Απελπισμένοι οι καταναλωτές-«Στη δυσκολότερη οικονομική κατάσταση από το 2013»

Μπορεί το καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν γεμίσει με φωτογραφίες από παραλίες, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και πλουσιοπάροχα γεύματα, ωστόσο υπάρχει και μία άλλη πλευρά της κοινωνίας, που το πέρασε μέσα στο άγχος, τον προβληματισμό και την απόγνωση. Και αυτό επειδή οι τιμές των προϊόντων παραμένουν στα ύψη, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει για τα καλά την κατιούσα.

Συγκεκριμένα, η τελευταία αύξηση που παρατηρήθηκε στις τιμές των καυσίμων ήταν στις 12 Ιουλίου, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου, όταν η τιμή του πετρελαίου κίνησης έφτασε στο 1,989 ευρώ, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε στο 1,515 ευρώ και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έφτασε στο 1,828 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των υπόλοιπων αγαθών παραμένουν στα ύψη.

«Μέχρι στιγμή δεν παρατηρείται αντίστοιχη μείωση στις τιμές των αγαθών. Δεν ακολουθούν οι τιμές των αγαθών, των λαχανικών, των φρούτων, των ψωμιών τη μείωση που παρατηρείται στα καύσιμα. Οι αυξήσεις ήταν σημαντικές. Για παράδειγμα ένα μικρό ψωμί, ολικής αλέσεως το αγόραζες πέρσι 1,30 και τώρα είναι 1,45 και στο κιλό είναι περίπου 20 σεντ πάνω. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα. Ελπίζουμε να υπάρξει μία συνέπεια και να ακολουθήσουν την ίδια τακτική με τις τιμές των καυσίμων», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης καταναλωτών και ποιότητας ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου.

Φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών έβαλε και η αύξηση στις τιμές του ρεύματος, κάτι που τους προκάλεσε περισσότερο πονοκέφαλο, ενώ έχει αντίκτυπο και στην καθημερινότητά τους. Αυτό φαίνεται από τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους οι αρμόδιοι σύνδεσμοι.

«Δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν περιπτώσεις καταναλωτών που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και πριν την περίοδο των διακοπών υπήρξε μία αύξηση της ανάγκης κάποιων ανθρώπων να έχουν κάποιου είδους βοήθεια και συμπαράσταση, όσον αφορά στην ποιότητα ζωής τους και τη διαβίωσή τους. Η υπερβολική αύξηση του ρεύματος έσπασε κόκκαλα και ο κόσμος βρέθηκε σε δυσκολία και συνεχώς οι περισσότεροι θέλουν ενίσχυση και βοήθεια».

Πάντως, λόγω καλοκαιριού, οι περισσότερες καταγγελίες που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφορούν σε αύξηση των τιμών σε εστιατόρια και ταβέρνες, με τον κ. Αριστοδήμου να κάνει λόγο για αύξηση μέχρι και 15-20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπουρλότο στις τσέπες του καταναλωτή με τις νέες αυξήσεις-Οι τιμές 168 προϊόντων

«Πρέπει να γίνουν έλεγχοι»

Στο μεταξύ, ο κ. Αριστοδήμου ξεκαθάρισε πως αυτό που πρέπει να γίνει, ώστε να ασκηθεί πίεση προς τις υπεραγορές, τις φρουταρίες και τους πωλητές ειδών πρώτης ανάγκης, είναι να ξεκινήσουν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

«Αυτό το υποσχέθηκε και η υπουργός, μετά από συνεδρίες του Υπουργικού, αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε να έχουν ελεγχθεί κάποια προϊόντα, ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδια. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ελεγχθούν οι τιμές, όλοι θέλουν να μειωθούν. Αν νιώσουν ότι γίνεται έλεγχος, ίσως να έχουν κάποια πίεση και να μειωθούν οι τιμές».

Η δυσκολότερη περίοδος από το 2013

Η περίοδος που διανύουν, αυτή τη στιγμή, οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Κύπρο, φαίνεται να είναι η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας, με την ακρίβεια να έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην επιβίωσή τους. Και αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, δεδομένου ότι έγινε μετά από μία δύσκολη διετία, λόγω πανδημίας του κορωνοϊού.

«Όσο περνά ο καιρός τα πράγματα δυσκολεύουν. Είναι θέμα επιβίωσης για τους καταναλωτές. Η κατάσταση είναι οριακή, εδώ και μήνες. Οποιαδήποτε μικρή αύξηση θα την επιδεινώσει. Έρχεται και η αύξηση των επιτοκίων, που ακόμη δεν έχει φανεί. Όσοι έχουν δόσεις, δεν μπορούν να μην την πληρώσουν. Θα πρέπει να κόψουν από τις βασικές τους ανάγκες. Οι καταναλωτές είναι στη δυσκολότερη οικονομική τους κατάσταση από το 2013», υπέδειξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου, Μάριος Δρουσιώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε απόγνωση οι καταναλωτές-Μέχρι και 50% αύξηση στις τιμές των αγαθών

Μία βόλτα στην αγορά είναι ικανή να επιβεβαιώσει τα όσα ο κ. Δρουσιώτης αναφέρει, αφού πλέον ο κόσμος είναι διστακτικός με τα ψώνια τους. Αυτό μαρτυράνε τα άδεια καλάθια που αντικρίζει κανείς, όταν σταθεί στην ουρά σε ένα ταμείο στην υπεραγορά, ενώ αν γίνει και ένας έλεγχος στα ράφια, μπορούν να δουν ότι έχουν προσαρμόσει τα προϊόντα που πουλούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών.

«Στις υπεραγορές έβλεπες ότι από τα 10 καρότσια, τα 8-9 ήταν γεμάτα μέχρι πάνω, τώρα βλέπεις ότι τα 2-3 είναι γεμάτα μέχρι πάνω. Επίσης, αν πας και σταθείς μισή ώρα έξω από μία υπεραγορά που έχουν μεγάλα και μικρά καρότσια, από τους δέκα, οι επτά έπαιρναν μεγάλο καρότσι και οι 3 μικρό. Τώρα, αυτό αντιστράφηκε και οι τρεις παίρνουν μεγάλο καρότσι και οι επτά μικρό. Παλιά αγοράζαμε ένα καρπούζι ολόκληρο, μεγάλο ή μικρό. Τώρα βλέπουμε στις υπεραγορές υπάρχουν μισά καρπούζια προς πώληση και ένα τέταρτο αν είναι μεγάλα. Παλιά πηγαίναμε στον κρεοπώλη και παίρναμε μισό κιλό κρέας, τώρα πάμε και ζητάμε τέσσερα κομμάτια. Στην φρουταρία, μετρούμε τα προϊόντα και όχι τα κιλά».

Παρόμοια είναι η κατάσταση που αντικρίζει κανείς και στα πρατήρια βενζίνης, αφού τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες δεν μπορούσαν να διαθέσουν μεγάλο κονδύλι, για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

«Πηγαίνουν και βάζουν βενζίνη 5-10 ευρώ. Πριν ένα μήνα, πήγα σε πρατήριο να βάλω βενζίνη, το απόγευμα και ήρθε ένα αυτοκίνητο πίσω μου, με μία κυρία και ένα παιδί γύρω στα 14. Βγαίνει το παιδί και μου είπε “κύριε δεν ξαναβάλαμε βενζίνη, μας βοηθάτε;” και τους βοήθησα. Του είπα να μου δώσει το χαρτονόμισμα για να το βάλω και να τον βοηθήσω και μου έδωσε πέντε ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμια έρευνα για την αύξηση στα καύσιμα-Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat