Καλή η κατάσταση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων-Ιχνηλάτησαν τις επαφές

Καλή είναι η κατάσταση της υγείας των προσώπων που προσβλήθηκαν από ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μετά το τέλος της σύσκεψης στην οποία παρακάθισε με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), την Παρασκευή, στο Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχεδόν είκοσι χιλιάδες περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, προσθέτοντας ότι έχουν εντοπιστεί οι επαφές, οι οποίες θα κληθούν για εμβολιασμό. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προσέλθουν για εμβολιασμό για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους.

Ερωτηθείς αν υπήρξε αλλαγή στον αριθμό των περιστατικών που εμβολιάστηκαν κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «είναι τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί την προηγούμενη φορά».      

Mέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα του ιού, με το τελευταίο να είναι 46χρονος, χωρίς ιστορικό ταξιδιού με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα.

Όπως ανέφεραν πληροφορίες του REPORTER, ο 46χρονος επισκέφθηκες στις 16 Αυγούστου τις Πρώτες Βοήθειες και αφού έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε πως είναι θετικός στη νόσο. 

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχαν ανακοινωθεί τρία περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα μέχρι να αποδεσμευτούν. Ο 40χρονος, ο οποίος ήταν το πρώτο περιστατικό έλαβε εξιτήριο από τον ειδικό χώρο του νοσοκομείου και βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του. Τα άλλα δύο πρόσωπα βρίσκονται σε απομόνωση στο κέντρο αποκατάστασης Εden.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από συγγενικό με τον ιό της ευλογιάς του ανθρώπου ιό και ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Ονομάστηκε έτσι γιατί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε πίθηκο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ενώ το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο σημειώθηκε το 1970. 

Πρωτογενής μετάδοση περιγράφεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα άγρια ζώα (πρωτεύοντα ή τρωκτικά) σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής ή με μολυσμένα ζώα συντροφιάς. Περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο περιγράφονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος μετά από εισπνοή μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων, καθώς και με επαφή με δερματικές βλάβες του πάσχοντος ή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποίησε ασθενής). Σε κάθε περίπτωση η μεταδοτικότητα της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται μικρή.

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου μετά από κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν μαγειρεύτηκε επαρκώς ή με επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα του ζώου.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Για τα άτομα που θα εκδηλώσουν συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά από τη μόλυνση (συνηθέστερα περίπου στη 12η ημέρα). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, οσφυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων, ρίγος και αδυναμία.

Μια έως τρεις ημέρες μετά τον πυρετό εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα αρχικά ως κηλίδες και βλατίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε φυσαλίδες και φλύκταινες και μετά σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα, περιλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.

Σημειώνεται πως σε κάποια από τα πρόσφατα κρούσματα στην Ευρώπη το εξάνθημα παρατηρήθηκε αρχικά στην περιγεννητική περιοχή και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα άλλα σημεία του σώματος.

Δειτε Επισης

Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων