Πολίτες χαρίζουν χαμόγελα με πάρτι γενεθλίων για παιδιά σε καταφύγια

Η μέρα των γενεθλίων, είναι ίσως μια από τις πιο χαρούμενες ημέρες των παιδιών. Μουσική, χορός, γλυκά και γέλια χαράς στο παιδικό πάρτι μπορούν να αλλάξουν τη ψυχολογία ενός παιδιού, περισσότερο βέβαια των εκατοντάδων παιδιών που φιλοξενούνται στα καταφύγια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).

Για πρώτη φορά φέτος ο Σύνδεσμος, μέσα από τη δράση «Παιδικό Πάρτι Γενεθλίων σε Καταφύγιο» κάνει έκκληση στους πολίτες να δώσουν χαρά στα παιδιά προσφέροντας ότι μπορούν για να χαρούν όπως όλα τα παιδιά την ημέρα των γενεθλίων τους. Ο ΣΠΑΒΟ, προχώρησε σε αυτή τη δράση λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφηκε την περίοδο αυτή, κατά την οποία στα καταφύγιά τους φιλοξενούνται 40 παιδιά, ενώ κάθε χρόνο ο αριθμός φτάνει περίπου τα 400 παιδιά.

Όσοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη δράση μπορούν να το πράξουν όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ δρ Άντρη Ανδρονίκου, προσφέροντας τούρτα, το δώρο γενεθλίων, την κάρτα ευχών και το φαγητό για το πάρτι. «Είχαμε κατά καιρούς εθελοντές που μας στήριζαν σε τέτοιου είδους δράσεις αλλά επειδή διπλασιάστηκαν οι αριθμοί των ατόμων που εξυπηρετούμε ήταν πλέον επιτακτική η ανάγκη για να επεκτείνουμε τη δράση μας ώστε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Τα παιδικά πάρτι καλύπτονταν κυρίως από το προσωπικό ή από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, όμως λόγω της αύξησης των περιστατικών άρχισε η ιδέα για να προσφέρουν στα παιδιά ένα μεγάλο πάρτι».

Η δράση αυτή δίνει ένα επιπλέον μήνυμα στον κόσμο από το ΣΠΑΒΟ, ότι δηλαδή η διαμονή σε ένα καταφύγιο δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται σε άλλους ανθρώπους και πως ειδικά στα μικρά παιδιά στοιχίζει σε πολλά επίπεδα, όπως είναι για παράδειγμα η ημέρα των γενεθλίων τους που δεν μπορούν να έχουν κοντά τους, φίλους,  την οικογένειά και τους συμμαθητές τους γιατί δεν μπορούν να επισκεφθούν το καταφύγιο. «Θέλουμε να κάνουμε ξεχωριστή την ημέρα του παιδιού που γιορτάζει αλλά και στα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στον χώρο φιλοξενίας».

Εάν κάποιος θέλει να προσφέρει για τη συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με τη δρ Ανδρονίικου, θα πρέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την υπηρεσία, να δώσει τα στοιχεία του όπως και τι θα ήθελε να καλύψει οικονομικά για το γενέθλιο πάρτι.

«Μπορεί να καλύψει μια από τις δραστηριότητες ή όλο το πακέτο. Οι περισσότεροι έδειξαν ενδιαφέρον για να αναλάβουν ολόκληρο το πάρτι ενός παιδιού. Υπήρξαν και άτομα τα οποία συνείσφεραν κάποιο χρηματικό ποσό για όταν χρειαστεί και τους ενημερώνουμε πότε θα χρησιμοποιηθούν και για πιο σκοπό. Όταν θα χρησιμοποιήσουμε το χρηματικό ποσό επικοινωνούμε με το άτομο το οποίο έδειξε ενδιαφέρον και τα μοναδικά στοιχεία που μπορούμε να του δώσουμε είναι το φύλο και την ηλικία του παιδιού. Επίσης ένα άτομο μπορεί να καλύψει όσα χρειάζονται για εκείνη την ημέρα να τα φέρει απευθείας στα γραφεία του οργανισμού και εμείς να τα διοχετεύσουμε, ανάλογα με τις ανάγκες».

Τα καταφύγια του ΣΠΑΒΟ εκτελούν θεάρεστο έργο, όμως η αύξηση των περιστατικών οικογενειών που χρειάζονται την παρέμβασή του, έφερε και αύξηση για αναζήτηση χώρου φιλοξενίας  καθημερινά. Για αυτό ο Σύνδεσμος έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών δομών φιλοξενίας, σε ειδικά διαμερίσματα που τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για προστασία των οικογενειών, σε περιοχές που υπάρχουν ήδη καταφύγια.

Πάντως, όσον αφορά τη δράση του Συνδέσμου για τα παιδικά πάρτι των παιδιών που βρίσκονται στα καταφύγια, μέχρι στιγμής 50 άτομα εθελοντικά έδειξαν ενδιαφέρον για να καλύψουν ολόκληρο το πακέτο για το πάρτι.

 

Δειτε Επισης

Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο