Υψηλές θερμοκρασίες, υψηλός κίνδυνος για τα παιδιά-Οι παγίδες και τα μέτρα

Πρωτόγνωρες συνθήκες καύσωνα αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες της Ευρώπης, με τα θερμόμετρα να αγγίζουν κόκκινο. Σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία μέχρι και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, αφού η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ ετοιμάζουν σχέδια δράσης, δίνοντας συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ωστόσο, αυτές οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πρωτόγνωρες για την Κύπρο που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως κατά τον Ιούλιου και Αύγουστο, οι κίτρινες προειδοποιήσεις για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες είναι καθημερινό φαινόμενος. Παρόλα αυτά, η Κύπρος βρίσκεται στις παρυφές αυτού του συστήματος χαμηλών πιέσεων, το οποίο καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες, αλλά τα μέτρα προστασίας θεωρούνται αναγκαία. 

Αυτό το σύστημα υψηλών πιέσεων έχει επηρεάσει την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή από την περιοχή της Ισπανίας μέχρι τα Βρετανικά Νησιά την τελευταία βδομάδα, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη. Οι υψηλές πιέσεις, έχουν ως αποτέλεσμα την θέρμανση της ατμόσφαιρας, κάτι που συνεπάγεται με άνοδο της θερμοκρασίας σε πολύ πιο υψηλά από τα κανονικά επίπεδα, όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο  Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Αν και η Κύπρος βρίσκεται στην παρυφή του αντικυκλώνα και επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό, οι θερμοκρασίες που καταγράφονται είναι υψηλότερες των κανονικών για αυτή την εποχή, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, έχουν σοβαρή απόκλιση. «Οι θερμοκρασίες που παρατηρούνται είναι κοντά στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, στους 30 βαθμούς στα δυτικά παράλια και υψηλότερα ορεινά, και στους 31 με 35 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια της Κύπρου. Οι κανονικές θερμοκρασίες για αυτή την περίοδο είναι χαμηλότερες, δηλαδή γύρω στους 38 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, στους 30 με 31 βαθμούς στα παράλια και στους 28 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά. Αυτή η σοβαρή απόκλιση έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε συνθήκες δυσφορίας».

Εκτός από κουβαδάκια, απαραίτητο αξεσουάρ το αντηλιακό

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να κρατηθούν στα ίδια επίπεδα και το επόμενο διάστημα, πράγμα που θα επηρεάσει τις περιοχές γύρω από την Κύπρο. Και αφού ο καιρός θεωρείται ιδανικός για βουτιά στις θαλάσσιες περιοχές του νησιού, οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τα παιδιά.

Απαραίτητο αξεσουάρ για τα παιδιά στην παραλία, σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, δεν πρέπει να είναι μόνο τα κουβαδάκια και άλλα παιχνίδια για την άμμο, αλλά στις τσάντες θαλάσσης επιβάλλεται να υπάρχουν αντηλιακά υψηλής προστασίας, ενώ οι γονείς, όπως ανέφερε στον REPORTER o Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου, δρ. Αβραάμ Ηλία, δεν θα πρέπει να βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11:00-16:00, για αποφυγή εγκαυμάτων και αφυδάτωσης. «Τα παιδιά δεν πρέπει να εκθέτονται στον ήλιο αυτές τις ώρες γιατί υπάρχει μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και δεν πρέπει να πηγαίνουν σε παραλίες. Σε συνθήκες καύσωνα, συστήνουμε τα παιδιά να είναι σε δροσερό μέρος. Πέραν των απαγορευτικών ωρών, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα παιδιά πρέπει να φορούν καπέλο και κατάλληλα γυαλιά ηλίου».

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά αφυδάτωση και εγκαύματα. Ακόμη και στη σκιά το παιδί, μπορεί να αφυδατωθεί και για αυτό το λόγο πρέπει πίνει αρκετό νερό και να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείχτης προστασίας. Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί ο δρ Ηλία, είναι πολύ συχνό να βλέπουμε ηλιακά εγκαύματα, κυρίως πρώτου βαθμού, από ερεθισμό της επιδερμίδας λόγω εκτεταμένης έκθεσης του παιδιού στον ήλιο. «Οι γονείς θα αντιληφθούν τα εγκαύματα, γιατί η επιδερμίδα  γίνεται κόκκινη και συνοδεύεται με φαγούρα και έντονο κνησμό, ενώ στη συνέχεια η επιδερμίδα του, θα υποστεί απολέπιση, δηλαδή θα ξεφλουδίσει. Ο έντονος κνησμός, μπορεί να επιμολύνει το σημείο που έχει έγκαυμα και συστήνουμε ενυδατικές κρέμες. Επίσης, τα συμπτώματα αφυδάτωσης που μπορεί να αντιληφθεί ένας γονιός, είναι ότι θα είναι στεγνοί οι βλλεγονώδοι τους στόματος, δεν θα έχει δηλαδή σάλιο, και η σπαργή του δέρματος θα είναι μειωμένη, δηλαδή χάνει την ελαστικότητά της. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από τον παιδίατρο».

Πολύ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις παιδιών που παρουσίασαν κακή κλινική εικόνα και μετέβησαν στο νοσοκομείο αλλά αφορούν κυρίως τουρίστες που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά υψηλές θερμοκρασίες. Σε μια περίπτωση μάλιστα, παιδί παρουσίασε υπονατριαιμική αφυδάτωση και σπασμούς. Αυτά τα περιστατικά, σύμφωνα με τον δρ Ηλία, είναι μεμονωμένα και ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας, τα εγκαύματα δεν διαρκούν μέρες. «Τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού είναι πιο έντονα και ο κνησμός είναι επίσης πιο έντονος, ενώ συνήθως τα εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού δεν χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο αλλά ενυδάτωση με ενυδατικές κρέμες, άφθονη λήψη υγρών και ενδεχομένως να χρειαστεί αντισταμινικό για τον κνησμό που μπορεί να του προκαλέσουν τα εγκαύματα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

Πάντως, σε συστάσεις προχωρούν συχνά και οι ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, το οποίο συστήνει στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την έκθεση και τις δραστηριότητες στον ήλιο, ενώ θα πρέπει να παραμένουν σε δροσερό μέρος του σπιτιού ή σκιερό στο εξωτερικό. Παράλληλα συστήνει την αποφυγή βαριών φαγητών και των οινοπνευματωδών ποτών, την αποφυγή ρούχων που φέρνουν δυσφορία, όπως και την αποφυγή θερμών κλειστών χώρων χωρίς καλό εξαερισμό. 

Επίσης, οι ιατρικές υπηρεσίες αναφέρουν πως τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και τα οποία θα πρέπει να τους ανησυχήσουν, είναι ο πονοκέφαλος, η αδιαθεσία, η ζάλη, η αδυναμία, η καταβολή (έντονη κούραση), η σύγχυση, η συνεχής έντονη δίψα, το ξηρό δέρμα και γλώσσα, κράμπες (όταν οι μύες  πονούν και είναι συσπώνται), αίσθημα αφανισμού και άλλα.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών