Σε απόγνωση οι καταναλωτές-Μέχρι και 50% αύξηση στις τιμές των αγαθών

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταναλωτές, οι οποίοι μέρα με τη μέρα βλέπουν τις τιμές των αγαθών να ανεβαίνουν, με τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής να μην είναι ελπιδοφόρες ότι θα υπάρξει άμεσα πτώση. Οι τιμές που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι αρκετά τσιμπημένες, σε σχέση με αυτές που παρουσιάζονταν πριν από τρεις εβδομάδες, την ώρα που έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ οι τιμές των καυσίμων ναι μεν έχουν παρουσιάσει μία πτώση, παραμένουν όμως στα ύψη.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς σε μία υπεραγορά ή μία φρουταρία είναι ενδεικτική για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς οι τιμές αποτρέπουν τους καταναλωτές να πάνε για ψώνια, δεδομένου ότι για να αγοράσει τα απαραίτητα κάποιος για το καθημερινό τραπέζι χρειάζεται πάνω από δέκα ευρώ.

«Υπάρχει αύξηση στα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια. Είναι σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Υπήρξε μία μείωση, όμως αμέσως μετά παρατηρήθηκε αυτή η αύξηση. Συνολικά μία οικογένεια, με τέσσερα άτομα, χρειάζεται καθημερινά προϊόντα που κοστίζουν πάνω από δέκα ευρώ», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης καταναλωτών και ποιότητας ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ένωση καταναλωτών και ποιότητας ζωής, οι τιμές για τα αγγούρια έχουν σημειώσει αύξηση του ύψους 50% και για τα δύο είδη (σ.σ. θερμοκηπίου και χωραφιού), ενώ αύξηση στις τιμές υπάρχουν και για τις ντομάτες, που το προηγούμενο διάστημα πωλούνταν στο 1,25 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα πωλούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης καταναλωτών, στο 1,50 ευρώ και πάνω.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα αγαθά που μπορεί κάποιος να συναντήσει μέσα στο καλάθι του καταναλωτή:

-Στο ρύζι υπάρχει αύξηση μέχρι και 5% στις τιμές που παρατηρούνταν πριν τρεις εβδομάδες.

-Στα ψάρια (σ.σ. φρέσκα και κατεψυγμένα) υπάρχει αύξηση μέχρι και 10-14%.

-Στα όσπρια υπάρχει αύξηση μέχρι και 13-14%.

-Στα μακαρόνια υπάρχει αύξηση μέχρι και 5%.

-Στο ψωμί υπάρχει αύξηση μέχρι και 8%.

-Στο γάλα υπάρχει αύξηση μέχρι και 5.9%.

«Κάποιοι έμαθαν να κοιτάζουν τις τιμές και ο αντίκτυπος αυτής της αύξησης υπάρχει και στις αγορές. Κάθε φορά που πηγαίνουμε στην αγορά, ο κόσμος είναι όλο και λιγότερος και δεν γεμίζουν τα καλάθια τους».

Απουσία ελέγχων

Στο μεταξύ, ο κ. Αριστοδήμου αναφέρθηκε και στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου, για ελέγχους στην αγορά, τονίζοντας με έντονο ύφος ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.

«Το Υπουργείο Εμπορίου είπε ότι θα γίνει εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά για αντιμετώπιση της αισχροκέρδιας. Πήραν κάποια μέτρα, με μονάδα μέτρησης το μηδέν και δεν έχει γίνει τίποτα. Το λάδι είναι ένα από τα είδη που έχουν αυτές τις επιπτώσεις. Έρχεται εισαγωγή το λάδι και είναι ακριβό και πρέπει να ακριβώνουμε και το κυπριακό;», διερωτήθηκε.

Πάντως, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στην τιμή του ηλιέλαιου υπάρχει αύξηση του ύψους του 16,8%.

Στις 20 πιο ακριβές χώρες στην τιμή της βενζίνης η Κύπρος

Στο μεταξύ, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στην τιμή των καυσίμων, έχουν καταστήσει την Κύπρο ως μία από τις χώρες που έχουν καταγράψει αυξημένο ποσοστό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, η Κύπρος το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει καταγράψει αύξηση ύψους 35,6% στην τιμή της βενζίνης, τοποθετώντας την έτσι στη 17η θέση σε όλη την Ευρώπη.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία, όπου η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ και στην Ελλάδα υπήρχε αύξηση μέχρι και 36%. Σοβαρές αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Ισπανία (+ 40,8%), την Αυστρία (+ 45,7%) και την Ουκρανία (+ 63,3%).

Στην αντίθετη πλευρά, στη Μάλτα η τιμή της βενζίνης έμεινε στο ίδιο επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, ενώ κυβερνήσεις χωρών όπως η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Καζακστάν αποφάσισαν είτε να παγώσουν είτε να θέσουν το ανώτατο όριο στις τιμές της βενζίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμια έρευνα για την αύξηση στα καύσιμα-Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος

Δειτε Επισης

Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία