Εμβολιάζονται οι επτά επαφές του πρώτου περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων

Εμβολιάζονται σήμερα, Κυριακή, επτά πρόσωπα, που ήταν επαφές του πρώτου περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ενώ ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας των τριών περιστατικών που εντοπίστηκαν, είπε ότι «είναι καλή».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του ετήσιου μνημόσυνου των πέντε ηρώων της κοινότητας Λετύμπου, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως τα άλλα δύο περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων αφορούν τουρίστα που έφθασε στην Κύπρο από το εξωτερικό και το άλλο αφορά ναυτικό.

Ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου για τη βοήθεια «να έχουμε τα εμβόλια πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμέναμε». Επίσης, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας του Ισραήλ γιατί «προσφέρθηκε σε περίπτωση που δεν ήταν δυνατή η εξεύρεση εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προμηθεύσει το Υπουργείο Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί για την ευλογιά των πιθήκων-Ποιοι οι δικαιούχοι

Η πρώτη δόση των εμβολίων παραλήφθηκε το Σάββατο, είπε ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως σήμερα Κυριακή  θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί των επτά επαφών του πρώτου περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων.

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε «πως υπάρχει ένα πρωτόκολλο που αφορά τους εμβολιασμούς» σημειώνοντας πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εμβολιάζουμε τον κόσμο που χρειάζεται αυτά τα εμβόλια» γιατί δεν μιλούμε για μαζικό εμβολιασμό όπως ήταν η περίπτωση με τον κορωνοϊό, «αλλά για ένα αριθμό εμβολίων πολύ μειωμένο και πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε πολύ προσεκτικά». Ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας των ασθενών, είπε πως «είναι καλή».

Πρόσθεσε πως για να μην αυξηθούν τα κρούσματα πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και από εμάς εξαρτάται να μην υπάρξουν επιπρόσθετα κρούσματα.

Ερωτηθείς σχετικά με τον κορωνοϊό και τα πλάνα του Υπουργείου ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς, είπε πως υπάρχει ένα πρωτόκολλο που το βλέπουν συνεχώς, το επεξεργάζονται και ανάλογα με την εικόνα του κορωνοϊού τη συγκεκριμένη στιγμή, θα λάβουν και τις ανάλογες αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφτασε στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα εμβολίων ευλογιάς των πιθήκων (pics)

Οι πρώτοι που λαμβάνουν το εμβόλιο

Υπενθυμίζεται ότι χθες έφτασε στην Κύπρο η πρώτη παρτίδα των εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων. «Έγινε κατορθωτή η μεταφορά σήμερα 1.260 δόσεων. Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη προθυμία και από άλλες χώρες. Από την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, το Ισραήλ. Ωστόσο, όμως, τελικά, επιτεύχθηκε η παράδοση των εμβολίων με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και με την Επίτροπο Υγείας, την κ. Κυριακίδου», δήλωσε κατά την παραλαβή των εμβολίων, στις Φαρμακαποθήκες, στη Λευκωσία, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Σε ό,τι αφορά το το ποιοι θα εμβολιαστούν, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε πως αυτό είναι σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι μόλις έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και αυτοί που ήρθαν σε επαφή θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να λάβουν τα εμβόλια. Όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε πως θα ρωτηθούν και αυτοί και εφόσον το επιθυμούν θα εμβολιαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων-Σε εγρήγορση το Υπ. Υγείας

Σε ερώτηση αν θα είναι μια δόση, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε πως το εμβόλιο είναι δύο δόσεις, με διάστημα 28 ημερών, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί ξανά με εμβόλιο της ευλογιάς.

Το εμβόλιο, ανέφερε, ονομάζεται Imvanex και πρόσθεσε ότι είναι της εταιρείας Bavarian Nordic’s και αυτό είχε αδειοδοτηθεί 22 Ιουλίου 2022. «Αυτό το εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένο ιό της δαμαλίτιδας, η οποία ονομάζεται τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara που σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς», εξήγησε.

«Επομένως, ο ιός της ευλογιάς και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων σχετίζονται μεταξύ τους, όταν εμβολιαστεί κάποιος με αυτό το εμβόλιο, τότε αναγκάζει το σώμα να παράξει τα αντισώματα, έτσι ώστε όταν έρθει σε επαφή με τον ιό να υπάρχουν έτοιμα αντισώματα, για να μπορέσουν να πολεμήσουν τον ιό και με αυτό τον τρόπο, εκείνος ο οποίος θα εμβολιαστεί έχει ανοσία έναντι του ιού», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Παναγιωτοπούλου επανέλαβε ότι εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο ευλογιάς είναι δύο οι δόσεις. «Εάν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο ευλογιάς, δηλαδή αν έχουν κάνει στο παρελθόν, είναι μια αναμνηστική δόση», συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα