Έξω από τη Βουλή οι καθηγητές της Αγγλικής Σχολής για τις απολύσεις-«Ντροπή»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το προσωπικό της Αγγλικής Σχολής για την απόλυση των τριών καθηγητριών του σχολικού ιδρύματος, την ώρα που εντός της Βουλής διεξάγεται συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Με πλακάτ και συνθήματα όπως «Ντροπή», το προσωπικό και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής.

Σε δηλώσεις της η γραμματέας της Οργάνωσης του Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA) ανέφερε πως «ο λόγος της απόλυσής μας είναι καθαρά για την συνδικαλιστική μας δράση. Δεν είναι τυχαίο που απέλυσαν πρόεδρο, γραμματέα και ταμεία. Νομίζω ο κόσμος είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει τι συμβαίνει εδώ και θεωρούμε πως θα έρθει η δικαιοσύνη με αυτή τη συνάντηση στη Επιτροπή Παιδείας».

Σημείωσε μάλιστα πως η πειθαρχική δίωξη που ξεκίνησε εναντίον τους, άρχισε από προφάσεις και τα email που έστειλαν ώστε «να προστατέψουν το δικαίωμα του συνδικαλισμού και αυτό μετατράπηκε σε εκφοβισμό».

Εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, ο κος Θέμης Πολυβίου σημείωσε πως «είναι τραγικά τα όσα συμβαίνουν στον 21ο αιώνα. Κάποιοι ακόμα πιστεύουν πως αποικιοκρατία στην Κύπρο και ενεργούν μ ΄αυτό τον τρόπο. Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην περάσει αυτή η απαράδεκτη ενέργεια γιατί θέλουν να κλείσουν το στόμα των συναδέλφων και τίποτα άλλο».

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, δήλωσε πως «εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στις τρεις συνάδελφους οι οποίες έχουν τύχει αυτής της μεταχείρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής. Είμαστε μαζί τους και υπέρ τους».

Οι απολύσεις χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετες και παράνομες, αφού όπως αναφέρει το προσωπικό της Σχολής, ι ουδεμία σχέση έχουν με την απόδοση των τριών εκπαιδευτικών. «Όπως η ίδια η ESSA έχει ξεκαθαρίσει, αφορμή της δίωξής των συναδελφισσών μας είναι η συνδικαλιστική τους δράση ενάντια στις απολυταρχικές μεθόδους της διοίκησης του σχολείου» , προστίθεται.

"Είμαστε εδώ γιατί είμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση του συνδικαλισμού. Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε την ανάκληση της απόλυσης των τριών συναδέλφων μας, οι οποίες είναι μέλη του Συμβουλίου της Συντεχνίας, γιατί ακριβώς αυτή η απόλυση έγινε για λόγους ενάντια στον συνδικαλισμό", είπε στο ΚΥΠΕ η Μαριλένα Νεοκλέους, καθηγήτρια στην Αγγλική Σχολή. "Ελπίζουμε για μια παρέμβαση απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του Σχολείου, έτσι ώστε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για απόλυση", είπε, προσθέτοντας ότι "εμείς ζητούμε να είμαστε σε ένα σχολείο με υγιείς εργασιακές συνθήκες, όπου ο συνδικαλισμός και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας να είναι σεβαστοί. Γι' αυτό θα προχωρήσουμε με επιπρόσθετα μέτρα αν δεν λυθεί το ζήτημα άμεσα".

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα στα αγγλικά που έλεγαν "Στεκόμαστε στο πλευρό των καθηγητών μας", "Γιατί φεύγουν οι δασκάλοι μας;" και "Χαρούμενοι δάσκαλοι = χαρούμενοι μαθητές", μαθητές και απόφοιτοι της Αγγλικής Σχολής παρευρέθηκαν στη διαμαρτυρία.

Η Δήμητρα, που αποφοίτησε φέτος από την Αγγλική Σχολή, είπε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς "το κλίμα ήταν βαρετό, ήταν ένα κλίμα φόβου, όπου οι καθηγητές δεν μπορούσαν να εκφραστούν άνετα, υπήρχαν οδηγίες από τη διεύθυνση να μη συζητούν τα θέματα των διαδηλώσεων με τους μαθητές τους". Πρόσθεσε ότι "εμείς οι μαθητές στεκόμαστε μαζί με τους καθηγητές μας", γιατί "δεν γίνεται να βλέπουμε γονείς και Διοικητικά Συμβούλια να έχουν απόψεις υπεράνω των καθηγητών και των μαθητών, από τη στιγμή που εμείς είμαστε στο σχολείο και είμαστε η πλειοψηφία". Η Δήμητρα ανέφερε επίσης ότι "υπάρχουν μαθητές που θέλουν να είναι εδώ αλλά φοβούνται ότι θα υπάρξουν συνέπειες στα references που θα τους γράψουν".

Η Έλενα Χατζηπέτρου, μητέρα δύο αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής και εκπαιδευτικός στο δημόσιο, συμμετείχε ως αλληλέγγυα στη διαμαρτυρία, γιατί, όπως είπε, "πήραμε από αυτούς τους ανθρώπους, που διώχνουν σήμερα και ήταν καθηγητές των παιδιών μου". "Είναι πρωτοφανές αυτό που βιώνουν" οι καθηγητές στο σχολείο, είπε, ενώ μίλησε για "αποικιοκρατικές συμπεριφορές" και "πρωτόγνωρο αυταρχισμό".

Οι παρευρισκόμενοι είπαν στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, που βγήκε από το κτίριο για να τους συναντήσει, ότι θέλουν να δουν επιτέλους κάποιο αποτέλεσμα για την ανάκληση των απολύσεων. Μίλησαν για «σιγή του Προέδρου της Δημοκρατίας», ο οποίος δεν απάντησε, όπως είπαν, σε καμία από τις επιστολές τους και τις επιστολές των συντεχνιών, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών, που ζητούσαν συνάντηση μαζί του για το θέμα, ενώ είπαν ότι και ο Υπουργός Εργασίας «δεν φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει», μετά από συνάντηση μαζί του. Επιπλέον έθιξαν το ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγγλικής Σχολής, που, όπως είπαν, από τη νομοθεσία το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι υπόλογο σε κανέναν. Συνδικαλιστές που παρευρίσκονταν στη διαμαρτυρία "μίλησαν για χτύπημα και ποινικοποίηση του συνδικαλισμού".

Η κ. Δημητρίου απάντησε ότι η Επιτροπή Παιδείας, η οποία συζήτησε επανειλημμένα το θέμα, δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή της, αλλά μπορεί να ασκήσει πίεση και να επηρεάσει το όποιο αποτέλεσμα. "Πέραν τούτου, είναι το καθεστώς του συγκεκριμένου σχολείου, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που βλέπει και εξετάζει η Επιτροπή", είπε. 

Ο Πιερής Πιερή, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, είπε στο ΚΥΠΕ ότι "θεωρούμε ότι η απόφαση του ΔΣ και της Διεύθυνσης να απολύσουν τις τρεις εκπαιδευτικούς είναι θέμα απαράδεκτο για εμάς, παραβιάζει τα όρια της δημοκρατίας, με την έννοια ότι παραβιάζει συνδικαλιστικά δικαιώματα που προβλέπονται μέσα από διεθνείς συμβάσεις, από το ίδιο το Σύνταγμα της Κύπρου", προσθέτοντας ότι "στο πρόσωπο των τριών εκπαιδευτικών στοχοποιείται η ίδια η συνδικαλιστική οργάνωση του σχολείου και το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης γενικότερα. Είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κύπρου και γι' αυτό είμαστε παρά τω πλευρώ των εργαζομένων".

"Βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για αυτή την απαράδεκτη απόφαση που καταπατά δημοκρατικούς θεσμούς, το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, και θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα που ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο από την Οργάνωση Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής, μέχρι να δικαιωθούν και να ανακληθούν αυτές οι αποφάσεις που παραβιάζουν συνταγματικά καθιερωμένα δικαιώματα", ανέφερε με τη σειρά του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος. "Ως ΟΕΛΜΕΚ είμαστε δίπλα στην Οργάνωση Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής και θα είμαστε, μέχρι τη δικαίωσή τους", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Μπούκαραν με όπλο σε οικία στον Μούτταλο, επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες και έκλεψαν χρηματικό ποσό
Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν
Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ
Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα
Έδειξε παραλήψεις ο θανατικός ανακριτής για τον Δικαστή Σατολιά-Έχασαν τον δρόμο, δεν μετέφεραν απινιδωτή
ΣΥΛ: Ελεγχόμενες οι απορρίψεις λυμάτων στο αποχετευτικό Λακατάμειας
Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία