Βραδιά με θέα την πανσέληνο στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου

Μία εκδήλωση στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου, υπό το φως της πανσελήνου του Αυγούστου, διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η εταιρεία 10.10 Αστεροσκοπείο την Παρασκευή, 12 Αυγούστου. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων αξιοποίησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην Κύπρο.

Με επίκεντρο την εντυπωσιακή αυγουστιάτικη πανσέληνο, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο στο Δάλι θα είναι ανοιχτά, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, μεταξύ 8:00 – 11:00 μ.μ. την ερχόμενη Παρασκευή. Στον χώρο του μουσείου, μεταξύ 8:30-9:00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση από τον Αγάπιο Ηλία του 10.10 Αστεροσκοπείου, σχετικά με τα ουράνια σώματα που θα είναι ορατά την εν λόγω βραδιά, τα οποία θα μπορεί το κοινό να παρατηρήσει στη συνέχεια μέσα από τηλεσκόπια.

Για την παρατήρηση της σελήνης, οι επισκέπτες θα μετακινηθούν στον λόφο Αμπελερή, που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, πάνω από το αρχαίο ανάκτορο του Ιδαλίου. Με τη χρήση τριών τηλεσκοπίων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τόσο την πανσέληνο, όσο και τον πλανήτη Κρόνο, ο οποίος θα είναι επίσης ορατός. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρχουν στον λόφο τρία τηλεσκόπια του 10.10 Αστεροσκοπείου.

Πέρα από την παρατήρηση της πανσελήνου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αρχαίου Ιδαλίου, όπου φυλάσσονται εκθέματα αντιπροσωπευτικά όλων των χρονολογικών φάσεων της Ιστορίας του Ιδαλίου, από παλιές και πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή της αρχαίας πόλης, σε οικισμούς και νεκροταφεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Ιδαλίου είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από τον Αχαιό ήρωα του Τρωϊκού πολέμου Χαλκάνωρα, απόγονο του Τεύκρου, ιδρυτή της Σαλαμίνας. Μερικά από τα πλούσια ευρήματα που ανασκάφηκαν στον χώρο, κοσμούν σήμερα τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ