Κυριακή 25 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Έστειλε μήνυμα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου-«Η διχοτόμηση δεν είναι επιλογή του κυπριακού λαού»

  07/08/2022 13:04
Έστειλε μήνυμα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου-«Η διχοτόμηση δεν είναι επιλογή του κυπριακού λαού»

Έστειλε μήνυμα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου-«Η διχοτόμηση δεν είναι επιλογή του κυπριακού λαού»

  07/08/2022 13:04

Η διχοτόμηση δεν θα αποτελέσει ποτέ επιλογή για τον κυπριακό λαό, τόνισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου, στον χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στην ακριτική Δερύνεια, με φόντο την αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε, επίσης, ο Δήμαρχος Δερύνειας.

«Επιμένουμε και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η διχοτόμηση δεν θα αποτελέσει ποτέ επιλογή για τον κυπριακό λαό. Θέλουμε μια πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη. Χωρίς συρματοπλέγματα και οδοφράγματα. Μια πατρίδα για όλο το λαό της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», είπε ο Δρ Σίμος Ιωάννου.

Όπως, είπε, «είμαστε ξανά εδώ για να μην ξεχνούμε πόσες φορές μέσα στα 48 αυτά χρόνια, γέμισαν με φρούδες ελπίδες το μυαλό μας για επιστροφή της Αμμοχώστου. Πόσες φορές πιστέψαμε ότι η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής θα είναι η απαρχή για τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Σημείωσε πως το φετινό συναπάντημα των Αμμοχωστιανών πραγματοποιείται μέσα στις πιο κρίσιμες στιγμές για τον αγώνα μας. «Κρίσιμες για την υπόθεση της επιστροφής της Αμμοχώστου. Κρίσιμες για το κυπριακό πρόβλημα. Κρίσιμες για την Κύπρο και το λαό μας. Η οργή, η αγανάκτηση και ο θυμός που μας πλημμύριζαν εδώ, ακριβώς ένα χρόνο πριν, δυστυχώς εμβαθύνονται και μονιμοποιούνται, με αποτέλεσμα η πίκρα και ο πόνος να μεγαλώνουν».

Η κατοχική Τουρκία μαζί με τους εδώ εγκάθετούς της, προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση των άνομων σχεδίων τους εντός της πόλης μας, τόνισε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, τα σχέδια που στόχο έχουν τον εποικισμό της πόλης μας, συνεχίζονται».

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν προσφέρει ασφάλεια και δεν συνιστά ούτε καν συντήρηση της παρούσας κατάστασης. Το διαπραγματευτικό κενό αποτελεί κίνδυνο. Κίνδυνο για το λαό και την πατρίδα μας. Κίνδυνο για την Αμμόχωστο που είναι όμηρος στα χέρια της κατοχικής δύναμης. Κίνδυνο για νέα τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, και τα αρνητικά τετελεσμένα που συντελούνται στην πόλη μας, είναι αποτέλεσμα αυτού του παρατεταμένου διαπραγματευτικού κενού που διανύουμε, μετά την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κράν Μοντανά, τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε όλοι, πως ο μοναδικός τρόπος να σώσουμε την Αμμόχωστο, είναι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών. «Ούτε οι υπερφιλόδοξες εξαγγελίες για κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, που θα ήταν δίκαιες, ούτε η προσπάθεια για ΜΟΕ, που έγινε ομολογουμένως έντιμα και με ειλικρίνεια, δεν είναι ικανές ενέργειες για να σώσουμε την Αμμόχωστο», σημείωσε. Θα πρέπει, είπε, άμεσα να γίνουν κινήσεις που να στοχεύουν στην επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. Αν αφήσουμε τον χρόνο να περνά, με το πρόσχημα ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη βρίσκονται σε διαδοχικές προεκλογικές περιόδους, τότε απλά χαρίζουμε χρόνο στην Τουρκία και τον Ερντογάν για να προχωρούν ακάθεκτοι και ανενόχλητοι στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους στην Αμμόχωστο.

Την ίδια ώρα, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, «χρειάζεται ένα αποφασιστικό άνοιγμα από όλους μας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προς τις προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αντιστέκονται στους σχεδιασμούς Ερντογάν-Τατάρ για το Βαρώσι και που απορρίπτουν την πολιτική των δύο κρατών. Τους Τουρκοκύπριους που αντιστέκονται στην αφομοίωση της κοινότητας τους από την Τουρκία, στον εποικισμό και την οικονομικοπολιτική ενσωμάτωση».

Σήμερα, είπε, όσοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει τις προηγούμενες δεκαετίες, θα πρέπει να έχουν καταλάβει πόσο λανθασμένη ήταν η αντίληψη (η εθνικιστική αντίληψη, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους) ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένα άβουλο πιόνι της Άγκυρας ή ότι δεν έχει καμιά σημασία ποιος είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Απόψε, στέλνουμε ξανά μήνυμα κοινού αγώνα για την κοινή μας πατρίδα, στους συμπατριώτες μας στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος που ζητούν και αυτοί, όπως εμείς, την επανένωση, την ανεξαρτησία, την ειρήνη», είπε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου επανέλαβε, όπως είπε, και από το βήμα της εκδήλωσης, την έκκληση και την απαίτηση των Αμμοχωστιανών από την κατοχική δύναμη και την ψευδοκυβέρνηση: «Σεβαστείτε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιλέξτε το δρόμο της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Επιστρέψτε την πόλη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της». Η Αμμόχωστος, είπε, ανήκει στους Αμμοχωστιανούς και τις Αμμοχωστιανές.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης καλωσόρισε τους πολίτες σ»την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στην ακριτική Δερύνεια, δίπλα ακριβώς από το αιματοβαμμένο συρματόπλεγμα, τη Νεκρή Ζώνη, την Κάτω Δερύνεια, την κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας και την αγαπημένη μας πόλη την Αμμόχωστο».

Γνωρίζουμε, είπε, πολύ καλά από πού ερχόμαστε και πού θέλουμε να πάμε, γι αυτό πατάμε γερά στις ρίζες μας και όπως πολύ σωστά έγραψε ο Γερμανός ποιητής Γκαίτε: "Υπάρχουν δυο σημαντικά κληροδοτήματα που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας. Το ένα είναι ρίζες και το άλλο φτερά» για να πετάξουν σε μια επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο. 

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττου, ανέγνωσε το ψήφισμα του Δήμου Αμμοχώστου το οποίο κινείται σε 11 άξονες και ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 48χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Στην αντικατοχική εκδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τους Δήμους Κέρκυρας και Πειραιά με τους οποίους ο Δήμος Αμμοχώστου είναι αδελφοποιημένος.

Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο στο Μνημείο Τεθνεώτων Αμμοχωστιανών που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την Αμμόχωστο από παιδιά και νέους της πόλης και προβολή βίντεο με τίτλο «Καλώς ορίσατε στην πόλη της καρδιάς μας…4 λεπτά μαγείας».

Η αντικατοχική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ο Υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής,  η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου,  ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, Βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης,  ο Προέδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Προέδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στέφανου, Εκπρόσωποι κομμάτων φορέων και οργανώσεων, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, οι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Γιώργος Γεωργίου, οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο και άλλοι.

Ο Δήμος Αμμοχώστου καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου

Ο Δήμος Αμμοχώστου, σε ψήφισμά του, καταδικάζει με σφοδρότητα τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της, εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Θεωρεί ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και στηρίζει ανεπιφύλακτα και προσβλέπει στη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, επανέναρξη των συνομιλιών,

Το ψήφισμα εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα και ανέγνωσε χθες βράδυ κατά την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου ο Αντιδήμαρχος Χρύσανθος Ζαννέττος.

Στο ψήφισμα, επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να προνοεί σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μιας λύσης που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και η οποία θα επιτρέπει στους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους πόλη.

«Καταδικάζει με σφοδρότητα τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της, εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Αποτελούν ενέργειες που δημιουργούν νέα τετελεσμένα τα οποία λειτουργούν ενάντια στην προοπτική για επιστροφή» στην πόλη στο πλαίσιο μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα τονίζουν ότι οι τουρκικές εξαγγελίες και ενέργειες συνιστούν βήματα προς την πλήρη εξουδετέρωση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία απαιτούν επιστροφή των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων, υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δήμος Αμμοχώστου θεωρεί ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και επισημαίνει ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στην σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.

Γι’ αυτό το λόγο στηρίζει ανεπιφύλακτα και προσβλέπει στη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Παράλληλα καλεί για ακόμα μια φορά την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις εκθέσεις, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της.

Στο ψήφισμα, ο Δήμος Αμμοχώστου χαιρετίζει το γεγονός ότι στο πρόσφατο ψήφισμα 2646 (2022) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, επαναλαμβάνεται η ρητή τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τα Βαρώσια, με κεντρικό σημείο αναφοράς την προσήλωση στα σχετικά ψηφίσματα, ειδικά στο 550 και το 789, που αναφέρονται στο καθεστώς των Βαρωσίων, την προεδρική δήλωση που καταδικάζει την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου 2021 αλλά και τις τουρκικές ενέργειες που συντελούνται από τον Οκτώβριο του 2020 και καλεί σε άμεση αντιστροφή τους.

Ταυτόχρονα, χαιρετίζει το γεγονός ότι στο εν λόγω ψήφισμα, επαναλαμβάνεται εμφαντικά πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη και πως η σημερινή κατάσταση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως στατική.

 Απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και ειδικά προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ασκώντας την επιρροή τους προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι στιγμής αδιάλλακτη πολιτική της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας.

Απευθυνόμενοι ειδικά προς την ΕΕ, και παραλληλίζοντας με τις αντιδράσεις της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπενθυμίζουν πως στην Κύπρο η παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την εισβολή και την παράνομη κατοχή από την Τουρκία, η οποία επιδιώκει την ένταξη της στη ΕΕ, συντελείται εδώ και 48 χρόνια.

Θεωρεί πως παρά το γεγονός ότι σε διπλωματικό επίπεδο έγιναν διάφορες ενέργειες από την δική μας πλευρά, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε, δεν ήταν επαρκής ούτε ικανή να αποτρέψει τους σχεδιασμούς και τα νέα τετελεσμένα στην πόλη μας.

Καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ικανές είτε να συνετίσουν την Τουρκία και να την οδηγήσουν πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών, είτε να την εκθέσουν ως τη μοναδική υπαίτιο για το αδιέξοδο. Παρά ταύτα, καλεί εκ νέου την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα επί του τεράστιου διλήμματος στο οποίο βρίσκονται οι νόμιμοι κάτοικοι των Βαρωσίων, σε σχέση με τη διεκδίκηση των περιουσιών τους.

Επίσης χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση τις ενέργειες και τις κινητοποιήσεις μιας μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, οι οποίοι διαφωνούν με τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των εδώ εγκάθετων της.

Τέλος καλεί τον προσφυγικό κόσμο, ολόκληρο το λαό και την πολιτική ηγεσία να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές για να έρθει η επανένωση, η ειρήνη και η ευημερία στην Κύπρο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας