωρίς να πέφτουν με τον ρυθμό που ανεβαίνουν». 

Δείτε παρακάτω τα φθηνότερα πρατήρια Παγκύπρια:

Αμόλυβδη 95

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,558
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,474
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,789

Αμόλυβδη 98

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,648
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,546
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,889

Κηροζίνη

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,428
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,264
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,550

Πετρέλαιο θέρμανσης

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,428
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,383
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,567

Πετρέλαιο Κίνησης

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,817
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,757
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,913

 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία