Μια βάρκα και ένας τηλεφωνικός θάλαμος μετατράπηκαν σε βιβλιοθήκες (pics)

Καλοκαίρι σημαίνει ηρεμία, ξεγνοιασιά και χαλάρωση… Είτε απολαμβάνοντας τη δροσιά της θάλασσας σε μια παραλία, είτε περνώντας χρόνο σε κάποιο ορεινό χωριό της Κύπρου. Βέβαια, το σκηνικό μπορεί να ολοκληρωθεί, πρωτίστως για τους λάτρεις των βιβλίων, με ένα καλό βιβλίο στο χέρι.

Τι γίνεται όμως εάν ξεχάσεις το βιβλίο στο σπίτι; Δύο τουλάχιστον κοινότητες έχουν μεριμνήσει με στόχο οι  παραθεριστές και επισκέπτες του να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα βιβλίο κοντά στη φύση ή δίπλα στα κύματα της θάλασσας.

Τηλεφωνικός θάλαμος μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη

Στην κοινότητα του Αγίου Θεόδωρου Πιτσιλιάς, αποφασίστηκε η μετατροπή ενός εκτός λειτουργίας τηλεφωνικού θαλάμου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού, σε παιδική βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια, πέραν από τα βιβλία τους, πολίτες πρόσφεραν και παιχνίδια για τους μικρούς φίλους που θα βρεθούν στην περιοχή.

Η ιδέα αυτή, ενέπνευσε κόσμο και δωρίστηκαν στην κοινότητα χιλιάδες βιβλία για το σκοπό. Έτσι αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη, η οποία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο οργάνωσης.

Μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβούλιου  Στέφανος Θεοδότου, ανέφερε πως όλα άρχισαν το περσινό καλοκαίρι. «Θέλαμε να μετατρέψουμε τον αδρανή τηλεφωνικό θάλαμο σε κάτι χρήσιμο και η ιδέα για την παιδική βιβλιοθήκη είχε τεράστια ανταπόκριση. Καταφέραμε να μαζέψουμε απρόσμενα για αυτό το σκοπό πέραν των δύο χιλιάδων βιβλίων και έτσι αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας κεντρικής βιβλιοθήκης η οποία θα αποτελέσει στο μέλλον ένα τεράστιο θησαυρό για τους κατοίκους της κοινότητας».

Η διαδικασία για να δανειστεί κάποιο παιδάκι είτε παιχνίδι, είτε βιβλίο είναι πολύ απλή αφού δεν χρειάζεται να πάρουν άδεια από κάποιον υπεύθυνο. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το κ. Θεοδότου, κρύβει πίσω της ένα μήνυμα, «να διδάξει στα παιδιά να είναι συνεπείς, δηλαδή να μάθουν πως εκείνο που δανείζονται θα το προσέχουν και να το επιστρέφουν σε καλή κατάσταση. Είναι κάτι που πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό».

Ευχήθηκε μάλιστα, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλες κοινότητες.

Μια βάρκα-βιβλιοθήκη

Στα παραθαλάσσια τώρα, το σκηνικό αλλάζει… Εδώ και μήνες στην αμμουδιά της παραλιακή περιοχή της Ορόκληνης έχουν τοποθετηθεί τα κρεβατάκια θαλάσσης για τουρίστες και επισκέπτες.

Η παραλία των Γιαννάδων, μπορεί να σε ενθουσιάσει για διαφορετικούς λόγους. Εάν γυμνάζεσαι διαθέτει όργανα γυμναστικής, εάν όμως σου αρέσουν τα βιβλία μπορείς να δανειστείς ένα από την «Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη»  σε σχήμα… βάρκας.

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα, όπως αναφέρει το κοινοτικό συμβούλιο, πήρε σάρκα και οστά κατά την περίοδο της πανδημίας όταν ο κόσμος με την πρώτη ευκαιρία έβρισκε χρόνο για απόδραση, μακριά από το άγχος και τις σκέψεις.  

Εκεί μπορείς να βρεις από βιβλία ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, ιστορίας μέχρι και παιδικά βιβλία. Ο δανεισμός, είναι εξίσου εύκολος και χωρίς να μπει σε γραφειοκρατίες. Απλά παίρνεις το βιβλίο και το απολαμβάνεις δίπλα στους ήχους της θάλασσας. Μάλιστα, όποιοι το επιθυμούν, μπορούν να τοποθετούν στα ράφια δικά τους βιβλία που δεν χρειάζονται πια.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως στη Παλιά Πόλη της Λευκωσίας και συγκεκριμένα κοντά στην εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, διατηρείται εδώ και χρόνια μια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, αλλά κυρίως για δανεισμό και αντικατάσταση του βιβλίου για να το απολαύσει ο επόμενος. Η ιδέα μέχρι και σήμερα έχει μεγάλη ανταπόκριση.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία