Το μπαλάκι στον Πρόεδρο για Αγαθαγγέλου-Αποκλείουν επέκταση της θητείας του

Την ώρα που επιχειρείται από την Κυβέρνηση και από τον υπουργό Υγείας να πέσουν τόνοι όσον αφορά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρου Αγαθαγγέλου, ως εκπρόσωπο των εργοδοτών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι δεκατέσσερις οργανώσεις που απαρτίζουν την Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, ρίχνουν το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου 14 οργανώσεις-Δίνουν τελεσίγραφο

Μπορεί ο πρόεδρος του ΠΙΣ να προσπάθησε να ανασκευάσει τα όσα εξέφραζε παλαιότερα κατά του Γενικού Συστήματος Υγείας, δηλώνοντας πως πάντα πίστευε στο σύστημα υγείας και πως θα απαντήσει με έργα, ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει τις οργανώσεις, οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν, μέσω επιστολής τους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την άμεση ανάκληση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλους, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης, χωρίς να αποκλείουν, σε περίπτωση που δεν εισακουστούν, κλιμάκωση των μέτρων.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, είπε πως από όλες τις Οργανώσεις εκφράστηκε η αποφασιστικότητα και η απαίτηση για ανάκληση της απόφασης, καθώς θεωρούν πως υπάρχει πελώριο θέμα ηθικής, δεοντολογίας και ασυμβίβαστου. Οι οργανώσεις έχουν επίσης αποφασίσει τη διοργάνωση δημοσιογραφικής διάσκεψης και διαδικτυακό ψήφισμα κατά του διορισμού.

Παρόλο που κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάκλησης του διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, φαίνεται πως οι μετασεισμικές δονήσεις της απόφασης θα θέσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώπιον ενός μεγάλου διλλήματος, πέραν την πρόσφατης τοποθέτησής του, στην οποία είχε απλώσει δίκτυ προστασίας για την επιλογή της Κυβέρνησης, κάνοντας λόγω για ατυχές ισχυρισμούς σε θέσεις του κ. Αγαθαγγέλου που ανήκουν στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιχειρεί να διασκεδάσει τις αντιδράσεις ο Αγαθαγγέλου, μίλησε για «λασπολογία»

Παρασκηνιακά πάντως, μπορεί το αίτημα για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου να τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, τις τελευταίες ώρες αφήνεται να διαρρεύσει πως για το διορισμό του, ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις, χωρίς να αφήνεται περιθώριο αντίδρασης από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η αναταραχή που προκάλεσε ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ, οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις και αφού θα βρίσκεται σε ισχύ μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, δεν αναμένεται η περαιτέρω επέκτασή του, ακόμα και εάν διαφωνήσουν οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.

Πάντως, οι προθέσεις των εμπλεκόμενων φορέων κατά του διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ με λήψη μέτρων, είχαν διαφανεί από τις πρώτες ώρες δημοσιοποίησής της απόφασης της Κυβέρνησης, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στο ΔΣ του ΟΑΥ, με την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στον οργανισμό, Μελίνα Πύργου να ανοίγει τον χορό των παραιτήσεων. Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, την πρόθεσή του να παραιτηθεί εξέφρασε και ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θωμάς Αντωνίου, ο οποίος ανέφερε δημόσια πως ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου προκαλεί απογοήτευση και θυμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτησή του κ. Αντωνίου δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίας που θα έχουν τα μέλη του ΔΣ, την ερχόμενη Πέμπτη.

Η κενή θέση του εκπροσώπου της Κυβέρνησης στο ΔΣ του ΟΑΥ, θα πληρωθεί από πρόσωπο που θα αποφασίσει ο υπουργό Υγείας, ο οποίος αρμοδίως θα επεξεργαστεί τα δεδομένα για να καταλήξει στον νέο εκπρόσωπο, την επόμενη βδομάδα. Κενές θα παραμείνουν, λίγο πριν το τέλος του χρόνου και άλλες τέσσερις θέσεις, που αποτελούν το δεκατριμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αφού μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, λήγει η θητεία των εκπροσώπων της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΟΣΑΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Με την συνδρομή Europol και Interpol οι έρευνες για τα απειλητικά email σε σχολεία
Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ