Επέστρεψε σπίτι του ο 40χρονος, πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Αποδεσμεύτηκε και επέστρεψε στο σπίτι του το απόγευμα, ο 40χρονος ασθενής ο οποίος ήταν το πρώτο θετικό περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου, οι ιατροί που παρακολουθούσαν την περίπτωση του 40χρονου έκριναν πως δεν χρήζει περεταίρω νοσηλείας και έλαβε εξιτήριο από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο απομόνωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για να επιστρέψει στο σπίτι του. 

Ο 40χρονος θα απομονωθεί στον προσωπικό του χώρο μέχρι να επουλωθούν τα εξανθήματά του.

Όσον αφορά τους άλλους δύο ασθενείς, ο κος Αθανασίου ανέφερε στον REPORTER πως δεν κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους στους ειδικούς χώρους του νοσοκομείου και μεταφέρθηκαν στον κέντρο αποκατάστασης Εden για απομόνωση.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων τρία άτομα ενώ επίσης αρχίζει η ενημέρωση στα νοσηλευτήρια έτσι ώστε όσοι επαγγελματίες υγείας θα διαχειρίζονται ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από συγγενικό με τον ιό της ευλογιάς του ανθρώπου ιό και ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Ονομάστηκε έτσι γιατί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε πίθηκο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ενώ το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο σημειώθηκε το 1970. 

Πρωτογενής μετάδοση περιγράφεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα άγρια ζώα (πρωτεύοντα ή τρωκτικά) σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής ή με μολυσμένα ζώα συντροφιάς.

Περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο περιγράφονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος μετά από εισπνοή μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων, καθώς και με επαφή με δερματικές βλάβες του πάσχοντος ή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποίησε ασθενής).

Σε κάθε περίπτωση η μεταδοτικότητα της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται μικρή.

Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου μετά από κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν μαγειρεύτηκε επαρκώς ή με επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα του ζώου.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Για τα άτομα που θα εκδηλώσουν συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά από τη μόλυνση (συνηθέστερα περίπου στη 12η ημέρα). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, οσφυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων, ρίγος και αδυναμία.

Μια έως τρεις ημέρες μετά τον πυρετό εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα αρχικά ως κηλίδες και βλατίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε φυσαλίδες και φλύκταινες και μετά σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα, περιλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.

Σημειώνεται πως σε κάποια από τα πρόσφατα κρούσματα στην Ευρώπη το εξάνθημα παρατηρήθηκε αρχικά στην περιγεννητική περιοχή και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα άλλα σημεία του σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμβολιάστηκαν τρία άτομα για την ευλογιά των πιθήκων-Ενέργειες για το χάπι tecovirimat

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία